Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Ποιότητα και εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα
Η στρατηγική της περιφερειακής Αρχής είναι «από το αγρόκτημα στο πιάτο»
«Σχεδιάζουμε το αύριο του αγροτικού τομέα μέσα από τα διδάγματα του χθες, γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον κυριότερο τομέα ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Με αυτή την επισήμανση ο βοηθός περιφερειάρχη, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος περιγράφει στην «Πελοπόννησο» τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας στον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής της περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των περιφερειών της χώρας μας και ένατη ανάμεσα σε 272 περιφέρειες πανευρωπαϊκά, σε όρους απασχόλησης στον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, κ.ά.). Συγκεκριμένα, η απασχόληση ανερχόταν στο 21,80% το 2010 και μετά παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση, φτάνοντας στο 26,10%.
Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρίσκεται στην κορυφή της χώρας, αλλά και της Ευρώπης ως προς τη βιοποικιλότητα των παραγόμενων αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων. «Ολο το φάσμα γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών–ιχθυοκαλλιεργητικών προϊόντων παράγονται στον τόπο μας, πολλά από τα οποία είναι πιστοποιημένα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ.», τόνισε ο κ. Σακελλαρόπουλος, για να επισημάνει ότι «η στρατηγική της περιφερειακής αρχής» του Νεκτάριου Φαρμάκη είναι «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και μας δίνει τον οδικό χάρτη που μπορεί να οδηγήσει σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών στην τοπική οικονομία και αγροτικό τομέα ειδικότερα, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τις εξαγωγές και την ποιότητα.
Τι έχει γίνει όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Ο κ. Σακελλαρόπουλος αναφέρει τα εξής:
@ Υλοποιήθηκαν δράσεις προώθησης των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας στις αγορές της Απω Ανατολής, προώθησης της φράουλας στις ευρωπαϊκές αγορές και προώθησης της επιτραπέζιας ελιάς στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
@ Επίσης, υλοποιήθηκε πρόγραμμα προώθησης και προβολής αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, για το αυγοτάραχο, το χέλι και η γάμπαρη Αμβρακικού.
@ Εγινε ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο Ταμείο Ανάκαμψης και συνεχίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην Αμαλιάδα.
@ Εγινε έγκαιρη κατάθεση προτάσεων για τις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.
@ Διεκπεραιώθηκαν οι διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας στο μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και ορεινών περιοχών της ΕΕ.
@ Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον οργανισμό ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το ίδρυμα καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου για τη δημιουργία Αγροτικών Σχολών.
@ Για πρώτη φορά αναδείχθηκε η ανάγκη υλοποίησης 3ετούς διάρκειας προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας-πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.
@ Εξασφαλίστηκε ο χώρος στον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί μεγάλο ενεργειακό πάρκο έκτασης 1.300 στρεμμάτων περίπου για τις Ενεργειακές Κοινότητες προς όφελος των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, για να απαλλαγεί ο αγροτικός πληθυσμός από το πολύ σημαντικό ενεργειακό κόστος.
@ Επιπλέον υλοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού που αφορά κυρίως σε κτηνοτροφικές εκμεταλεύσεις.
«Επιδιώκουμε να επιτύχουμε την αναγέννηση της Αγροτικής Οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα. Να φέρουμε περισσότερους νέους στην αγροτική παραγωγή. Να κάνουμε τους παραγωγούς να νιώθουν ασφαλείς, να κάνουμε την παραγωγή μας εξωστρεφή» τονίζει ο κ. Σακελλαρόπουλος.
Τόνισε ακόμα ότι ο Αγροδιατροφικός τομέας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η περαιτέρω ανάπτυξη του αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η οποία είναι έτοιμη να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επενδυτικά σχέδια που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και μεγάλες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η κλιματική κρίση την οποία υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι συνέπειες τους, που επιτάσσουν να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του αγροδιατροφικού τομέα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News