Πάτρα – Ανακύκλωση: Αλλάζουν «χέρια» οι μπλε κάδοι
Η ΕΕΑΑ προτίθεται να παραχωρήσει στον Δήμο πέντε απορριμματοφόρα οχήματα για την ανακύκλωση. Ομως, για να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία, απαιτείται κατάλληλο προσωπικό σύμφωνα με το Δήμο

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, η ευθύνη για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους περνά εξ ολοκλήρου στον Δήμο Πατρέων. Η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και της ιδιωτικής εταιρείας που είχε μέχρι τώρα την ευθύνη δεν πρόκειται να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στον Δήμο.
Μάλιστα, η ΕΕΑΑ προτίθεται να παραχωρήσει στον Δήμο πέντε απορριμματοφόρα οχήματα για την ανακύκλωση. Ομως, για να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία, απαιτείται κατάλληλο προσωπικό σύμφωνα με το Δήμο. Εδώ εντοπίζεται και το βασικότερο πρόβλημα: η έλλειψη εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας. Ο Δήμος, αποφεύγοντας τη συνεργασία με ιδιώτες στον τομέα αυτό, καλείται να καλύψει ένα νέο, απαιτητικό έργο με ήδη ανεπαρκές προσωπικό.
Την ίδια ώρα, οι υπάρχουσες υποδομές ανακύκλωσης παραμένουν υπολειτουργικές. Οι «έξυπνοι» κάδοι και το δίκτυο με τις 42 γωνίες ανακύκλωσης δεν έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, καθώς το λογισμικό τηλεειδοποίησης δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Παρότι η προμήθεια δύο ειδικών απορριμματοφόρων έχει ολοκληρωθεί, αυτά παραμένουν αδρανή.
Παράλληλα, η κατάσταση με την καθαριότητα γενικά στην πόλη είναι ομολογουμένως οριακή. Πολλοί κάδοι παραμένουν γεμάτοι για μέρες, ενώ το πλύσιμό τους γίνεται με δυσκολία, αφού από τα τρία ειδικά πλυντικά οχήματα, μόνο τα δύο είναι ενεργά λόγω έλλειψης χειριστή.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι λήγουν εντός των ημερών οι συμβάσεις των 8μηνιτών στον τομέα καθαριότητας, και οι νέοι συμβασιούχοι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα μετά από περίπου τρεις μήνες. Ολα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό αυξημένης πίεσης, με κίνδυνο περαιτέρω επιβάρυνσης της εικόνας και της υγιεινής της πόλης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News