«Olive theory»: Τελικά τα ετερώνυμα όντως έλκονται;

Ένα καινούριο trend «έσκασε μύτη» στο TikTok, η λεγόμενη «olive theory» που προέρχεται από μία συγκεκριμένη σκηνή της τηλεοπτικής σειράς «How I Met Your Mother».

olive theory Φωτογραφία από MART PRODUCTION (pexels.com)

Όχι!

Επίτρεψέ μου να είμαι από την αρχή αυτού του κειμένου πλήρως ειλικρινής μαζί σου. Γράφω αυτές τις σειρές ακριβώς για να υποστηρίξω πως τα ετερώνυμα δεν έλκονται και εάν έλκονται, σίγουρα δεν κρατάνε μέσα στον χρόνο, εκτός εάν είσαι διατεθειμένη να προσαρμόσεις πλήρως τον εαυτό σου σε κάτι άλλο από αυτό που αυθεντικά είσαι.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, εάν δεν υποστηρίζεις την ίδια άποψη, μπορείς να αποχωρήσεις, δε θα στο κρατήσω «μανιάτικο», η επιστήμη όμως, τα επεξηγεί όλα και θα πάρω το στόρι από την αρχή.

Ένα καινούριο trend «έσκασε μύτη» στο TikTok, η λεγόμενη «olive theory» που προέρχεται από μία συγκεκριμένη σκηνή της τηλεοπτικής σειράς «How I Met Your Mother». Εκεί, στον πρώτο κύκλο και εάν θυμάμαι καλά, στο πρώτο επεισόδιο, ο Ted περιγράφει πώς ο Marshall και η Lily είναι το τέλειο ζευγάρι, γιατί ο ένας απεχθάνεται τις ελιές και η άλλη τις λατρεύει. Με αυτή τη σκηνή ως αφορμή, το TikTok ουσιαστικά υποστηρίζει τη μεγαλύτερη και διαχρονικότερη θεωρία πως τα ετερώνυμα έλκονται.

via GIPHY

Έλα μου όμως, που αυτό τελικά δεν ισχύει!

Το ζήτημα είναι πως κάπως έχουμε «ρομαντικοποιήσει» τις διαφορές μας με έναν πιθανό σύντροφο, θεωρώντας πως με κάποιον που μας μοιάζει, θα βαριόμασταν ασύστολα, ενώ με κάποιον που είναι τελείως αντίθετος από εμάς, θα είχαμε μία σχέση με περισσότερο πάθος και πιο έντονο ρομαντισμό. Μπερδεύουμε τη σωματική και σεξουαλική έλξη με τις ποιότητες που πραγματικά μπορούν να μας προσφέρουν μία ευτυχισμένη σχέση.

Η Pieternel Dijkstra, καθηγήτρια στο University of Groningen της Ολλανδίας αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά πως «παρά το γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι περιστασιακά έλκονται από τα “αντίθετά” τους, αυτή η έλξη μεταξύ αντιθέτων συχνά δεν εξελίσσεται σε πιο βαθιά ζεστές ερωτικές σχέσεις και όταν συμβαίνει, αυτές οι σχέσεις συχνά τελειώνουν πριν την ώρα τους».

Έχουν υπάρξει αμέτρητες έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες που έχουν επιβεβαιώσει περίτρανα πως είναι βασική μας επιθυμία να «μοιάζουμε» με τον σύντροφό μας. Από τα χαρακτηριστικά του προσώπου (που φέρνουν τάση για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη) μέχρι τις ποιότητες του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας.

Τα ζευγάρια με υψηλά ποσοστά συμβατότητας τείνουν να έχουν ομοιότητες στις βασικές πεποιθήσεις, στις αξίες και στα ενδιαφέροντά τους, κάτι που υποστηρίζουν τόσο οι πολλοί ερευνητές όσο και οι ψυχολόγοι. Ειδικότερα μάλιστα, σε ένα παγκόσμιο σύνολο ανθρώπων που διχάζεται πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και ούτε καθεξής, είναι ακόμα χαμηλότερες οι πιθανότητες να θες να είσαι με έναν άνθρωπο που σκέφτεται τελείως διαφορετικά από εσένα.

Ακόμα και αν θεωρητικά και κοιτώντας απ’έξω, δύο άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν, για παράδειγμα ο ένας να είναι εξωστρεφής και ο άλλος εσωστρεφής ή τα επαγγέλματά τους να μοιάζουν τελείως ασύνδετα, εάν και οι δύο έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης βασικών ζητημάτων της ζωής, τότε η μεταξύ τους σχέση θα είναι αβίαστα πετυχημένη.

Σε έρευνα που έκανε η Angela Bahn το 2017 με ζευγάρια που ρωτήθηκαν στη Μασαχουσέτη, παρατηρήθηκε πως η ομοιότητα ανάμεσα στα δύο μέρη των ζευγαριών ήταν στατιστικά πολύ σημαντική στο 86% του δείγματος, συμπεριλαμβανομένων της στάσης ζωής, των αξιών, των θεμάτων αναπαραγωγής και της χρήσης ουσιών.

Ειδικότερα, ζευγάρια φίλων και ερωτικών συντρόφων ταίριαζαν πολύ στις απόψεις τους απέναντι σε ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, η άμβλωση, ο ρόλος της κυβέρνησης στις ζωές των πολιτών και η σημασία της θρησκείας.

Και εάν ακόμα δε σε έπεισα, στην πραγματικότητα ποτέ ο Marshall δεν απεχθανόταν τις ελιές. Απλώς έλεγε πως τις απεχθανόταν, για να μην αισθάνεται τύψεις η Lily τρώγοντας και τις δικές του.

«Olive theory» no more!

 

Με πληροφορίες από nbcnews.com, bbc.com και elitedaily.com