Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από αύριο για τους ανεμβολίαστους
Αλλαγές στον κοινωνικό τρόπο ζωής μας φέρνουν τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την προστασία από τον κορονοϊό.
Μεγάλη Δευτέρα η αυριανή με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αλλά και τα νέα μέτρα που εισβάλλουν στη ζωή μας διαχωρίζοντας τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους.
Αλλαγές λοιπόν στον κοινωνικό τρόπο ζωής μας φέρνουν τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την προστασία από τον κορονοϊό. Αυτά αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους, με κεντρική στόχευση στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ειδικό τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με τη φυσική παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών θα ξεκινάει αύριο το νέο διδακτικό έτος 2021-22. Στόχος όλων είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και οι μαθητές να μη στερηθούν ξανά τη διαζώσης εκπαίδευση.
Οι μαθητές, γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (σελφ τεστ) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός, καθώς και αυτοί/ες με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
ΜΑΘΗΤΕΣ
@ Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το υπόδειγμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
@ Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι COVID-19, καθώς και όσοι δεν έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποβάλλονται με δαπάνη τους σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (ράπιντ τεστ) δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα και προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.
⦁ Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν σελφ τεστ την εβδομάδα.
⦁ Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ ανά τεστ).
⦁ Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό ράπιντ τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν σελφ τεστ.
⦁ Δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
⦁ Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, γήπεδα (ανοιχτά ή κλειστά) θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
⦁ Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με ράπιντα τεστ 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
⦁ Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό ράπιντ τεστ 48 ωρών.
⦁ Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.
ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες ήταν 2.197. Από αυτά τα 74 διαγνώστηκαν στην Αχαΐα, τα 24 στην Αιτωλοακαρνανία και τα 28 στην Ηλεία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 39. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 375.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σήμερα προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας ( 8:30 με 20:30) και στο Νότιο Πάρκο (09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.
Αύριο θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στην πλατεία Βουδ (09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.
Οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις για τα νέα μέτρα
Η κυβέρνηση εξέδωσε ένα κείμενο με ερωτοαπαντήσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας:
1. Γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην πρόσβαση σε κάθε χώρο και δεν ισχύουν ενιαίοι κανόνες;
Η διαφοροποίηση σχετίζεται με τον βαθμό αναγκαιότητας κάθε δραστηριότητας για τον άνθρωπο. Σε απολύτως αναγκαίες για την ζωή των πολιτών δομές, όπως υγειονομικές και σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός στην πρόσβαση, αλλά μόνο μέτρα προφύλαξης.
2. Γιατί δεν υπάρχουν μέτρα για τις Εκκλησίες;
Οι χώροι λατρείας, όπου εκδηλώνεται η θρησκευτική πίστη, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με ένα κοινό κατάστημα, αλλά προσιδιάζει στις αναγκαίες δομές. Εφαρμόζονται, πάντως, περιορισμοί με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πιστούς, με ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστο αριθμό 100 πιστών.
3. Γιατί διακρίνονται οι χώροι εστίασης από τους χώρους πολιτισμού;
Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό συνιστά στοιχείο ανάπτυξης της προσωπικότητας μας και άρα θα πρέπει να διασφαλίζονται όροι ευρύτερης δυνατής πρόσβασης. Ο δεύτερος είναι ότι στους χώρους πολιτισμού οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες φορούν μάσκα και καταρχήν δεν συνομιλούν.
4. Γιατί δεν επιτρέπεται πρόσβαση στην εστίαση σε ανεμβολιαστους πολίτες με τεστ;
Το τεστ αποτελεί τη φωτογραφία μιας στιγμής σε σχέση με τον ιό. Είναι απολύτως δυνατόν κάποιος να έχει νοσήσει και το τεστ προ 24 ωρών να είναι αρνητικό, είτε επειδή εμπίπτει στο όριο τους στατιστικού λάθους είτε επειδή νόσησε μετά το τεστ.
5. Πώς εξηγείται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο εστίασης θαμώνες μόνο εμβολιασμένοι, αλλά και εργαζόμενοι που δεν είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι;
Δεν είναι η ίδια η φύση της παρουσίας των δύο κατηγοριών προσώπων. Οι θαμώνες βρίσκονται στον χώρο για αμιγή ψυχαγωγία, ενώ οι εργαζόμενοι ασκούν μια αναγκαία για την επιβίωσή τους λειτουργία. Άρα η διαφοροποίηση αναγκαίου και μη αναγκαίου είναι προφανής.
6. Γιατί σε ορισμένους χώρους οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες υποχρεούνται σε δύο τεστ εβδομαδιαία και σε άλλους ένα;
Ο αριθμός των απαιτούμενων εργαστηριακών τεστ εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει κάθε χώρος εργασίας, σε σχέση είτε με τον συγχρωτισμό που αναπτύσσεται, είτε με την αμεσότητα στην επαφή πελατών και εργαζομένων, είτε με την επαφή των εργαζομένων με μέσα και υλικά, όπως φαγώσιμα είδη.
7. Θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού;
Ο εμβολιασμός αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο ευρείας κλίμακας κατά της πανδημίας. Δυστυχώς, η σταδιακά φθίνουσα ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα να απέχουμε ακόμη από τον στόχο που θα μας οδηγήσει σε ανοσία πληθυσμού. Το πρώτο βήμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού περιελάμβανε τους εργαζόμενους/-ες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, δομές φροντίδας ΑμεΑ και υγειονομικές δομές, για λόγους που είναι προφανείς.
8. Είναι τα μέτρα αντισυνταγματικά;
Το Κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ιδιωτική αυτονομία δεν μπορεί να φτάνει στο σημείο να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η ευημερία της χώρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News