Μια ώρα μπροστά, πολλές μέρες πίσω: Τι σημαίνει η αλλαγή ώρας για το σώμα σου
Η καθιερωμένη αλλαγή στη θερινή ώρα την Κυριακή 30 Μαρτίου φέρνει μαζί της και κάποιες όχι και τόσο… φωτεινές συνέπειες για την υγεία μας.

Την καθιερωμένη αλλαγή ώρας πραγματοποιεί η Ελλάδα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, καθώς τίθεται ξανά σε ισχύ η θερινή ώρα. Στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δείχνοντας 04:00.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι η αλλαγή ώρας πραγματοποιείται βάσει της Οδηγίας 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στόχος της είναι η καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός στη διάρκεια της ημέρας.
Μία ώρα ύπνου λιγότερη – Τόσο αθώο όσο φαίνεται;
Η θερινή ώρα φέρνει μαζί της περισσότερο φως τις απογευματινές ώρες, όμως ταυτόχρονα στερεί μια ώρα ύπνου από τους πολίτες. Και αυτή η φαινομενικά μικρή αλλαγή δεν είναι πάντα ανώδυνη. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής Beth Ann Malow από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, τα συμπτώματα της αλλαγής είναι αισθητά για αρκετούς μήνες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένη υπνηλία, μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα. Η απώλεια ύπνου επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό – το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας – προκαλώντας αλλαγές στη ρύθμιση της μελατονίνης, της βασικής ορμόνης που ελέγχει την εγρήγορση και τον ύπνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες:
Το φως αργά το βράδυ καθυστερεί την παραγωγή μελατονίνης, δυσκολεύοντας τον ύπνο.
Το πρωινό φως, που χάνεται με τη θερινή ώρα, είναι σημαντικό για τη φυσική αφύπνιση και τη διάθεση.
Οι διαταραχές ύπνου ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, διαβήτη, ψυχικών διαταραχών και τροχαίων ατυχημάτων.
Η καθηγήτρια Ιατρικής Ύπνου Jennifer Martin εξηγεί ότι πάνω από το 55% των ενηλίκων νιώθουν κουρασμένοι τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή, ενώ ο δρ. David Spira επισημαίνει ότι κάθε αλλαγή που αποσυντονίζει τον κύκλο ύπνου–αφύπνισης έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Μια αλλαγή που αμφισβητείται διεθνώς
Η θερινή ώρα παραμένει αντικείμενο συζήτησης διεθνώς, με ολοένα και περισσότερες φωνές να ζητούν την κατάργησή της, επικαλούμενες όχι μόνο τις επιπτώσεις στον ύπνο, αλλά και την αμφισβητούμενη πλέον εξοικονόμηση ενέργειας.
Αν και πολλοί εκτιμούν το περισσότερο φως το απόγευμα, δεν είναι λίγοι όσοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Μέχρι νεοτέρας, όμως, την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News