Η δικαιοσύνη δεν παίρνει αναβολή – Θορυβημένοι οι δικηγόροι της Πάτρας για το «αναβαλόσημο»

Οριστικοποιούνται τα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούν στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και τη θεραπεία της μάστιγας των αναβολών. Η συζητούμενη επιβολή τέλους αναβολής στους δικηγόρους προκαλεί αντιδράσεις στον τοπικό κλάδο που θεωρεί ότι στοχοποιείται, γιατί το φαινόμενο της βραδείας καύσης των δικαστικών οργάνων είναι πολυπαραγοντικό.

δικαιοσύνη

Απάντηση στο θεμελιώδες ζήτημα του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης, δεσμεύθηκε να δώσει ο νέος υπουργος Γιώργος Φλωρίδης, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα, με την προωθούμενη αναθεώρηση των Κωδίκων, έχει υποσχεθεί να κόψει τον γόρδιου δεσμό της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, σε πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει χαρακτηριστικά αρνησιδικίας και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, εγείροντας μεγάλα εμπόδια σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.

Σήμερα ωστόσο, φαίνεται ότι πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλλει σε μια σύγχρονη, λειτουργική και αποτελεσματική από άποψη χρόνου και ποιότητας, Δικαιοσύνη.
Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται σημαντικές παρεβάσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνους όλους τους νομικούς παράγοντες.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, πληροφορίες για σχεδιαζόμενη εκτόξευση του ύψους των παράβολων που επιβάλλονται για τις αναβολές των δικών, έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου, που θεωρεί ότι στοχοποιείται.

Τα λεγόμενα «αναβολόσημα», θεσμοθετήθηκαν πριν από μερικά χρόνια ως «κόφτης» στα αιτήματα αναβολής δικών για κώλυμα δικηγόρων και μέχρι σήμερα κυμαίνονται σε μερικές δεκάδες ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό της δίκης και την κατηγορία του δικαστηρίου.

Στο σχέδιο εκτεταμένων αλλαγών άνω των 60 άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, περιλαμβάνεται νέα τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ με την οποία, σε περίπτωση που η αναβολή ζητηθεί για κώλυμα στο πρόσωπο του δικηγόρου λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη, τότε για να συζητηθεί το αίτημα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο έως 1.200 ευρώ, σε περίπτωση που αφορά Εφετεία και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Δηλαδή, αν δεν καταβληθεί το παράβολο δεν συζητείται καν το αίτημα ενώπιον του δικαστηρίου, όπως γίνεται σήμερα. Σε περίπτωση δε που αυτό απορριφθεί, τότε το παράβολο θα επιστρέφεται.

Παραμένει ωστόσο η δυνατότητα ιατρικής γνωμάτευσης από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός των 8 μηνών που θα πρέπει να προσδιοριστεί η δίκη μετά την αναβολή.
Ενδεικτικά, η διάταξη πιθανότατα θα φέρνει κλιμακωτό παράβολο, ανάλογο με το δικαστήριο ως εξής:

– 300 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου,

– 600 ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου,

– 1200 ευρώ, για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, σημείωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής: «Οι ρυθμίσεις που γίνονται στη Δικαιοσύνη προτείνονται συνήθως από ανθρώπους–συμβούλους του υπουργείου, οι οποίοι πολλές φορές είναι παντελώς άσχετοι με τη μαχόμενη δικηγορία και θεωρούν ότι οι δικές τους απόψεις είναι αυτές που θα λύσουν όλα τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Εμείς θα περιμένουμε επισήμως τις σχετικές εξαγγελίες, οι οποίες θέλουμε να πιστεύουμε και ευχόμαστε να κινούνται στην κατεύθυνση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, του σεβασμού του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και κυρίως του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδίως των κατηγορουμένων. Αν δεν συμβούν τα παραπάνω οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια, η οποία θα προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες αποτυχίες. Το να προσπαθείς με πρόστιμα και απειλές χρηματικών προστίμων να εκφοβίζεις και να αποτρέπεις τον πολίτη από το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αυτό δεν συνάδει με το κράτος Δικαίου».

ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Πάντως, οι πληροφορίες για τα «αναβαλόσημο», εφόσον εισαχθεί με αυτή τη μορφή, έχουν ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο πατρινός δικηγόρος Ερμής Παπουτσής σχολίασε τα εξής: «Η θεσμοθέτηση παραβόλου (αναβολόσημου) του οποίου η αξία είναι μεγαλύτερη από την ονομαστική αξία του γραμματίου παράστασης, ενώπιον των αντίστοιχων δικαστηρίων (στα πλημμελήματα μάλιστα είναι υπερδιπλάσια), δε συνιστά εργαλείο για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Οχι μόνον προσβάλλει μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα στοχοποιώντας την ως αποκλειστική υπεύθυνη της καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης, αλλά πλήττει εμμέσως και το θεμελιώδες δικαίωμα της επιλογής συνηγόρου υπεράσπισης.

Τέλος, αναδεικνύεται ότι οι εμπνευστές της διάταξης ουδεμία σχέση έχουν με τη δικαστηριακή πραγματικότητα. Εάν κάνουν μια βόλτα σε οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο της χώρας θα συναντήσουν γεμάτο ακροατήριο και άδεια δικηγορικά έδρανα. Στα δε δικηγορικά έδρανα μετά βεβαιότητας, δυστυχώς, θα βρίσκονται συνάδελφοι οι οποίοι για να παρασταθούν θα έχουν ζητήσει αμοιβή μικρότερη του αναβολόσημου».