ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» η ισραηλινή εταιρεία NSO για το λογισμικό Pegasus

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι το Pegasus φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

PEGASUS

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα του με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι το Pegasus φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (…) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Αντιδρώντας η NSO δήλωσε «άναυδη» από την απόφαση.

«Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» των ΗΠΑ και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η μαύρη λίστα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν.