Η ανάπτυξη να διαχέεται περισσότερο στους πολίτες
Γράφει ο Ανδρέας Κατσανιώτης, τ. υφυπουργός – βουλευτής Αχαΐας ΝΔ.
Ο προϋπολογισμός είναι σωστός, θετικός, σταθεροποιητικός και προστατεύει την πορεία της χώρας.
Κάποιες γενικές κατευθύνσεις θα πρέπει να υιοθετήσει η οικονομική μας πολιτική, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ραγδαία μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες και να βγει κερδισμένη μέσα από μεταβολές.
Σταθεροποιητικές πολιτικές είναι σίγουρο ότι δεν θα αρκούν μέσα σε αυτό το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Μαζί με τη χώρα, που στάθηκε στα πόδια της και προχωρεί με σταθερά βήματα, να αισθανθούν και οι πολίτες ότι στέκονται και αυτοί γερά στα πόδια τους, ότι εισπράττουν μερίδιο από την ανάπτυξη. Για να αυξηθεί το μέρισμα, απαιτείται η υλοποίηση νέου προτύπου ανάπτυξης. Αλλά και βελτίωση του κράτους, ώστε να παρέχει σοβαρές ανταποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πως με την κυβέρνηση της ΝΔ η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Πρέπει όμως να αναζητήσουμε τρόπους η ανάπτυξη να διαχέεται πολύ περισσότερο στη βάση της οικονομίας μας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.
Καλό το real estate, άγιος ο τουρισμός, αλλά, ως αναπτυξιακό μοντέλο δεν αρκούν από μόνα τους.
Και έχουμε ήδη ένα καμπανάκι που μας προειδοποιεί: την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που είναι σκιά στη θετική δημοσιονομική μας πορεία.
Ας βρούμε καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, που δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις νέες συνθήκες.
Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να περιμένουμε έτοιμες λύσεις από άλλους.
Πρέπει, λοιπόν, να στρέψουμε την οικονομία μας προς δραστηριότητες που γεννούν υπεραξία για το σήμερα και για το αύριο.
Ας σκύψουμε και εμείς πάνω από τον πρωτογενή μας τομέα και ας φέρουμε σε αυτόν καινοτομικές προσεγγίσεις. Σε αυτόν τον κλάδο ήμασταν στο παρελθόν παγκόσμιοι πρωταγωνιστές.
Πρώτον, θα προσθέσει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική διεθνώς.
Δεύτερον, θα βοηθήσει στη διάχυση των ωφελημάτων της πολιτικής μας στην περιφέρεια και
Τρίτον, θα συμβάλει στη σύγκλιση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η Γεωργία είναι το υπομόχλιο μιας συνολικής αλλαγής του προτύπου ανάπτυξης της χώρας που μπορεί να φέρει άνθιση στην περιφέρεια, όχι μόνο με την παραγωγή προϊόντων, αλλά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας.
Ο προϋπολογισμός είναι η ύψιστη πολιτική πράξη μιας κυβέρνησης. Κι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό δίλημμα: Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε πόρους σε ένα πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στην αστυφιλία και την ενισχύει
ή θα επιλέξουμε την ανάπτυξη της περιφέρειας;
Οι δαπάνες μας για τη Δημόσια Υγεία θα ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στην περιφέρεια;
Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τη δημόσια ασφάλεια ανάγκη κυρίως των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων ή θα αναγνωρίσουμε ότι ανάγκες βελτίωσης υπάρχουν σε όλη τη χώρα σταματώντας την αφαίμαξη αστυνομικών με αποσπάσεις στην Αθήνα;
Η ανάπτυξη της περιφέρειας θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, για μία σειρά από λόγους:
· Πρώτα απ’ όλα οικονομικούς. Επιταχύνει με υψηλότερους ρυθμούς τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και εμπλουτίζει τη γκάμα των παραγωγικών της πηγών
· Αλλά και εθνικούς. Στηρίζοντας τους κατοίκους των περιφερειών να παραμείνουν στον τόπο τους και να αποφύγουν τις σειρήνες της αστυφιλίας.
· Και περιβαλλοντικούς. Βοηθά στην αποτελεσματικότερη κατανομή των φυσικών πόρων και στη θεμελίωση μιας πραγματικά αειθαλούς οικονομίας.
· Και, τέλος, θεσμικούς. Είναι πηγή κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, αφού αίρει τον διαχωρισμό ]σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες, ανάλογα με το αν κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στην περιφέρεια.
Ας χαράξουμε, για το άμεσο μέλλον, πολιτικές μακριά από την πεπατημένη και τις γνωστές, απρόσφορες πλέον, συνταγές, με βασικό γνώμονα ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα γεννά υπεραξίες για το αύριο, οι οποίες θα διαχέονται σε όλη τη χώρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News