Πανεπιστήμιο Πατρών: Τι συνέβη με τους φοιτητές της Πολυτεχνικής – «Η αλήθεια για τις “διώξεις”»

Ο πρόεδρος του τμήματος στοχοποιήθηκε από κομματικούς πυρήνες. Και σηκώνει το γάντι. – Η εφαρμογή του νόμου συνοδεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, έστω και αν σε κάποιους δεν αρέσει

Πανεπιστήμιο

Επιστολή του Αθ. Τριανταφύλλου, καθηγητή και προέδρου του τμήματος

Δεν αρθρογραφώ δημοσίως, ούτε και συνηθίζω να σχολιάζω τα αυτονόητα. Είμαι αναγκασμένος όμως να απαντήσω σε ψεύδη, επειδή το τελευταίο διάστημα (όπως και πέρυσι τέτοια εποχή) διασπείρεται από κομματικές οργανώσεις –κυρίως του ΚΚΕ και των «παραρτημάτων» του («σύλλογος δημοκρατικών γυναικών τάδε», «σύλλογος εργαζομένων τάδε», «σύλλογος φοιτητών τάδε», «εργατικός φορέας τάδε», κ.ο.κ.)– ασύστολη παραπληροφόρηση, η οποία συνιστά ωμή εξωθεσμική παρέμβαση στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Νοιώθω την υποχρέωση της αποκατάστασης της αλήθειας σχετικώς με τη στάση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του προέδρου του, για θέματα «συνδικαλιστικών διώξεων» και «πειθαρχικών ποινών» σε φοιτητές του Τμήματος.

Ποια είναι η αλήθεια: Από καιρού εις καιρόν (με συχνότητα μία-δύο φορές ετησίως, διαχρονικά), και για διάφορους λόγους, ο λεγόμενος «φοιτητικός σύλλογος» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (όπως το σύνολο σχεδόν των «φοιτητικών συλλόγων» της χώρας) αποφασίζει (με καμιά πενηνταριά –άντε 100– ψήφους επί συνόλου 1.500 φοιτητών του τμήματος, αλλά οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία) και υλοποιεί τη λεγόμενη «κατάληψη» του κτιρίου του Τμήματος («κατάληψη»=αλυσίδες στις εισόδους, τοποθέτηση «πορτιέρηδων-θυρωρών» και απαγόρευση εισόδου). Οι «καταλήψεις» αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, υποκινούμενη από κομματικά γραφεία σε όλες δυστυχώς τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Για την παγκόσμια πρωτοτυπία των «καταλήψεων» στα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να χυθεί πολύ μελάνι, δεν αποτελεί όμως αυτό το θέμα του παρόντος κειμένου.

Η θέση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών για τις «καταλήψεις» έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη από ομόφωνες αποφάσεις των μελών του: Οι «καταλήψεις», σε περιόδους δημοκρατίας, είναι αυτονοήτως και διά νόμου, παράνομες ενέργειες, οι οποίες δεν νομιμοποιούνται από καμία απόφαση, για κανέναν λόγο, από κανένα ανεξαιρέτως συλλογικό όργανο (ανεξαρτήτως των πολιτικών παρατάξεων που το «καθοδηγούν»), καθώς παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης και της έκφρασης του ατόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών εφαρμόζει τον νόμο που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (4957/22), για όλους τους φοιτητές -ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης- για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία περί συμμετοχής σε «καταλήψεις» (στις πρόσφατες «καταλήψεις» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αυτοί με γνωστό ονοματεπώνυμο είναι μόλις τέσσερις στον αριθμό, επί συνόλου ολίγων δεκάδων, οι υπόλοιποι είναι «ανώνυμοι», αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος.

Πρώτο βήμα στην εφαρμογή του νόμου (συνοδεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, έστω και αν σε κάποιους δεν αρέσει) αποτελεί η κλήση των εμπλεκομένων φοιτητών σε ακρόαση, κάτι το οποίο ο πρόεδρος πράττει στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Μετά την ακρόαση των φοιτητών (σημ.: η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν θα συμβεί, αντί των φοιτητών θα προσέλθουν οι κομματικοί τους «στρατοί» με τις «ντουντούκες») έπεται η διαδικασία της επιβολής πειθαρχικών ποινών (αρμοδιότητας του προέδρου του Τμήματος είναι η έγγραφη επίπληξη ή η στέρηση μίας εξεταστικής περιόδου), πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Τα παραπάνω αποτελούν την πραγματικότητα, η οποία, σε ό,τι αφορά στη στάση του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών δεν έχει κομματική απόχρωση. Ολα τα υπόλοιπα, περί «λαγού της κυβέρνησης», «συνδικαλιστικών διώξεων», «αυταρχισμού», «πειθαρχικών διώξεων σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν για τα Τέμπη ή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» κ.λπ. είναι απλώς βολικά αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας που τρέφει τον παλαιοκομματισμό και –δυστυχώς– δηλητηριάζει το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης

Ηλιούπολη: Νεκροί μητέρα και γιος – Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ

Σεισμός στην Κεφαλονιά – Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Ακίνητα: Δείτε την αξία της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων στην Δυτική Ελλάδα 

Πάτρα: Απασχόλησαν για βία, συνελήφθησαν για όπλα! ΦΩΤΟ

Σύμη: ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την απόπειρα βιασμού σε βάρος 32χρονης

Πάτρα: Πρώτο «οκ» στις ιστορικές κυκλοφοριακές αλλαγές – Ποιες είναι

Πάτρα – Επ’ αόριστον κλείσιμο του Δημαρχείου από συμβασιούχους ΦΩΤΟ – ΝΕΟΤΕΡΑ