Πάτρα: Η «καραμέλα» για το Νοσημάτων Θώρακος και τα ερωτήματα
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας προβλήθηκε επίμονα από φορείς της πόλης μας ένα αίτημα για άνοιγμα του Νοσημάτων Θώρακος. Ενα χρόνο μετά, παρ’ ότι μεσολάβησαν διευκρινίσεις γιατί αυτό το πρώην νοσοκομείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ο δήμαρχος Πατρέων αν και γιατρός και επομένως γνώστης των προϋποθέσεων που θα πρέπει να διαθέτει ένας νοσηλευτικός χώρος, συνεχίζει να το προτάσσει ως αίτημα.
Ο στόχος έχει γίνει καραμέλα του αγωνιστικού πεζοδρομίου- στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης ρητορικής που καλλιέργησε την εντύπωση ότι η αναχαίτιση του κόβιντ είναι πρωτίστως υπόθεση μονάδων και γιατρών, παρά περιοριστικών μέτρων- αν και όσοι θέλουν να βλέπουν την αλήθεια, ξέρουν ότι είναι πουκάμισο αδειανό.
Η εμμονή προφανώς αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και στο χάιδεμα αυτιών όλων των άλλων φορέων (Εργατικό Κέντρο, ΕΙΝΑ κ.ά.) που ανήκουν στο «διεκδικητικό μπλογκ», το οποίο καταφέρεται συνεχώς κατά της κυβέρνησης, κάτι που έκανε ακόμα και όταν τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλύτερα.
Επί της ουσίας πρόκειται για μία άγονη και ανούσια πρόταση. Κι αυτό έχει αιτιολογηθεί τόσο από την τοπική διοίκηση της υγείας και συγκεκριμένα τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στο πλαίσιο της απάντησης στην επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Μήπως μπορεί ο Δήμαρχος Πατρέων, ως γιατρός να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα που στηρίζονται στις περιγραφές που έχει κάνει ο κ. Καρβέλης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο του πρώην νοσοκομείου;
- Αυτή τη στιγμή το Νοσημάτων Θώρακος λειτουργεί ως αποθήκη υγειονομικού υλικού για όλες τις δομές υγείας της περιφέρειας. Ακόμα και αν απομακρυνθεί το υλικό, ο χώρος αυτός δεν διαθέτει καμία υποδομή για νοσηλεία ασθενών. Επομένως πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν θέλουμε απλώς έναν χώρο για εναπόθεση αρρώστων.
- Μπορεί να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος; Ολα τα περιστατικά κορονοϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας, απαιτούν διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση. Που θα γίνεται αυτός; Θα φορτώνονται στα ασθενοφόρα και θα διακομίζονται στα άλλα νοσοκομεία; Αυτά που επιβαρύνονται θέλουν οξυγόνο, αξονικές τομογραφίες και ΜΕΘ υπηρεσίες τις οποίες δεν διαθέτει το Νοσημάτων Θώρακος. Τι υπηρεσίες υγείας θα τους παρέχονται;
Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η επιμονή της δημοτικής αρχής και του Κώστα Πελετίδη στην επαναλειτουργία του νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος δεν είναι ανεξήγητη, αλλά επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Η απλούστερη είναι αυτή της δημιουργίας εντυπώσεων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει η δημοτική αρχή αρεστή σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, εκείνες που θεωρούν ότι ο φιλελευθερισμός απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα, για να ευνοεί τον ιδιωτικό, και ότι βρέξει χιονίσει μπορεί να δίνονται λύσεις από το δημόσιο.
Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το νοσοκομείο έμεινε γυμνό από εξοπλισμό και μηχανήματα από την άνοιξη του 2017, με αποτέλεσμα τα τοπικά στελέχη της υγείας να παρομοιάζουν με αποθήκη την δομή σήμερα, καθώς έχουν απομείνει μόνο κρεβάτια στο εσωτερικό της. Διαμαρτύρεται ότι το Νοσημάτων Θώρακος δεν μπαίνει στη μάχη κατά του κορονοϊού και υποστηρίζει ότι το κλείσιμο ήταν ενταγμένο σε ένα σχέδιο περιορισμού δαπανών σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Εχει εκφράσει, δε, την άποψη ότι την ώρα της ανάγκης φάνηκε η χρησιμότητα του νοσοκομείου.
Ομως, μια τέτοια υγειονομική δομή για να γίνει ξανά λειτουργική δεν αρκούν οι τοίχοι και τα κρεβάτια. Πρώτα και κύρια χρειάζεται προσωπικό, του κλάδου υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό κ.ά.) και διοικητικό.
Εδώ λοιπόν, στην αναγκαιότητα του προσωπικού, μπορεί να αναζητηθεί η εξήγηση της στάσης, που εδράζεται σε μια ιδεοληψία της δημοτικής αρχής, η οποία πηγάζει από τον κομματικό χώρο που την στηρίζει. Την εντοπίζουμε και σε άλλους τοπικούς φορείς με κοινή κομματική συμπόρευση. Είναι η απαίτηση για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο. «Δουλειά για όλους με ίσα δικαιώματα» είναι ένα από τα αγαπημένα συνθήματα της Μαιζώνος. Μακάρι…Ποιος δεν θα ήθελε να έχει σταθερότητα στην εργασία του; Ωστόσο, οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους και του φορολογούμενου πολίτη (μην ξεχνιόμαστε) είναι συγκεκριμένες και όποιος θεωρεί ότι είναι υπερβάσιμες μάλλον ρίχνει τουφεκιές στον αέρα.
28 κλίνες όλες κι όλες
- Με τι προσωπικό θα λειτουργήσει; Είναι δυνατόν την ώρα της μάχης να αποσυρθούν δυνάμεις από τα βασικά μέτωπα (ΠΓΝ- «Αγιο Ανδρέα»); Στον αντίλογο ο Δήμος ζητάει προσλήψεις. Να το δεχτούμε, αλλά γνωρίζει πόσες προκηρύξεις για μόνιμο ιατρικό προσωπικό των ειδικοτήτων της πρώτης γραμμής, έχουν κηρυχθεί άγονες;
- Το Νοσημάτων Θώρακος συνολικά διαθέτει 28 Κλίνες. Περίπου όσες δηλαδή γεμίζουν σε μία εφημερία του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα». Ποιος ο λόγος να σπαταληθούν πόροι και δυνάμεις;
- Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την ανάπτυξη κλινών κορονοϊού, δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα σε μέγιστο βαθμό; Υπήρξε ασθενής που έμεινε ακάλυπτος; Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς την κατάλληλη φροντίδα;
Πράγματι ο θόρυβος γύρω από τις ανάγκες για επιτάξεις και άνοιγμα μονάδων, δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών για νοσηλείες. Αλλά αυτό δεν συνέβη μέχρι σήμερα και παίρνονται συνεχώς μέτρα ώστε να μη συμβεί
Των Μαρίνας Ριζογιάννη και Μιχάλη Βασιλάκη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News