Η καλύτερη στάση ύπνου για τη βελτίωση της υγείας σας
Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά σας.
Οι στάσεις ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την συνολική υγεία του οργανισμού.
Για παράδειγμα, ο ύπνος ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από την πλάτη μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους στην πλάτη, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας.
Από την άλλη μεριά, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να είναι καλύτερος για την υπνική άπνοια, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι βλάπτει την σπονδυλική σας στήλη.
Σε περίπτωση, βέβαια, που πάσχετε από καρδιακή πάθηση, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τον ύπνο στην αριστερή πλευρά, καθώς ενδέχεται να αυξηθεί η πίεση στην καρδιά.
Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την κατάλληλη στάση ύπνου, οι ερευνητές παρατηρούν ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών. Υπό αυτό το πρίσμα, η πλειοψηφία των γιατρών συμφωνεί πως η καλύτερη στάση ύπνου, είναι αυτή που ο καθένας νιώθει πιο άνετα.
Τα οφέλη όταν κοιμόμαστε στην αριστερά πλευρά
Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να βοηθήσει άτομα που ταλαιπωρούνται από καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένες ενδείξεις ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά.
Το 1997, οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι ο ύπνος στο πλάι προκάλεσε αξιοσημείωτες αλλαγές στην δραστηριότητα της καρδιάς κατά την διάρκεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ). Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια προφανή επίδραση, όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν από την αριστερή πλευρά.
Σε μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συσχετίστηκε με αλλαγές στις μετρήσεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε υγιείς συμμετέχοντες.
Χρησιμοποιώντας έναν τύπο απεικονιστικής τεχνικής που ονομάζεται διανυσματική καρδιογραφία, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά προκάλεσε ελαφριά μετατόπιση της καρδιάς λόγω της ασκούμενης πίεσης.
Όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στη δεξιά πλευρά, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αυτή τη θέση, η καρδιά συγκρατήθηκε στη θέση της από το λεπτό στρώμα ιστού, μεταξύ των πνευμόνων, που ονομάζεται μεσοθωράκιο. Οι ερευνητές απέδωσαν τις αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα στην μετατόπιση που παρατηρείται στην καρδιά.
Bέβαια, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι επικίνδυνος για άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.
Τα οφέλη όταν κοιμόμαστε στην δεξιά πλευρά
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν ο ύπνος στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά είναι καλύτερος για την καρδιά.
Ορισμένοι γιατροί ύπνου πιστεύουν ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά θα μπορούσε να συμπιέσει την άνω κοίλη φλέβα. Πρόκειται για την φλέβα που τροφοδοτεί την δεξιά πλευρά της καρδιάς.
Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος στη δεξιά πλευρά αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας και φαίνεται να είναι ασφαλής.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων με διατατική μυοκαρδιοπάθεια προτιμούσε να κοιμάται στη δεξιά πλευρά παρά στην αριστερή.
Επίσης, μια ανασκόπηση μελετών του 2019 δεν εντόπισε καμία διαφορά σχετικά με την υγεία των εγκύων ή των μωρών που κυοφορούσαν, κατά την διάρκεια ύπνου στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά.
Ωστόσο, η στάση στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατά θεωρείται η πιο άνετη και ενδεδειγμένη στάση για τις έγκυες. Επίσης, μπορούν να τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά για μεγαλύτερη άνεση.
Σύμφωνα με το newsit, αρκετοί γιατροί συνιστούν στις έγκυες να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά. Με αυτό τον τρόπο, η μήτρα δεν ασκεί μεγάλη στο συκώτι που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
Συνεπώς, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βελτιώνει την κυκλοφορία στην καρδιά και επιτρέπει την καλύτερη ροή αίματος στο έμβρυο, τη μήτρα και τα νεφρά.
Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου για την καρδιά σας
Προς το παρόν, δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για την υγεία της καρδιάς σας, εάν δεν έχετε καρδιακή πάθηση. Ο ποιοτικός ύπνος, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πιο σημαντικός από τη θέση του ύπνου σας.
Μια ανασκόπηση μελετών του 2018, πάντως, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για την ιατρική του ύπνου (Journal of Clinical Sleep Medicine) διαπίστωσε ότι τόσο η κακή ποιότητα ύπνου όσο και ο ύπνος μικρής διάρκειας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Δεν θα βγω στη σύνταξη» – Στοχευμένα μέτρα με ορίζοντα τριετίας
Λιβαδειά: Σοκαριστική η περιγραφή της γυναίκας που «πιάστηκε» στις πόρτες του τρένου ΒΙΝΤΕΟ
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι φέρνει η κακοκαιρία Atena – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News