Κακοκαιρία Daniel: Μεγάλες εστίες μόλυνσης νεκρά ζώα και λασπόνερα

Έχει εγκατασταθεί στο συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας με επικεφαλής τον κ. Χατζηχριστοδούλου.

κακοκαιρία Daniel

H αναπληρώτρια υπουργόw Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μίλησε στην ΕΡΤ για τους κινδύνους υγείας που ελλοχεύουν στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, καθώς λασπόνερα και νεκρά ζώα αποτελούν μεγάλες εστίες μόλυνσης.

Τα στάσιμα νερά, οι λάσπες και τα νεκρά ζώα είναι οι βασικές πηγές που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η κ. Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Για αυτόν τον λόγο, όπως είπε, έχει εγκατασταθεί στο συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας με επικεφαλής το κ Χατζηχριστοδούλου. «Εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές» ανέφερε η υφυπουργός.

Για τις περιοχές στις οποίες έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση τόνισε πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά», ενώ αναφερόμενη στη Λάρισα σημείωσε πως «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».

«Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Άρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν. Αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης κινδύνου των κατοίκων σημείωσε πως «η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα…εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα», ενώ σχετικά με τις ενέργειες των αρχών υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο, να ξέρετε προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».

View Video – no integration ID provided

Πηγή: newsbeast.gr