Οδησσός και Αχαϊα: Από την «απόδραση» στη φρίκη του πολέμου

Η «Π» καταγράφει την πονεμένη διαδρομή του Σωφρόνη Παραδεισόπουλου: Οδησσός-Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Το 4ήμερο που πέρασε το καλοκαίρι στην Αβυθο!

Οδησσός Ο Ανδρέας Φίλιας απονέμει πλακέτα στον Σωφρόνη Παραδεισόπουλο

Σωφρόνης Παραδεισόπουλος. Με τέτοιο όνομα κι επίθετο, αποκλείεται να τον ξεχάσεις ποτέ! Ενας ιδιαίτερα επώνυμος Ελληνας της Ουκρανίας. Απ’ το 2001 μόνιμος κάτοικος Οδησσού, διευθύνει το εκεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, και του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας.

Βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στην Ελλάδα, έχοντας «αποδράσει», με βαριά καρδιά, απ’ τη φρίκη και τον τρόμο των πολεμικών γεγονότων στη δεύτερη πατρίδα του.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν στην Αβυθο, επικεφαλής της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποστολής της Ουκρανίας, στο Αχαϊκό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Χορευτικός Ομιλος «Αχαιοί».

Σ’ όσους τον γνώρισαν, ο κ. Παραδεισόπουλος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αχαιοί» Ανδρέας Παλαιολογόπουλος ήταν σαφής: «Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση. Απλός, προσιτός, ευγενικός, αυθεντικός. Απ’ τους ανθρώπους που σε κερδίζουν μονομιάς».

Οταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το μυαλό τους έτρεξε στον άνθρωπο που είχαν γνωρίσει λίγους μήνες πριν…

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Παραδεισόπουλου.

-Κατάφερε ν’ αποδράσει περίπου 4 μέρες μετά την εισβολή των Ρώσων. Οταν ο κλοιός άρχισε να σφίγγει επικίνδυνα και για την Οδησσό. Μαζί με την Ουκρανή σύζυγό του και το 7χρονο κοριτσάκι τους, έκαναν οδικώς το ατελείωτο ταξίδι Οδησσός-Θεσσαλονίκη, μέσω Ρουμανίας. Πήγε στη συμπρωτεύουσα γιατί εκεί διαμένουν μόνιμα συγγενικά του πρόσωπα.

«Φύγαμε με μια βαλίτσα στο χέρι. Μόνο τα άκρως απαραίτητα…», έλεγε στο περιβάλλον του ο ιστορικός-καθηγητής, εξηγώντας πως, στη Θεσσαλονίκη αρχικά και στην Αθήνα μετά, αναγκάστηκαν να ψωνίσουν ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, τα πάντα, αφού η ζωή τους ξεκινούσε απ’ την αρχή! Εδώ και λίγες μέρες, έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα και εργάζεται στα κεντρικά του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Οδησσός

Ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος δεξιά, δίπλα στη Μαρία Γιδά, ενώ μπροστά τα λένε Χ. Μπονάνος και Γ. Ντίνος

Το μυαλό του, όμως, ταξιδεύει διαρκώς στην Οδησσό «Περίπου 1.000 είναι οι Ουκρανοί με ελληνική καταγωγή στον νομό της Οδησσού και βεβαίως πάρα πολλοί Ελληνες, η πλειονότητα των οποίων έχει φύγει από την πόλη, ειδικά τα γυναικόπαιδα.

Την Πέμπτη, βίωσε μία ακόμα συγκινητική «στιγμή», όταν το συνεργείο της ΕΡΤ έκανε αυτοψία μπροστά από το κλειστό Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, ουσιαστικά στο δεύτερο σπίτι του διευθυντή του Παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό.

«Θησαυροί και κειμήλια του Ιδρύματος δεν θα χαθούν, καθώς υπήρξε έγκαιρα πρόνοια και τα εκθέματα, καθώς επίσης τα αρχεία που αφορούν τη Φιλική Εταιρία, φυλάγονται πλέον σε ασφαλές μέρος», διαβεβαίωσε από την Αθήνα ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Χορευτικός Ομιλος «Αχαιοί» θα ταξίδευε στην Οδησσό, προσκεκλημένος του Ιδρύματος στη μεγάλη εθνική γιορτή της χώρας στις 2 Σεπτεμβρίου. Στη γιορτή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας!

Ο κ. Παλαιολογόπουλος ξέρει ότι αυτό το ταξίδι δεν θα γίνει ποτέ! «Το θεωρώ απίθανο να πάμε στην Οδησσό. Οπως θεωρώ απίθανο να εορτάσει και η Ουκρανία την ανεξαρτησία της. Αφού είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, θα την υποδουλώσουν, ποια ανεξαρτησία να γιορτάσει; Και με τι ψυχή να γίνουν πλέον γιορτές, όταν η μισή χώρα θα ‘χει υποστεί τεράστιες καταστροφές;».

Οδησσός