Η αρχαία Ελίκη «έπαιξε» στο Channel 5 – Η Ντόρα Κατσωνοπούλου περιγράφει αποκλειστικά στην «ΠτΔ» όσα έζησε
Η βρετανική παραγωγή εντυπωσιάστηκε από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης
«Οι ξένοι αγαπούν την Ιστορία μας και το δείχνουν συνεχώς. Το θέμα είναι να κάνουμε το ίδιο κι εμείς». Με αυτό το μήνυμα η αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου περιγράφει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» όλα όσα έζησε κατά το διάστημα της παρουσίας βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου στην Αιγιάλεια, στο πλαίσιο δημιουργίας ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελίκη για λογαριασμό του Channel 5 του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η περιοχή μας βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω της αρχαίας Ελίκης» σχολίασε η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Ελίκης και διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για την αρχαία Ελίκη, η οποία έδωσε πολλές χρήσιμες ιστορικές και άλλες πληροφορίες στο 8μελές βρετανικό συνεργείο που βρέθηκε στα μέρη μας.
Η συγκεκριμένη παραγωγή περιστρέφεται γύρω από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις αρχαίων πόλεων που υπέστησαν φυσικές καταστροφές και οι υπεύθυνοι έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην θεωρεία-ερμηνεία της Ντόρας Κατσονοπούλου για την ύπαρξη αρχαίας λιμνοθάλασσας στην περιοχή, κάτι που οδήγησε τελικά και στην ανακάλυψη μέρους της αρχαίας Ελίκης στη σημερινή ξηρά.
«Ο όρος πόρος, που υποδηλώνει υδάτινο σώμα, δηλαδή την παρουσία νερού σε χώρο, αναφέρεται ξεκάθαρα στον Ερατοσθένη, ο οποίος πέρασε ο ίδιος από τα μέρη μας και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας» ανέφερε η κ. Κατσωνοπούλου και συνέχισε με περισσότερες λεπτομέρειες: «Παλιότερα υπήρχε η λανθασμένη άποψη ότι η αρχαία Ελίκη είχε βυθιστεί μέσα στον Κορινθιακό κόλπο και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλες οι έρευνες είχαν εστιαστεί εκεί. Η δική μου ερμηνεία για την ύπαρξη λιμνοθάλασσας στην περιοχή άλλαξε εντελώς την πορεία των ερευνών και αναζητήσαμε την αρχαία Ελίκη έχοντας οριοθετήσει, πλέον, την αρχαία πόλη και σε μεγάλο βαθμό τη λιμνοθάλασσα».
Η βρετανική παραγωγή εντυπωσιάστηκε από τη μεθοδολογία και την έρευνα που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της αρχαίας Ελίκης, η οποία οριοθετείται, πλέον, στη σημερινή πεδιάδα μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη, εκεί όπου βρίσκονται τα χωριά της Ελίκης, του Ριζομύλου και των Νικολεΐκων.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη πεδιάδα καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερο χώρο στην αρχαιότητα, καθώς ήταν διαφορετικές και οι πορείες των δυο ποταμών. «Η πόλη δεν βυθίστηκε ποτέ στον Κορινθιακό. Υπέστη, όμως, μεγάλη καθίζηση, περίπου 1,5 με 2 μέτρα, κάτι που δημιούργησε μεγάλο κενό στο έδαφος, το οποίο επέτρεψε την εισχώρηση των θαλασσίων υδάτων» πρόσθεσε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, η οποία κάλεσε όλους τους φίλους της Ιστορίας να ασχοληθούν περισσότερα με την αρχαία Ελίκη, όπως έκαναν και οι παραγωγοί του βρετανικού ντοκιμαντέρ του Channel 5.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News