Γκάγκα: Το Σχέδιο σώζει το Νοσοκομείο Αιγίου
Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου, απαιτεί νέο μόνιμο προσωπικό στις Κλινικές (Χειρουργική – Ορθοπαιδική – Καρδιολογική) που εδώ και πολύ καιρό ασφυκτιούν.
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό, γύρω από την τύχη που θα έχει το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας, στο Αίγιο, σε μία περίοδο που οι λειτουργοί του δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι αυτό θα μεταραπεί σε Κέντρο Υγείας, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να το ενισχύσει και να το καταστήσει βοηθητικό των δύο μεγάλων Νοσοκομείων της Πάτρας (Πανεπιστημιακό – Αγιος Ανδρέας).
Η «θολή» εικόνα που αποκόμισαν, τόσο ο δήμαρχος Δ. Καλογερόπουλος όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χ. Γούτος από τις συναντήσεις τους με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, έρχεται να ξεκαθαρίσει η πληροφορία της εφημερίδας «Πελοπόννησος της Δευτέρας», ότι από το νέο επεξεργασμένο Σχέδιο Ανδιάρθρωσης του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, το ΓΝΝΑ βγαίνει κερδισμένο.
Η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στο Σχέδιο που παρέδωσε προχθές στον Πλεύρη, δεν περιλαμβάνει το Νοσοκομείο Αιγίου σε αυτά που θα συγχωνευθούν ή θα υποβαθμιστούν, αντιθέτως θα αναβαθμιστεί με το σκεπτικό:
> Οτι καλύπτει μια περιοχή 40.000 κατοίκων, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται στους 100.000, λόγω τουρισμού.
> Η πρωτοβάθμια κάλυψη και της περιοχής των Καλαβρύτων.
> Η γεωγραφική του θέση, επί της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου
> Η χιλιομετρική απόσταση από τα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, τα οποία και δύναται να ελαφρύνει, κρατώντας περιστατικά, για νοσηλεία.
Τα παραπάνω, ωστόσο, στην εφαρμογή τους, απαιτούν νέο μόνιμο προσωπικό στις Κλινικές (Χειρουργική – Ορθοπαιδική – Καρδιολογική) που εδώ και πολύ καιρό ασφυκτιούν από κενά και εξυπηρετούν, προσωρινά, με «δανεικό» ιατρικό δυναμικό από τις μικρές υγειονομικές μονάδες Ακράτας, Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας, Ερυμάνθειας και Αγίου Αλεξίου Πατρών.
Επίσης, οι εφημερίες θα πρέπει να καλυφθούν πλήρως και ο αξονικός τομογράφος να λειτουργεί κάθε μέρα, όλη μέρα.
«Η απόλυση συμβασιούχων δεν εξυπηρετεί….»
Σημαντικό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Αιγιάλειας είναι η λήξη των συμβάσεων 27 ατόμων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση, για τους οποίους ήδη το δημοτικό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα, θεωρώντας θλιβερό το γεγονός της απόλυσης, αφότου έπιασαν δουλειά τον Απρίλιο 2018, μέσα από διαγωνισμό ΑΣΕΠ και επόμενες κυβερνήσεις έδωσαν 6 παρατάσεις, η τελευταία μέχρι 31 Μαρτίου, σε αντίθεση με τους επικουρικούς υπαλλήλους (ιατρούς – νοσηλευτές) που έδωσε παράταση έως τα τέλη του 2022.
Το Σωματείο Εργαζομένων θεωρεί πως, με τη λήξη των συμβάσεων, θα γίνει ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης τμημάτων του νοσοκομείου και ζητά μετατροπή σε αορίστου χρόνου ως το μόνο ορθό και αποτελεσματικό μέτρο, αφού κάλυψαν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, ενώ στη φύλαξη… ακόμη και ξύλο έφαγαν.
Ο πρόεδρος Χαρίλαος Σπηλιωτόπουλος και ο γραμματέας Πάνος Φράγκος τονίζουν ότι «η απόλυση δεν εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία και είναι κοινωνικό το πρόβλημα», με τον κ. Φράγκο ν’ αναφέρει ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο πολιτικά. Ο δήμαρχος θα μεταφέρει το ψήφισμα στο Συνέδριο Δημάρχων της ΚΕΔΕ στις 18 Μαρτίου.
Οι συμβασιούχοι ζητούν ν’ αναγνωριστούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειές τους κι όχι μόνο με «κροκοδείλια δάκρυα» κυβερνώντων, να μην εισέλθουν εξωτερικοί συνεργάτες στο νοσοκομείο, αλλά ν’ ανανεωθούν οι συμβάσεις για τουλάχιστον 1 έτος και το υπουργείο Υγείας να τις μετατρέψει σε αορίστου χρόνου, προωθώντας την ομαλή λειτουργία του ΓΝΝΑ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News