Η μετάλλαξη Όμικρον «μπλόκαρε» την αιμοδοσία: Ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα
Έκκληση για βοήθεια
Μεγάλη έλλειψη έχει παρατηρηθεί από την Πρωτοχρονιά και μετά σε όλα τα τμήματα αιμοδοσίας της χώρας με αποτέλεσμα τόσο τα ίδια τα νοσοκομεία, όσο και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και να ζητούν από τους συμπολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο να μην ξεχνούν πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στο in.gr, από την Πρωτοχρονιά και μετά παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αίματος σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και γενικότερα επειδή ο κόσμος φοβάται να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της περιοχή του προκείμενου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.
Ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως παραδοσιακά υπήρχε μία μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο το τέταρτο κύμα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα πλέον το πρόβλημα να εντοπίζεται Πανελλαδικά.
Επισήμανε μάλιστα πως καθοριστικό είναι το γεγονός πως πλέον νοσούν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι από την παραλλαγή Όμικρον, οι οποίοι στήριζαν ενεργά το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, σώζοντας δεκάδες ζωές.
«Τον Αύγουστο όπου υπήρχε και αποκλιμάκωση της πανδημίας συλλέγονταν καθημερινά περίπου 11.000 μονάδες αίματος, το οποίο ήταν ένα πολύ καλό ποσοστό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο αυτή την περίοδο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται καθημερινά 6.700 με 7.000 μονάδες αίματος με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην έχουν βοήθεια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Παράλληλα κάλεσε όσους μπορούν να δώσουν αίμα, να το πράξουν άμεσα καθώς το αίμα είναι απαραίτητο για τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και για τις μεταγγίσεις σε ασθενείς, ενώ πρόσθεσε πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ετοιμάζει δράσεις αυτό τον μήνα με τον Δήμο Υμηττού, αλλά και με τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να υπάρξουν επιπλέον γραμμές αιμοδοσίας εκτός των νοσοκομείων.
Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις την παραλλαγή Όμικρον;
Άτομα που νόσησαν με CoViD ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.
Σημειώνεται πως ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και με έμμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού.
Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης με μετάγγιση αίματος κορονοϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού. Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν άφοβα να δώσουν αίμα υγιείς αιμοδότες οι οποίοι δεν έχουν έρθει σε στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις εμβολιαστεί;
Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ο μοναδικός λόγος για να απέχουν οι αιμοδότες από την αιμοδοσία είναι να έχουν εμβολιαστεί και να μην αισθάνονται καλά.
Διευκρινίζεται δε, ότι μετά από εμβολιασμό, οι αιμοδότες αποκλείονται επί 4 εβδομάδες, μόνο εφόσον το εμβόλιο περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς.
Σε περίπτωση που πονάει το χέρι σας σημείο του εμβολίου δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν το θέλετε μπορείτε να περιμένετε έως ότου φύγει.
Επομένως, το εμβόλιο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αιμοδοσία.
Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις κάποια συμπτώματα;
Αν ο αιμοδότης έχει δέκατα ή κακουχία, δεν πρέπει να δώσει αίμα. Οι οδηγίες αναφέρουν πως θα πρέπει να περιμένει να συνέλθει πρώτα και να περάσουν μερικές μέρες από αυτό.
Τέλος στην απαγόρευση για ομοφυλόφιλους: Μπορούν πλέον να γίνουν αιμοδότες
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα μπήκε τέλος στον αντιεπιστημονικό, αναχρονιστικό και ομοφοβικό αποκλεισμό των ΛΟΑΤΚΙ από την αιμοδοσία.
Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας αποσύνδεσε πλήρως τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τη δυνατότητα να γίνει κάποιος αιμοδότης.
Αναλυτικά με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα τη Δευτέρα καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε όποιον «έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977», όπως προέβλεπε για περισσότερα από 40 χρόνια το έντυπο που καλούνται να συμπληρώσουν πριν από την αιμοδοσία οι αιμοδότες με το ιστορικό τους.
Η διάταξη απέκλειε πολύ μεγάλο αριθμό αιμοδοτών την ώρα που είναι τεράστιες οι ανάγκες για αίμα και επίσης στιγμάτιζε τους ΛΟΑΤΚΙ με τρόπο αντιεπιστημονικό, καλλιεργώντας την ψευδή εντύπωση ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ιδίως το HIV μεταδίδονται μόνο στους ΛΟΑΤΚΙ και όχι μέσω σεξουαλικών πρακτικών ανεξάρτητα από το φύλο των ερωτικών συντρόφων.
Που μπορώ να δώσω αίμα με ασφάλεια
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού προτιμάται η αιμοδοσία εκτός των χώρων των νοσοκομείων, για αυτό το λόγο τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μεταφέρουν την αιμοδοσία τους εκτός του χώρου του νοσοκομείου. Τονίζεται βέβαια, ότι όλες οι αιμοδοσίες εντός ή εκτός νοσοκομείων πραγματοποιούνται με σχολαστική τήρηση όλων των κανόνων αντισηψίας, μεγάλο χώρο αναμονής και ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, για την ασφάλεια όλων των εθελοντών αιμοδοτών και του προσωπικού της αιμοδοσίας, όπως επισημαίνει το ΕΚΕΑ.
Σταθερές Αιμοδοσίες εκτός Νοσοκομείου:
Στην Αθήνα λειτουργεί η νέα σταθερή αίθουσα Αιμοληψιών Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω, Θηβών 314. Ωράριο λειτουργίας καθημερινά από τις 09:00 – 20:00 (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού). Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 5697986
Στην Αθήνα, η αιμοδοσία του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς λειτουργεί εκτός του κύριου νοσοκομειακού συγκροτήματος, στο κτήριο 8 με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, 8:30-18:00 καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες 8:30-14:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2132034251.
Στην Ελευσίνα, οι αιμοληψίες του Γ.Ν. Θριασίου θα διεξάγονται σε νέα αίθουσα αιμοληψιών έξω από τη Νοσοκομειακή δομή, στο πρώην κτίριο της Τράπεζας Πειραιώς, Λ. Γ. Γεννηματά , Μαγούλα – δίπλα στην πύλη του Νοσοκομείου. Ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ -2.00 μμ και Κυριακή 9.00πμ-1.00μμ. Tηλέφωνο για ραντεβού 2132028733 ή 2132028735.
Στις Σέρρες, η αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών έχει ξεχωριστή είσοδο και λειτουργεί 09:00-13:00 και 18:00-20:00, Δευτέρα – Παρασκευή.
Στην Κομοτηνή, η αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής έχει ξεχωριστή είσοδο και λειτουργεί 08:30-13:30 Δευτέρα – Παρασκευή και κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 18:00-19:30.
Αιμοδοσίες σε Νοσοκομεία κατόπιν ραντεβού:
Όλες οι αιμοδοσίες της χώρας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κατόπιν ραντεβού με κύρια μέριμνα την ασφάλεια των αιμοδοτών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μπορείς να δεις εδώ όλες τις αιμοδοσίες της χώρας καθώς και τα τηλέφωνα για να κλείσεις ραντεβού.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News