Κρεμλίνο: «Εγκληματική» η απόφαση των G7 για 50 δισ. στην Ουκρανία

“Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;”, διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

G7

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε ως «εγκληματική» την απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και δεν απέκλεισε «επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντηση της Μόσχας.

Η Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δύση έχει μολυνθεί από τη ρωσοφοβία και ότι η Μόσχα θα λάβει αντίποινα εάν υιοθετηθούν τέτοιοι περιορισμοί, αναφερόμενη και στην επιστολή οκτώ υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να απαγορευτεί στους Ρώσους διπλωμάτες να κινούνται ελεύθερα στην επικράτεια των 27.

Η G7, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σε “πολιτική συμφωνία” σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ.δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που αποφέρουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπ’ όψιν μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.

Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, έναν ενδιάμεσο σταθμό, με τις ΗΠΑ και την Κούβα να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως μια επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;”, διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters, tass, ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

 

Κασσελάκης στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει από μηχανής θεός δεν υπάρχει»

Πάτρα: Κεραμίδα για 50 υπαλλήλους του Δήμου που θα βρεθούν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια

Aθηνά Οικονομάκου: Ποιος είναι ο Ιταλοαργεντινός μπασκετμπολίστας, Μπρούνο Τσερέλα που της “έκλεψε” την καρδιά

Σαν σήμερα 13 Ιουνίου 1968 θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης – Τι άλλο συνέβη