ΟΗΕ: Στο επίκεντρο η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προεδρία Μητσοτάκη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προεδρεύει σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΟΗΕ: Στο επίκεντρο η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προεδρία Μητσοτάκη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας τίθεται σήμερα η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει σε ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επίκεντρο τη θαλάσσια ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία.

Η συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα» εντάσσεται στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο για τον μήνα Μάιο και αναμένεται να αναδείξει τις στρατηγικές διαστάσεις της ναυτιλίας και της ασφάλειας των θαλάσσιων διαδρομών παγκοσμίως.

Η συνεδρίαση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών κρατών-μελών, καθώς επικεντρώνεται στις αυξανόμενες απειλές στη θαλάσσια ασφάλεια, όπως η πειρατεία, η διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, οι τρομοκρατικές ενέργειες και η παράνομη αλιεία. Θα εξεταστούν επίσης ζητήματα που αφορούν την προστασία κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών από φυσικές ή ανθρωπογενείς απειλές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ενώ τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, Κριστιάν Μπογκέρ.

Η Ελλάδα, ως παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλία, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμέλιο για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.

Βασικός άξονας της συζήτησης είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών. Παράλληλα, θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή διεθνών νομικών πλαισίων όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων των κρατών για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων στη θάλασσα.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία και να αναδείξει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.