Ο απολογισμός της στέψης του βασιλιά Καρόλου με κόστος 126 εκατ. ευρώ

Μία νέα σελίδα γράφτηκε στην ιστορία της Βρετανίας με τη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

στέψη

Με επιτυχία και ιστορική σημασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Με μια μεγαλοπρεπή τελετή, την πρώτη μετά από 70 χρόνια -όσα δηλαδή έμεινε στο θρόνο η μητέρα του- ο Κάρολος ο 3ος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των Βρετανών μοναρχών που στέφονται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ εδώ και 1000 χρόνια.

«Θεέ της ευσπλαχνίας και του ελέους, δώσε μου ευλογία», ήταν ο όρκος που έδωσε ο νέος βασιλιάς, ενώ λίγο αργότερα, σε μία πολύ πιο σύντομη τελετή, έγινε η στέψη και της Καμίλα. O Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και ο γηραιότερος που καταλαμβάνει το βρετανικό θρόνο. Η στέψη έγινε παρουσία 100 ξένων ηγετών με το κόστος να ξεπερνά τα 126 εκατομμύρια ευρώ.




Η τελετή

Μετά τον όρκο ο Βασιλιάς δέχτηκε το χρίσμα. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της τελετής το οποίο εκτυλίχθηκε πίσω από ένα παραβάν, 2,6 μέτρων. Ο Αρχιμανδρίτης του Γουέστμινστερ άλειψε με λάδι τα χέρια, το κεφάλι και το στήθος του Βασιλιά.Υ πό τους ήχους του Ψαλμού 71 από βυζαντινή χορωδία στα ελληνικά – για να τιμήσει την ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Φίλιππου – ο Κάρολος έλαβε το σπαθί του Βασιλιά. Αλλά και τη σφαίρα του μονάρχη – διακοσμημένη με διαμάντια, ζαφείρια και σμαράγδια, το δαχτυλίδι και τα σκήπτρα.

Και ενώ πλέον ο Βασιλιάς κάθεται στο θρόνο του, ο πρίγκιπας και διάδοχός του, ο Γουίλιαμ ορκίζεται πίστη σε αυτόν.

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε πους απς για να κρατήσει το σπαθί

Ακολούθησε η στιγμή της στέψης. Ο Βασιλιάς φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Κατασκευασμένο το 1660 με βάρος 2 κιλά, γεμάτο ρουμπίνια και αμέθυστους. Είναι ο έκτος μονάρχης που το φορά τα τελευταία 360 χρόνια.

Ακολουθεί μία πιο σύντομη και λιτή τελετή για τη Βασίλισσα. Η σύζυγος του Καρόλου, λαμβάνει το στέμμα της και ο εορτασμός ολοκληρώνεται με τους καλεσμένους να τραγουδούν το βρετανικό ύμνο.

Οι καλεσμένοι

Από νωρίς το Αββαείο είχε κατακλυστεί από τους επίσημους καλεσμένους. Ο Πρίγκιπας Χάρι έφτασε με τις πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία και χαμογελαστός πήρε τη θέση του. Ξεχώρισαν με την παρουσία τους ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ, η ηθοποιός Έμα Τομσον, η Κέιτι Πέρι, ο Νικ Κέιβ και ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.

Μεταξύ των προσκεκλημένων η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία στη συνέχεια ξεναγήθηκε από το Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, στο γραφειο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, η απόλυτα συμβολική ημέρα της στέψης ολοκληρώθηκε με τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Καμίλα να βγαίνουν στο μπαλκόνι δεύτερη φορά μόνοι τους. Η εικόνα του ζεύγους αποτύπωσε την έναρξη του νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βρετανία: Πώς η Κέιτ Μίντλετον τίμησε τη Νταϊάνα στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ο 74χρονος Κάρολος και η 75χρονη Καμίλα καλούνται να στηρίξουν τη χώρα, ώστε να βρει το βηματισμό της ανεξάρτητα από την ΕΕ, εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, και με κάποια έθνη των 14 μελών της Κοινοπολιτείας στα οποία ηγείται ο Κάρολος, να έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για αποκόλληση από το Βρετανικό Στέμμα.

Για δύο τουλάχιστον μέρες μπορεί ακόμη να γιορτάσει τη Στέψη του καθώς πραγματοποιείται το Μεγάλο Γεύμα απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, ενώ το βράδυ της Κυριακής φιλοξενείται το περίφημο κοντσέρτο της Στέψης στο κάστρο του Ουίνδσορ. Ηι η Δευτέρα είναι αργία λόγω της Στέψης.

Μετά θα αρχίσει τη σκληρή δουλειά να “γεμίσει” τα παπούτσια της μητέρας του, να διατηρήσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή, και να κρατήσει ψηλά τη δημοφιλία της μοναρχίας.

Χωρίς πίεση όπως σαρκάζουν οι Βρετανοί, όταν το φορτίο είναι μεγάλο.

Οι καινοτομίες

Στις καινοτομίες της στέψης περιλαμβάνεται και η άνευ ενεργού ρόλου παρουσία του πρίγκιπα Αντριου αλλά και του γιου του Καρόλου, Χάρι. Εχοντας παραιτηθεί από τα βασιλικά καθήκοντά τους, στη διάρκεια της τελτής κάθισαν στην τρίτη σειρά πίσω από τους εργαζόμενους στο Παλάτι. Ο δούκας του Σάσεξ μάλιστα φαίνεται να μην ψάλλει καν τον εθνικό ύμνο ενώ μόλις μία ώρα μετά την στέψη του πατέρα του βρισκόταν ήδη στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Αβαείο του Γουέστμίνστερ τα βλέμματα συγκέντρωσε η σύζυγός του Ουίλιαμ, Κέιτ. Κάτω από τον βασιλικό μανδύα ήταν ντυμένη με ένα εντυπωσιακό φόρεμα του Αλεξάντερ Μακ Κουίν στολισμένο με λουλούδια από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ φορούσε κοσμήματα της βασίλισσας Ελισάβετ και της πριγκίπισσας Νταιάνα. Την παράσταση όμως έκλεψε για μία ακόμη φορά ο μικρός πρίγκιπας Λούι, που δεν σταμάτησε να χασμουριέται.

Not my king!

Φορώντας χάρτινα στέμματα και πλαστικές τιάρες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, συνέρρευσαν στο βροχερό Λονδίνο για να παρακολουθήσουν τη στέψη του Καρόλου. Πολλοί μάλιστα είχαν κατασκηνώσει μέρες πριν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Στον αντίποδα, πολέμιοι της μοναρχίας κατέκλυσαν τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν κατά της στέψης. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις μεταξύ αυτών και του επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας Republic.

Συνέλαβαν έξι μέλη της οργάνωσης μας, συμπεριλαμβανομένου του βασικού διοργανωτή και κατέσχεσαν εκατοντάδες πλακάτ.

Συνολικά 29.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν σε όλη τη χώρα για τη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορτασμών. Πάνω από 11.000 αναπτύχθηκαν στο Λονδίνο, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.