Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση έξω από το σπίτι του – «Αθάνατος» φώναζε ο κόσμος
Με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση αποχώρησε για την τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων, αφήνοντας αρκετά φτωχότερη τη Ρωμιοσύνη.
Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα
Με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση αποχώρησε για την τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος «έφυγε» σήμερα, Πέμπτη (02/09) σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων, αφήνοντας αρκετά φτωχότερη τη Ρωμιοσύνη.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος».
Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα, η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού.
Τη σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.
«Για μένα ήταν πιο ξεχωριστός θα τολμήσω να το πω και από το θάνατο του πατέρα μου. Έζησα κοντά του σαν γιος του. Η απώλεια είναι τεράστια. Παράλληλα νιώθω και μια χαρά μέσα μου, όχι μόνο λύπη γιατί αυτός ο άνθρωπος που φεύγει τώρα, ήταν τόσο γεμάτος από Ελλάδα που ξεχειλίζει, και αυτή την εισπράττω συνέχεια. Είμαι γεμάτος από την Ελλάδα του Μίκη, από τον ίδιο τον Μίκη. Στεναχωριέμαι αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ περήφανος, χαρούμενος γιατί ξέρω ότι έφυγε ο τελευταίος επιφανής Έλληνας, γιατί αυτό ήταν ο Θεοδωράκης αλλά οι Έλληνες ξέρουν κι έχουν τρόπους να τιμούν τους μεγάλους απόντες», ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος ο Γιώργος Λιάνης.
«Ήταν ένας άνθρωπος με μυαλό, ένας πολύ καλός άνθρωπος. Το μυαλό του ήταν ξουράφι», λέει ο Δημήτρης Δούγιας που για 45 χρόνια ερχόταν κάθε πρωί και του έφερνε εφημερίδες. «Από χθες διεκόπη η συνεργασία και μου είπαν να μην ξαναφέρω», προσθέτει.
«Για μένα η μουσική υπήρξε ένας τρόπος ζωής ευθύς εξαρχής τον οποίο θα έπρεπε να ανακαλύψω εντελώς μόνος χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά»
«Για μένα η μουσική υπήρξε ένας τρόπος ζωής ευθύς εξαρχής τον οποίο θα έπρεπε να ανακαλύψω εντελώς μόνος χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στις εισαγωγικές σελίδες των «Δρόμων του Αρχάγγελου», της αυτοβιογραφίας του, που κυκλοφόρησε σε πέντε τόμους στην πρώτη της έκδοση από τον Κέδρο, μεταξύ 1985 και 1995, και συγκεντρώθηκε το 2009 σε ένα δίτομο εγχείρημα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Ο σπουδαίος συνθέτης, η προσωπικότητα που έβαλε τη σφραγίδα του και στην πολιτική ζωή του τόπου, με τους αγώνες του για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, ο Μίκης Θεοδωράκης, «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων…
Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.»
Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».
Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News