Μέτωπο υπεράσπισης της Αγγελικής Τσιόλα: Την καταδικάσατε πριν δικαστεί

Η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό σχετικά με την ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης και τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας στον ιατρικό κόσμο

Μέτωπο υπεράσπισης

Τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους για την απόφαση αναστολής των καθηκόντων της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα, καταθέτουν με επιστολές τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδης ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και 80 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Σε κάθε δυσμενή διοικητική πράξη προηγείται υποχρεωτικά η ακρόαση του θιγόμενου. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της κ. Τσιόλα και έχει καταργηθεί το τεκμήριο της αθωότητας. Υπάρχει μία υπουργική απόφαση, η οποία πολύ δύσκολα αναιρείται. Εμείς αυτό που ζητάμε αυτό που δικαιούται κάθε πολίτης να ισχύσει και για την κ. Τσιόλα» δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Ειδικότερα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στο έγγραφο που έστειλε στον κ. Φλωρίδη ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ιατρών της περιοχής «εκφράζει την έντονη αντίθεση και ανησυχία επί της εσπευσμένης απόφασής σας για αναστολή των καθηκόντων της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, κ. Αγγελικής Τσιόλα.

Η απόφαση αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ίδιας της καταγγελίας της συναδέλφου, έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην προσωπική και επαγγελματική υπόστασή της, αλλά και στη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών».

Ακολούθως σημειώνει ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, «δεν πληρούνται οι όροι που καθορίζονται στο άρθρο 104 του νόμου 3528/2007 για την επιβολή απόφασης αναστολής καθηκόντων, καθώς δεν έχει κληθεί πρωτίστως η ίδια σε ακρόαση, δεν έχει ασκηθεί ούτε ποινική ούτε πειθαρχική δίωξη εις βάρος της, ούτε υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για έκνομη διαχείριση. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να βασίζεται σε γενικόλογες αναφορές περί προσβολής του κύρους της υπηρεσίας, οι οποίες δεν δικαιολογούν την επιβολή αυτού του διοικητικού μέτρου».

Επίσης η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι: «Η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό σχετικά με την ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης και τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας στον ιατρικό κόσμο. Πέραν του άμεσου αντικτύπου στην ίδια τη συνάδελφο, εγείρεται ζήτημα υπηρεσιακής δυσλειτουργίας, καθώς η αναστολή της δημιουργεί σοβαρό κενό στη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών».

Καταλήγοντας, η διοίκηση του Συλλόγου καλεί τον υπουργό «να αναθεωρήσετε την απόφαση αυτή και να διασφαλίσετε ότι η λειτουργία των θεσμών θα συμβαδίζει με τις αρχές του κράτους δικαίου, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ιατρών, του τεκμηρίου αθωότητας και την προστασία της επιστημονικής ελευθερίας».

ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν την άποψη ότι «η κ. Τσιόλα έχει καταδικαστεί προτού να δικαστεί» και προσθέτουν: «Οι υπογράφοντες γνωρίζουμε την κ. Τσιόλα ως μια αξιοπρεπή, εργατική, συνεπή, άρτια καταρτισμένη και ενημερωμένη στο αντικείμενό της συνάδελφο. Πάνω από όλα η κ. Τσιόλα χαρακτηρίζεται από αδέκαστο ήθος, ιατρική δεοντολογία και συναδελφικότητα στοιχεία που την καθιστούν μια εξαιρετική συνάδελφο».