Μέση Ανατολή: Διεθνείς εκκλήσεις για άμεση παύση της βίας και εκεχειρία
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους μετά από μία σειρά συγκρούσεων που έχει κοστίζει τη ζωή τουλάχιστον 213 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές. Ανάμεσα στα θύματα και 61 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.
Κατέθεσε σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ η Γαλλία
Η Γαλλία υπέβαλε χθες Τρίτη το βράδυ στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.
Στη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Αιγυπτίου ομολόγου του Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και – μέσω βιντεοσύνδεσης – του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του κ. Μακρόν. Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ. Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Εκεχειρία ζητά η ΕΕ -Δεν τη στηρίζει η Ουγγαρία
Τον «άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ζητά και η ΕΕ μέσω δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ την οποία στήριξαν 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία. «Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο Μπορέλ πάντως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη. «Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί», δήλωσε. Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι «μεροληπτικές και μη ισορροπημένες».
Εκκληση και από Μέρκελ και Αμπντάλα
Eκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Η ελληνική πρωτοβουλία -Στη Μέση Ανατολή ο Νίκος Δένδιας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ελληνική πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε χθες στην περιοχή και είχε επαφές με τις δυο πλευρές. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε χθες συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκαμπί Ασκενάζ, αλλά και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ. Επίσης μετείχε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.
«Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών» δήλωσε κλείνοντας την δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας μετά τις επαφές του, που θα συνεχιστούν.
Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις «αντισημιτικές» δηλώσεις του Ερντογάν
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον κατήγγειλε χθες Τρίτη τις δηλώσεις που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και κάλεσε να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο Τούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που καταφέρνει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών». «Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News