Ιάσονας Φωτήλας προς Υπουργείο Υγείας: Προώθηση της Γηριατρικής ως εξειδίκευση και αναγνώριση κατάρτισης
Στην προώθηση της Γηριατρικής ως εξειδίκευση και στην αναγνώριση της κατάρτισης με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων επισημαίνει ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.
Στην προώθηση της Γηριατρικής ως εξειδίκευση και στην αναγνώριση της κατάρτισης με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων επισημαίνει ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.
Δεδομένου ότι η πληθυσμιακή ομάδα του γηριατρικού πληθυσμού διαρκώς αυξάνεται οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την καλύτερη φροντίδα των ανθρώπων αυτών. Επειδή στη χώρα μας σε αναντιστοιχεία με πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουμε φροντίσει στη λειτουργία ενός ολοκληρωμέου πλαισίου εκπαίδευσης αλλά και ύπαρξης συγκεκριμένων δομών για την φροντίδα της ηλικιακής ομάδας των άνω των 75 ετών αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της ολοκληρωμένης φροντίδας των ανθρώπων αυτών οι οποίοι παρουσιάζουν πολλές ιδιατερότητες. Επιπλέον υπάρχουν γιατροί στο εξωτερικό εξειδικευμένοι στη συγκεκριμένη ειδικότητα οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας και ταυτόχρονα υπάρχουν επιστημονικοί σύλλογοι με πλούσια δράση στον χώρο, η χώρα μας έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτύξει και να προωθήσει την ειδικότητα της Γηριατρικής.
Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν σκοπεύει να αναγνωρίσει τη γηριατρική ως γνωστικό αντικείμενο, ή αν σκοπεύει να προωθήσει την γηριατρική ως ειδικότητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Είναι η αναγνώριση της γηριατρικής ως εξειδίκευση στις προτεραιότητες του Υπουργείο Υγείας;
Στην χώρα μας ένας στους τέσσερις πολίτες ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός εκείνων των ανθρώπων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών από το 2019 έως το 2020 αυξήθηκε κατά 3,18%. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη γνωστή σε εμάς διεθνή βιβλιογραφία ο πληθυσμός που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών είναι γνωστός ως γηριατρικός πληθυσμός και χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας και υγειονομικής περίθαλψης.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η επιστήμη της γηριατρικής είναι σαφώς αναγνωρισμένη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι διακριτή ειδικότητα. Σε κάθε περίπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή εξειδικευμένη φροντίδα σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων ακόμα και ολοκληρωμένων δομών. Να σημειώσουμε ότι, τα άτομα αυτά δημιουργούν έναν ιδιαίτερα ετερογενή πληθυσμό, που πάσχει από πολλαπλά νοσήματα, λαμβάνει πολλά φάρμακα κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει νέους κινδύνους που συχνά δεν υπολογίζονται όπως οι πτώσεις, η έκπτωση της λειτουργικότητας, η σαρκοπενία κ.α.
Στην Ελλάδα αντίστοιχα δεν συναντά κανείς μία ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη προσέγγιση στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Δεν υπάρχει κάποιο μάθημα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των φοιτητών της ιατρικής και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιείται μία εκπαίδευση των νέων αυτών επιστημόνων για την πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Υπάρχει επομένως μία αδράνεια προετοιμασίας του συστήματος υγείας και των οικογενειών εξαιτίας του γεγονότος ότι στηριζόμαστε στην άτυπη φροντίδα που παρέχεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος χωρίς κάποια επιστημονική κατάρτιση. Την ίδια στιγμή δεν έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες και επαρκείς υποδομές στην κοινότητα, ούτε δομών αποκατάστασης για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων ενώ οι περισσότεροι γιατροί στηρίζονται στην εμπειρία τους για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Επειδή υπάρχει προστιθέμενη αξία στην επιστημονική ενασχόληση με την Γηριατρική
Επειδή η ανάπτυξη της Γηριατρικής είναι προς όφελος όλων μας, ιατρών, οικογενειών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.ά.
Επειδή αναμένεται να προκύψουν και επενδύσεις μέσα από τη σωστή οργάνωση των δομών που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή αλλιώς θα αναπτυχθεί η λεγόμενη “silver economy”
Επειδή υπάρχουν αρκετοί γιατροί με εκπαίδευση και κατάρτιση στο εξωτερικό που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Επειδή υπάρχουν κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ιατρική Σχολή, στο Ανοιχτό Πανεπιτήμιο σχετικά με την γηριατρική τα οποία μπορούμε περαιτέρω να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε
Επειδή υπάρχουν πολλές επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με τη γηριατρική και έχουν πλούσια δράση
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να αναγνωρίσετε τη γηριατρική ως γνωστικό αντικείμενο ώστε να μπορέσουν και γιατροί που έχουν κάνει την ειδικότητα της γηριατρικής σε χώρες της Ευρώπης να αναγνωριστούν ως ειδικοί;
2. Σκοπεύετε να προωθήσετε τη γηριατρική ως εξειδίκευση ή να γίνει αναγνώριση της κατάρτισης με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων;
3. Έχει υπάρξει κάποια σχετική εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας; Αν ναι ποιο το αποτέλεσμα αυτής;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News