Καινοτόμος θεραπεία κατά της λευχαιμίας με Πατρινή υπογραφή – Ο καθηγητής Σπυριδωνίδης στην “Π”
Το εμβόλιο προκαλεί διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον των καρκινικών του κυττάρων εξηγεί ο καθηγητής Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα νέα που αφορούν την αντιμετώπιση της μυελογενούς λευχαιμίας. Εμβόλιο που μπαίνει στη μάχη της καταπολέμησής της περνάει στην τρίτη φάση της κλινικής μελέτης, μετά από έγκριση του ΕΟΦ και στη χώρα μας.
Ετσι, Ελληνες ασθενείς που πάσχουν από Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καινοτόμα αυτή ανοσοθεραπεία. Ανάμεσα στις μονάδες που συμμετέχουν στη μελέτη αυτή είναι και το ΠΓΝΠ καθώς επικεφαλής της μελέτης στην Ελλάδα, είναι ο Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.
Μιλώντας στην «Π» ο κ. Σπυριδωνίδης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφορά τις λευχαιμίες, αλλά παράλληλα γίνεται διερεύνηση και για άλλες μορφές καρκίνου.
Μιλώντας για τη δράση του εμβολίου ο κ. Σπυριδωνίδης μας εξηγεί ότι η SELLAS Life Sciences Group (NASDAQ: SLS), εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε το εμβόλιο, galinpepimut-S (GPS), το οποίο στοχεύει στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον των καρκινικών του κυττάρων.
Η πρωτεΐνη WT1 έχει χαρακτηριστεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ως ο σημαντικότερος στόχος (καρκινικό αντίγονο) εναντίον του οποίου η ανοσοθεραπεία μέσω εμβολίων πρέπει να ελεγχθεί σε κλινικές μελέτες. Η WT1 ανιχνεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά είδη κακοήθων όγκων, αλλά όχι σε φυσιολογικούς ιστούς των ασθενών. Το GPS αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου καθώς χρησιμοποιεί – για πρώτη φορά – ετεροκλιτικά πεπτίδια ενάντια στην πρωτεΐνη-στόχο Wilms Tumor-1 (WT1), διεγείροντας πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκινικού αυτού αντιγόνου.
«Γνωρίζουμε ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο έναντι στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενώ στους νεαρούς ασθενείς η ανοσοθεραπεία είναι εφικτή – μέσω της αλλογενούς μεταμόσχευσης μυελού των οστών – δυστυχώς η πληθώρα των ασθενών που πάσχουν από ΟΜΛ είναι ηλικιωμένοι και για τους περισσότερους από αυτούς η μεταμόσχευση είναι ιδιαίτερα τοξική» και προσθέτει:
«Τα αντικαρκινικά εμβόλια έναντι του WT1 διερευνώνται πολλά χρόνια. Επιτέλους, φαίνεται ότι ένα από αυτά – το GPS – μπορεί να διεγείρει ικανοποιητικά και αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι της λευχαιμίας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πλέον κι οι Ελληνες ασθενείς με ΟΜΛ έχουν πρόσβαση σε αυτή την καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία. Είμαι πεπεισμένος ότι πέραν του οφέλους επιβίωσης, οι ασθενείς που θα λάβουν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS θα έχουν και σαφές όφελος στην ποιότητα ζωής, καθώς η θεραπεία αυτή χορηγείται στο σπίτι και δεν έχει σχεδόν καμία τοξικότητα».
Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν επίσης τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Αττικό, Παπανικολάου και Λαϊκό.
Διάμεση επιβίωση 21 μηνών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κλινικής Μελέτης Φάσης ΙΙ, ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία που έλαβαν το αντικαρκινικό εμβόλιο GPS ως θεραπεία συντήρησης στη δεύτερη τους πλήρη ύφεση είχαν διάμεση συνολική επιβίωση 21 μήνες σε αντίθεση με τους 5,4 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν την καλύτερη δυνατή προτεινόμενη θεραπεία – ένα στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης 15,6 μηνών για το GPS (p<0.02). Η θεραπεία με GPS ήταν ιδιαίτερα καλά ανεκτή.
Ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος της SELLAS, Δρ. Αγγελος Μ. Στεργίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η μελέτη για το προϊόν μας έλαβε έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πλέον Ελληνες ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στην παγκόσμια μελέτη μας για τη μάχη κατά της ΟΜΛ. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που παρά την πανδημία του COVID-19 η εταιρεία μας και η ομάδα μας παραμένουν αφοσιωμένοι στην αποστολή και το όραμά μας να αναπτύξουμε και να παρέχουμε καινοτόμες ανοσοθεραπείες για ασθενείς που μάχονται τον καρκίνο.»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News