Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

Σημαντικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους φέρνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Τι λένε τοπικοί εκπρόσωποι φορέων

Νομοσχέδιο

Μεροκάματο «κατά παραγγελία», δυνατότητα εξαήμερης εργασίας, δουλειά έως και 13 ώρες σε περισσότερους του ενός εργοδότες, ποινικοποίηση των καταλήψεων και των περιφρουρήσεων των απεργιών: αυτές είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Το θέμα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και εργοδότες. Ποιος βγαίνει κερδισμένος και ποιος χαμένος; Ας δούμε μερικές από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:

Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη. Ο συνολικός ημερήσιος χρόνος απασχόλησης στους δυο εργοδότες πρέπει να είναι μέχρι 12 ώρες την ημέρα (8+4) και ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης 60 ώρες (12Χ5).

Συμβάσεις μηδενικών ωρών: Πρόκειται για σημαντική εισαγωγή που δίνει την ευκαιρία απασχόλησης σε μητέρες με μικρά παιδιά, φοιτητές, τεχνικά επαγγέλματα, εργαζόμενους στο πεδίο του θεάματος, ακροάματος ή της εστίασης που επιθυμούν έκτακτη απασχόληση ολίγων ωρών. Ο εργαζόμενος καλείται 24 ώρες πριν να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.

Προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση απασχόληση έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας (24/7), σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για έκτακτη απασχόληση και με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Οριοθετείται η περίοδος μαθητείας (δόκιμος εργαζόμενος) 6 μηνών. Ωστόσο δεν αλλάζει η ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Οποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα), δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση.

Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το σημαντικότερο είναι ότι δύνανται να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στην ΕΡΓΑΝΗ II.

Θεσπίζεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στις επιχειρήσεις ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία και την υπερωρία.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, όταν αυτή είναι εκ του νόμου υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.

Επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που υπάρχει δυσμενής μεταχείριση του εργαζομένων αλλά και των εκπροσώπων τους, αν αυτοί καταγγείλουν τον εργοδότη τους για μη συμμόρφωσή του στα προβλεπόμενα.

Προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης (εκδικητική απόλυση) αν διαπιστωθεί ότι αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόμενο των νομίμων δικαιωμάτων του που απορρέουν από την Οδηγία.

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ρύθμιση του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τις καταλήψεις χώρων –συχνές κυρίως σε κινητοποιήσεις του δημοσίου–, αφετέρου τις περιφρουρήσεις των απεργιών, κυρίως με τη μορφή συγκέντρωσης εργαζομένων την ημέρα της απεργίας έξω από εργασιακούς χώρους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας υπογράμμισε: «Από την πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι έχει αρκετά σημεία που βελτιώνει θέματα του προηγούμενου νόμου, αν και θα θέλαμε ακόμα περισσότερες βελτιώσεις. Για αυτό τον λόγο θα υποβάλουμε ορισμένες παρατηρήσεις στη διαβούλευση».
Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι που ακουμπούν οι αλλαγές και ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς είπε: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο βρίσκει την εστίαση έτοιμη, ώστε να συζητήσει πάνω στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαιτερότητα των εργασιακών σχέσεων του κλάδου, για αυτό άλλωστε αναφέρονται και παραδείγματα εξειδικευμένα. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα υπό-περιπτώσεις όπως επίσης και ζητήματα που δεν έχουν τεθεί».
Την κάθετη διαφωνία του με το νέο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας, ο οποίος προανήγγειλε κινητοποιήσεις: «Είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Ή κάποιος θα δουλέψει 8ωρο και θα πεθάνει από την πείνα, λόγω των χαμηλών μισθών, ή θα δουλεύει 16ωρο και θα πεθάνει από την εξάντληση. Η πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου είναι πενθήμερη εργασία με 7ωρο και αυξήσεις στους μισθούς. Το Εργατικό Κέντρο θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ώστε η πολιτεία να πάρει πίσω το νομοσχέδιο».