Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που «δείχνει» ότι κολλήσατε υποπαραλλαγή Omicron

Λίστα με τα 20 συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη λοίμωξη Covid-19 τώρα που κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, παρουσιάζουν Βρετανοί ερευνητές – Ποιο είναι το κυρίαρχο;

Κορονοϊός

Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυτή την περίοδο σύμφωνα με δημοσκόπηση σε δείγμα 17.500 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και βήχα.

Αντιθέτως λιγότερο συχνά αναφερόμενα αυτή την περίοδο είναι ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Η βραχνή φωνή, το φτέρνισμα, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και η ζάλη επίσης αναφέρθηκαν συχνότερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη Zoe Health Study η λίστα με τα 20 συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, την τρέχουσα περίοδο που βιώνουμε και πάλι έξαρση κρουσμάτων είναι:

Πονόλαιμος – 58%
Πονοκέφαλος – 49%
Ρινική συμφόρηση – 40%
Βήχας (μη παραγωγικός) – 40%
Ρινική καταρροή – 40%
Βραχνή φωνή – 35%
Φτέρνισμα – 32%
Κόπωση – 27%
Μυϊκά άλγη – 25%
Ζάλη – 18%
Οίδημα αδένων στον λαιμό – 15%
Ερεθισμένα μάτια – 14%
Αλλοιωμένη όσφρηση – 13%
Στηθάγχη – 13%
Πυρετός – 13%
Ρίγη – 12%
Δύσπνοια – 11%
Απώλεια όσφρησης – 10%.
Σε παρόμοια αποτελέσματα έχει καταλήξει και η μελέτη React-1 που κάθε μήνα συλλέγει στοιχεία από 150.000 τυχαία επιλεγμένα άτομα από την Αγγλία, που υποβάλλονται σε self test για τον κορωνοϊό.

Όντως διαπιστώνει λοιπόν ότι τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν από COVID-19 έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στις αλλαγές που κάνει ο κορονοϊός προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει.

Σε ότι αφορά την μετάλλαξη Omicron και τις υποπαραλλαγές της, οι ερευνητές του Κολεγίου Imperial που διενεργούν τη μελέτη React-1 εξηγούν ότι η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Τώρα οι ασθενείς αναφέρουν συχνότερα συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.