Ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί: Θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα στα επόμενα 30 χρόνια

Η ταχύτατη εξέλιξη της AI και η ανάγκη ρύθμισης

πατέρας

Ο Geoffrey Hinton, βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, γνωστός ως ένας από τους «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο Hinton, που φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έργο του στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 10% έως 20% η AI να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ο Hinton αναφέρθηκε στην πιθανότητα μίας «Αποκάλυψης από την τεχνητή νοημοσύνη».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Hinton εξήγησε πως η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με κάτι εξυπνότερο από την ίδια:

«Πόσα παραδείγματα γνωρίζετε όπου κάτι πιο έξυπνο ελέγχεται από κάτι λιγότερο έξυπνο; Είναι πολύ λίγα. Υπάρχει η περίπτωση της μητέρας με το μωρό, αλλά η εξέλιξη δούλεψε σκληρά για να το καταστήσει δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Hinton, καθηγητής επί τιμή στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρομοίασε τη σχέση ανθρώπου-AI με αυτή ενός ενήλικα και ενός τρίχρονου παιδιού:

«Θα είμαστε σαν τα τρίχρονα παιδιά σε σύγκριση με την τεχνητή νοημοσύνη υψηλής ισχύος», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόοδο της AI, ο Hinton δήλωσε ότι η ανάπτυξη είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι αναμενόταν. «Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα έχουμε ΑΙ που θα είναι εξυπνότερη από τον άνθρωπο. Αυτό είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι και η ανάγκη ρύθμισης

Πέρυσι, ο Hinton παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google, ώστε να μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της AI. Εξέφρασε ανησυχίες ότι κακόβουλοι χρήστες μπορεί να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία για επιβλαβείς σκοπούς.

Κάλεσε, επίσης, τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης:

«Η αόρατη χείρα [της αγοράς] δεν πρόκειται να μας κρατήσει ασφαλείς. Η μόνη δύναμη που μπορεί να πιέσει τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια είναι η κρατική ρύθμιση».

Διχογνωμία μεταξύ των «πατέρων» της AI

Ο Hinton είναι ένας από τους τρεις επιστήμονες που έχουν κερδίσει το βραβείο Turing, γνωστό ως το «Νόμπελ» της επιστήμης των υπολογιστών, για το έργο τους στην AI. Ωστόσο, ο Yann LeCun, ένας εκ των τριών και επικεφαλής επιστήμονας AI της Meta, υποβάθμισε τον υπαρξιακό κίνδυνο, δηλώνοντας πως η AI «μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση».