Λ. Σοφή – Κριτσιμήτση: Υπόδειγμα υπομονής και αγάπης

Μία φωτισμένη δασκάλα από τα Γιάννενα άλλαξε τις ζωές χιλιάδων Αχαιών.

Κριτσιμήτση

Ισως το πρόσφατο λεύκωμα που κυκλοφόρησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών θα έπρεπε να διανεμηθεί στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης ως οδηγός καλών πρακτικών και παραδείγματος μαχητικότητας, επιμονής, υπομονής, συνεργασίας, συνεννόησης και αγάπης για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον τόπο.

Ξεφυλλίζοντας το συγκεκριμένο λεύκωμα, την επιμέλεια του οποίου έχει ο δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, διαπιστώνεις άκοπα πόσο πίσω είναι η σύγχρονη κοινωνία της εξέλιξης, της προόδου και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κριτσιμήτση

Κυρίες του Μορφωτικού Συλλόγου μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι: Δ. Παπασπυροπούλου, Γ. Μακριδάκη, Ξ. Μακρυγιάννη, Ε. Χαρίτου, Χ. Μπάρλου, Τ. Κοσμά

Μία φωτισμένη δασκάλα από τα Γιάννενα, με μηδενικά μέσα στη διάθεσή της, ήταν αρκετή για να αλλάξει τις ζωές χιλιάδων Αχαιών. Η Λαμπρινή Σοφή – Κριτσιμήτση με υπομονή, επιμονή και αγάπη στον συνάνθρωπο πέτυχε να μοιραστεί το όραμά της με άλλες κυρίες και όλες μαζί να εργαστούν για να αλλάξουν την τύχη πολλών ανθρώπων.

Κριτσιμήτση

Λαμπρινή Σοφή- Κριτσιμήτση ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών

Οπως σημειώνει ο κ. Μούλιας μέσα από τα αρχεία του Συλλόγου, η Λαμπρινή Σοφή ήταν αριστούχος απόφοιτος του Αρσάκειου Διδασκαλείου, διετέλεσε διευθύ­ντρια του β’ Ελισαβετείου Παρθεναγωγείου στα Ιω­άννινα και το 1908, δηλαδή πριν την απελευθέρωση της πόλης, ίδρυσε τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυρι­ών «Η Ζωοδόχος Πηγή», με φαινομενικά φιλανθρω­πικό σκοπό, στην πραγματικότητα όμως εθνικό -την απελευθέρωση της γενέτειράς της. Εξ ου και η στενή συνεργασία της με το «Ηπειρωτικό Κομιτάτο». Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων εγκαταστάθηκε στην Πάτρα, όπου δημιούργησε οικογένεια και ξεκί­νησε την πολύπλευρη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της.

Κριτσιμήτση

Τη συνέχεια αυτής της όμορφης ιστορίας συνεχίζει να γράφει σήμερα η εγγονή της ιδρύτριας που φέρει και το όνομά της, Λαμπρινή Σοφή, όπως και τα άλλα μέλη του ΔΣ, τα οποία κάποιο νήμα τα συνδέει με τη ρίζα του Μορφωτικού

Η πρώτη συγκέντρωση των κυριών που προσφέρθηκαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία έγινε στις 19 Μαΐου 1931, στην αίθουσα του κινη­ματογράφου Πατέ (μετέπειτα Πάνθεον), όπου η Λαμπρινή Σοφή μίλησε για την ίδρυση του Συλλόγου και έθεσε υπόψη των παρισταμένων υποψηφίων μελών σχέδιο Καταστατικού, που υπογράφηκε από όλες.

Κριτσιμήτση

Μαθήτριες του νυχτερινού Δημοτικού Σχολείου

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών ιδρύθηκε το 1931 για να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό των κοριτσιών και την εκμετάλλευση που αυτός συνεπαγόταν. Στην πορεία αναπτύχθηκε κι έτσι «επί σχεδόν έναν αιώνα πρωτοστατεί στην πνευματική και ηθική ανάπλαση και την κοινωνική πρόοδο των γυναικών, τη βιοτε­χνική και επαγγελματική τους μόρφωση, την εργα­σιακή προστασία και διαπαιδαγώγησή τους, την πα­ρακολούθηση και ψυχαγωγία του παιδιού και την παντοειδή περίθαλψη των απόρων εργαζόμενων κοριτσιών, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη του (Καταστατικό)» σημειώνει ο κ. Μούλιας και προσθέτει, αναφερόμενος στο έργο που προσφέρει σήμερα ο Σύλλογος:

Κριτσιμήτση

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου από την πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος

«Ομως η κοινωνία εξελίσσεται και οι ανάγκες και οι δράσεις οφείλουν να προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά. Η Διοίκηση του ‘’Μορφωτικού’’, με την ευαισθησία και τον ορθολογισμό που τη διακρίνει συνεχώς επε­κτείνει τους σκοπούς της, ώστε να ανταποκρίνεται στα τρέχοντα κοινωνικά αιτήματα και αντιλήψεις. Ηδη προσφέρει σε ασθενείς ομάδες ενηλίκων και παιδιών, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και σε εμπερίστατους άνδρες και γενικά είναι παρούσα για να ανακουφίσει κάθε περίπτωση που χρήζει στήριξης και βοήθειας».