Κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο: «Τεράστιο σκάνδαλο και ένα μεγάλο πλήγμα για τη Βρετανία»
Τί δήλωσε για τις κλοπές καθηγητής του Κέιμπριτζ.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου το Βρετανικό Μουσείο βυθίστηκε στη δίνη του σκανδάλου με την αποκάλυψη των κλοπών από τις αποθήκες του και ο εντοπισμός των τεχνουργημάτων που πωλήθηκαν παράνομα, πιθανότατα μέσω ebay και άλλων ιστοσελίδων δημοπρασιών, φαντάζει σχεδόν αδύνατος.
Η μία μετά την άλλη χώρες, όπως η Κίνα, οι αρχαιότητες των οποίων «φυλάσσονταν» στα υπόγεια του μουσείου καλούν τη Βρετανία να επιστρέψει τα τεχνουργήματα που κρατά στις χώρες καταγωγής τους. Όλα αυτά μετά τη διαπίστωση ότι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο δεν είχε προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των εκθεμάτων.
Αποτέλεσμα, ο Peter Higgs, πρώην επικεφαλής επιμελητής ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και ύποπτος για την κλοπή σχεδόν 2.000 αρχαιολογικών αντικειμένων, κυρίως μικρών κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων, να δρα ανεξέλεγκτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
«Αδιανόητη η κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο»
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο και ένα μεγάλο πλήγμα για τη Βρετανία», δηλώνει στο iefimerida.gr o Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Paul Cartledge και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο επιφανής ακαδημαϊκός που γνωρίζει όσο ελάχιστοι άλλοι την ιστορία και την αξία των τεχνουργημάτων που στοιβάζονταν στις αποθήκες σχολιάζει ότι «το Βρετανικό Μουσείο, εκτός από τα γνωστά σε όλους Γλυπτά του Παρθενώνα, διαθέτει περίπου 108.184 τεχνουργήματα που χαρακτηρίζονται ως «ελληνικά» από τα οποία εκτίθενται μόνο τα 6.493.
Πρόκειται για έναν θησαυρό που παρέμενε ανεκμετάλλευτος και αποτελούνταν κυρίως από «μικρά αντικείμενα από κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, κομμάτια χρυσού που δεν εκτέθηκαν δημόσια. Τεχνουργήματα που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. κατά τη μυκηναϊκή περίοδο έως και τον 19ο αι. μ.Χ. Είναι συγκλονιστικό και αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η τεράστια αυτή κρύπτη χιλιάδων αρχαίων ελληνικών τεχνουργημάτων δεν εκτίθετο καν», σχολιάζει ο Paul Cartledge.
Ζητούν πίσω τις αρχαιότητες
Σημειώνεται η αποκάλυψη του σκανδάλου κλοπής των τεχνουργημάτων από το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και μετά τους Κινέζους και οι Ουαλοί ζητούν την επιστροφή των αρχαίων αντικειμένων.
Η Ουαλία τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού των αρχαίων αντικειμένων που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Η Liz Saville-Roberts, επικεφαλής της ομάδας του Plaid Cymru στο Westminster, επανέλαβε τις προηγούμενες εκκλήσεις του κόμματός της για την επιστροφή μιας χρυσής κάπας ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών.
Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια
Επισήμανε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για κλοπές από το μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημα για τη φύλαξη των θησαυρών από έθνη που κάποτε βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Ενώ, και οι Κινέζοι ζητούν να επιστραφούν αντικείμενα που «κλάπηκαν» κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. «Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω ακατάλληλων διαύλων στην Κίνα δωρεάν», ανέφεραν οι Global Times. Η εφημερίδα τόνισε ότι το μουσείο είχε 23.000 κινεζικά αντικείμενα και έδωσε ως παραδείγματα έναν πίνακα από τη δυναστεία των Τανγκ και χάλκινα αγγεία που χρονολογούνται από την αυγή του πολιτισμού του ασιατικού έθνους.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Ελλάδας, σε δήλωση της η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, πριν από λίγες μέρες σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι «Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».
Πηγή: iefimerida
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News