«Καμπανάκι» στην Πάτρα για μικρόβια και ιούς: Η αφρικανική σκόνη «γεμίζει» νοσοκομεία
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Ο ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Τα περιστατικά λοιμώξεων αυξημένα. Αποκαλυπτικός και διαφωτιστικός ο καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης. Αναδεικνύει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου.
H αφρικανική σκόνη κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα σχεδόν όλης της Ευρώπης, όπως και στη χώρα μας. Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, θα μας απασχολεί και τις επόμενες ημέρες. Σε συνδυασμό δε με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αρκετές περιοχές τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνεται ακόμα πιο αποπνικτική κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ηδη τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών από παροξύνσεις της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
«Ειχαμε παροξύνσεις ΧΑΠ, όχι όμως άσθματος. Οι εισαγωγές στην κλινική ήταν πολλές, περισσότερες από τις αναμενόμενες για την περίοδο που διανύουμε. Φτάσαμε περίπου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, που τα περιστατικά είναι αυξημένα λόγω των λοιμώξεων που κυκλοφορούν. Είναι νωρίς, βέβαια, να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αλλά καταγράφουμε και παρακολουθούμε» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Αργύριος Τζουβελέκης.
Ο καθηγητής εξηγεί: «Η αφρικανική σκόνη είναι μικροσωματιαδιακή. Μιλάμε για μικρά σωματίδια τα οποία αιωρούνται με το νέφος και τα οποία έχουν διάφορες διαστάσεις (από 2,5 έως 10). Τα πιο επικίνδυνα είναι τα μικρά διότι λόγω μεγέθους φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Επομένως, δεν περιορίζονται μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ή ενδεχομένως στην αρχή του κατωτέρου, αλλά πηγαίνουν βαθιά μέσα στον πνεύμονα στις κυψελίδες. Επομένως ξεπερνούν και τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού».
Ο συνδυασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστά το φαινόμενο ακόμα πιο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Κι αυτό το επισημαίνω διότι έχουμε παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου. Αυτά τα αέρια δημιουργούν ένα νέφος που συγκρατούν τα μικροσωματίδια για μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα. Επομένως εισπνέουμε τα μικροσωματίδια αυτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, όσο πιο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα μιας οικιστικής ζώνης τόσο περισσότερη ώρα παραμένουν αυτά τα σωματίδια στον αέρα».
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΩΝ
Ο καθηγητής αναδεικνύει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου. «Μαζί με αυτά τα σωματίδια μεταφέρονται και ιοί, μικρόβια και βακτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και αυτοί να συνεισφέρουν στην αύξηση των ιογενών λοιμώξεων».
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, ο κ. Τζουβελέκης αναφέρει: «Αυτή η ατμοσφαιρική επιβάρυνση και κυρίως τα μικροσωματίδια μπορούν να επιδεινώσουν αναπνευστικές παθήσεις. Αναφέρομαι σε ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια όπως το βρογχικό άσθμα, ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, πνευμονική ίνωση και σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα όπου εκεί η καρδιά πάσχει περισσότερο, αλλά είναι και άμεσα εξαρτώμενοι από την ποιότητα του οξυγόνου. Γενικότερα ευπαθείς ομάδες είτε από το αναπνευστικό είτε από καρδιαγγειακό σύστημα».
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Καταλήγοντας, ο καθηγητής συνιστά στους ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες «να κάνουν χρήση μάσκας και να μειώσουν, αν όχι να μηδενίσουν, τις εξόδους και τις μετακινήσεις. Επίσης είναι σημαντικό να φροντίσουν ο αέρας στο σπίτι τους να είναι καθαρός. Να μην ανοίγουν τα κλιματιστικά σώματα».
Διαβάστε επίσης:
Η Μαρέβα Μητσοτάκη κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά της Ακρίτα
Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε με αγγελίες πολυτελών και αγροτικών οχημάτων
Συνελήφθη Πατρινός για εκβίαση και τοκογλυφία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News