Η Λίλα Ντε Τσάβες για Νίκο Δούρο: Εκανε παγκόσμιο βήμα πολιτιστικής διπλωματίας – ΦΩΤΟ

Η Λίλα Ντε Τσάβες για Νίκο Δούρο: «Το έργο και το όραμά σου δεν θα μείνουν ημιτελή».

Τσάβες Στιγμιότυπο από συνεδρίαση στο γραφείο του Συλλόγου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Καθιστή η Λίλα ντε Τσάβες, δίπλα της Νίκος Δούρος, Δημήτρης Σιαμπλής, Χρήστος Μούλιας, Πόπη Κράβολα και Γιάννης Ξενόγιαννης

Δύσκολα κλείνει ο κύκλος του αποχαιρετισμού για τον Νίκο Δούρο. Σχεδόν καθημερινά άνθρωποι που τον γνώριζαν ή συνεργάστηκαν μαζί του επιθυμούν με το δικό τους σημείωμα να περιγράψουν τον Νίκο Δούρο που έζησαν οι ίδιοι.

Ανάμεσα σε αυτούς μία σημαντική προσωπικότητα, η κ. Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, εθνολόγος, τέως Υπεύθυνη Κοπτικής Συλλογής Μουσείου Μπενάκη,
πρόεδρος ΕΟΣΦΙΜ (Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων), πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης της WFFM, World Federation of Friends of Museums, Παγκόσμια Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων, τέως γγ WFFM, 2003-2010.

Το κείμενο της κ. Λίλας ντε Τσάβες – Χρονοπούλου δεν αποτελεί έναν απλό αποχαιρετισμό αλλά αποκαλύπτει πτυχές του ρόλου που διαδραμάτισε ο Νίκος Δούρος στον μουσειακό χώρο.

ΔΙΠΛΑ ΟΔΥΝΗΡΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ

«Με ιδιαίτερη λύπη αποχαιρετούμε ένα εκλεκτό φίλο τον Νίκο Δούρη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Εναν άνθρωπο αναγεννησιακό, χαρισματικό επιχειρηματία, ο οποίος ίδρυσε την επιτυχημένη εταιρία ανδρικής ένδυσης “Dur”, ενώ είχε ξεχωριστή θέση στην κοινωνία των Πατρών, με την προσφορά του και την δημιουργικότητα του, κατέχοντας ηγετικές θέσεις σε φορείς, μεταξύ των οποίων, πρόεδρος του Ρόταρυ, πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος αλλά και επίτιμος πρόξενος της Ουγγαρίας στην Πάτρα. Υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής του Συλλόγου των Φίλων του βραβευμένου και εμβληματικού αρχαιολογικού μουσείου Πατρών το οποίο χτιζόταν το 2004. Προσωπικά για μένα ως πρόεδρος της ΕΟΣΦΙΜ, Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Μουσείων, η απώλειά του είναι διπλά οδυνηρή γιατί χάνω ένα Φίλο αλλά και ένα εκλεκτό μέλος της Ομοσπονδίας».

Τσάβες

Ο Νίκος Δούρος ήταν παρών σε εκδηλώσεις αιχμής για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Εδώ πλαισιωμένος από την Λίλα ντε Τσάβες, τον αγαπημένο του φίλο Ανδρέα Ζαΐμη, τη Σύζυγό του Μαρία και την κόρη του Μαρίνα

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΒΗΜΑ

Οπως εξηγεί η κ. Λίλα ντε Τσάβες «ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Νίκος Δούρος ήταν πολύ μεγάλος στον μουσειακό χώρο. Επί των ημερών του και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του αρχιτέκτονα αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων, καταφέραμε τότε να δημιουργηθεί το πρώτο γραφείο Φίλων από την κτιριολογική μελέτη εντός κρατικού μουσείου, και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η πρωτιά της Ελλάδας την οποία ανακοίνωσα στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΙCOM στην Σεούλ το 2004, στο οποίο συμμετείχαν δυόμιση χιλιάδες σύνεδροι παγκοσμίως, ήταν και εξακολουθεί να είναι χάρις στον αείμνηστο Νίκο Δούρο ένα από τα πλέον σημαντικά παραδείγματα πολιτιστικής διπλωματίας, μέσα από τα μουσεία. Με τις αναμνήσεις αυτές, μοιραία, θα σταθώ και θα μοιραστώ μαζί σας μερικές ακόμα σκέψεις που μας συνδέουν με την διαχρονικότητα του Ελληνισμού, με τις ρίζες μας.

Όταν ένας αξιόλογος άνθρωπος φεύγει από τη ζωή συ­νηθίζεται από τους αρχαιοτάτους χρόνους, να εκφωνείται ένας επικήδειος αποχαιρετιστήριος λόγος σχετικά με τη ζωή, τη δράση και την προ­σφορά του αποδημήσαντος. Οι πρόγονοι μας πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότης και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί παρουσιάζονται άριστοι άνθρωποι. Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει ” οίς γάρ αρετής αθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες ανα­φύονται”».

ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΥΝΑΤΟΣ

Ακολούθως περιγράφοντας τη μεγαλοσύνη του υπογραμμίζει: «Κι επειδή ο εκδημών αγαπημένος μας Νίκος Δούρος ήταν ένα αξιόλογο άτομο, γεμάτο προσφορά γενναιοδωρία και καλο­σύνη, αξίζουν να πούμε τα λίγα αυτά λόγια αντάξια της μεγαλοσύνης του.

Αγαπημένε φίλε Νίκο, σε αποχαιρετώ και εγώ με την σειρά μου, τείνοντάς σου το δεξί μου χέρι όπως οι αρχαίοι μας πρόγονοι, σε ένδειξη αποχαιρετισμού και δεξίωσης. Θα σε θυμόμαστε πάντα εσένα και το πολυσχιδές έργο σου, για την στήριξη και προβολή  του μουσείου μέσα από δράσεις πολιτισμού και  εξωστρέφειας. Το έργο σου και το όραμα σου δεν θα μείνουν ημιτελή, θα τα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις οι Φίλοι σου και το ΔΣ, και όσοι είχαν την τιμή και την χαρά να σε γνωρίσουν, που ευτυχώς είναι πολλοί.

Ομως σήμερα, το μόνο που μπορούμε είναι να στραφούμε προς τον Κύριο και να πούμε, Σύ που είσαι η πηγή της αγάπης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας και της ευσπλαχνίας, ρίξε το βλέμμα σου εδώ ετούτη την δύσκολη ώρα.

Ενώνω την θλίψη μου με αυτή της θαυμάσιας οικογένειας σου, την οποία συλλυπούμαι από καρδιάς.

Καλό σου ταξίδι στον παράδεισο, στον κήπο των Εσπερίδων και θα σε θυμόμαστε πάντα».