Νοσοκομείο Ρίου: Νέα μελέτη για την αιμοκάθαρση – Καλά τα επιστημονικά νέα για τους νεφροπαθείς

Με τη χρήση νεότερων φαρμάκων φαίνεται να ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη φροντίδα των νεφρολογικών ασθενών.

Νοσοκομείο

Καλά τα νέα που έρχονται για τους νεφροπαθείς καθώς φαίνεται ότι είναι δυνατή η πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου με πιθανή συνέπεια τη μείωση της ανάγκης για αιμοκάθαρση.

Τα αισιόδοξα μηνύματα μας τα φέρνει ο καθηγητής και διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτρης Γούμενος. Η Κλινική του συμμετείχε στις πρόσφατες κλινικές μελέτες με τη χρήση νεώτερων φαρμάκων και τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη φροντίδα των νεφρολογικών ασθενών.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Ο κ. Γούμενος, μιλώντας στην «Π», αναφέρει ότι τα αίτια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για αιμοκάθαρση, είναι τα εξής:

«Ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδιαίτερα ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος, γνωστός και ως διαβήτης τύπου 2, αποτελεί το συχνότερο αίτιο. Η αρτηριακή υπέρταση, οι σπειραματονεφρίτιδες αλλά και άλλα ανοσολογικά ή αιματολογικά νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι συνήθεις εκδηλώσεις της νεφρικής νόσου είναι η αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική), η πρωτεϊνουρία και συχνά η αρτηριακή υπέρταση».

ΤΑ ΝΕΑ
Περνώντας στο επόμενο στάδιο που αφορά στα νέα δεδομένα σχετικά με τις θεραπείες της χρόνιας νεφρικής νόσου εξηγεί:
«Νεότερα φάρμακα με ειδική δράση όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον με καλά αποτελέσματα σε αρκετούς ασθενείς. Η δαπαγλιφλοζίνη, φάρμακο τελευταίας γενεάς στη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, εμφανίζει σημαντική νεφροπροστατευτική δράση όχι μόνον σε διαβητικούς αλλά και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο άλλης αιτιολογίας. Ανάλογα καλά αποτελέσματα έδειξε πρόσφατα και η φινερενόνη, που ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που οδηγούν σε καθυστέρηση της εκδήλωσης νεφρικής ανεπάρκειας και μείωση της ανάγκης για αιμοκάθαρση».

Μάλιστα ο κ. Γούμενος υπογραμμίζει ότι «ακόμα και ηλικιωμένοι ασθενείς με τιμή κρεατινίνης στο ορό από 2 έως 3mg/dl μπορούν να ωφεληθούν από τις θεραπείες αυτές και να αποφύγουν την αιμοκάθαρση».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Το Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συμμετέχει από χρόνια στις μεγαλύτερες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες των παραγόντων και των φαρμάκων που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

«Ο σκοπός των μεγάλων αυτών κλινικών μελετών είναι η ανεύρεση νεότερων φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς αυτούς να διατηρήσουν τη νεφρική λειτουργία και να μην χρειάζονται αιμοκάθαρση. Το Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποτελεί κέντρο αναφοράς στη χώρα μας στον τομέα αυτόν» υπογραμμίζει ο καθηγητής προσθέτοντας:

«Τα νεότερα λοιπόν φάρμακα αυτά και ο συνδυασμός τους δίνουν πολλές ελπίδες ότι θα περιορίσουν ή θα καθυστερήσουν την ανάγκη για αιμοκάθαρση στους ασθενείς μας».

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η λειτουργία ειδικού ιατρείου πρόληψης και αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου στο Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

«Η μακροχρόνια εμπειρία των ιατρών του Κέντρου μας και η ειδικότερη ενασχόλησή μας με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου, εγγυώνται την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Το ειδικό αυτό ιατρείο λειτουργεί συστηματικά και καλούμε όλους τους ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα να μας επισκεφθούν και να αρχίσουν να παρακολουθούνται συστηματικά» σημειώνει ο κ. Γούμενος.

Οποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το ιατρείο και να κλείσει ραντεβού μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο: 2610999412.

Ερωτηθείς ο καθηγητής εάν η πανδημία επηρέασε την προσέλευση των πασχόντων στο νοσοκομείο, μας απάντησε:
«Πράγματι κατά την περίοδο της πανδημίας από κορονοϊό πολλοί ασθενείς σταμάτησαν να παρακολουθούνται συστηματικά διότι τα εξωτερικά ιατρεία είχαν περιοριστεί ή κάποιοι ασθενείς απέφευγαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο.
Η φάση της πανδημίας σταδιακά τελειώνει, ενώ το εξωτερικό ιατρείο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου λειτουργεί στο Κτίριο Μ, το οποίο βρίσκεται εκτός του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ασθενείς να μας επισκεφθούν χωρίς φόβο και να γνωρίσουν όλα αυτά τα νέα δεδομένα που αφορούν στην ασθένειά τους».