Πάτρα: Η Ώρα Πατρών για τα αδέσποτα
Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Ωρα Πατρών” αναφέρει:
Για ένα προοδευτικό δήμο η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα.
Από το περιβάλλον της πόλης που αποτελείται από το πράσινο και τον αέρα της δεν πρέπει να εξαιρούμε και τα ζώα κυρίως τα αδέσποτα. Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η προσοχή μας για τα ζώα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης.
Ένας σύγχρονος, πρωτοπόρος Δήμος θα επιχειρούσε με συνέπεια να συνεργαστεί με τις φιλοζωικές οργανώσεις για τη στείρωση εμβολιασμό των αδέσποτων και την έκτακτη φροντίδα των τραυματισμένων αδέσποτων ζώων.
Θα φρόντιζε να συστήσει επιτροπή από ειδικούς και ευαισθητοποιημένους δημότες για τον χειρισμό των ζώων της πόλης την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων τους, στην τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων στις γειτονιές της πόλης.
Στην δική μας πόλη, την Πάτρα μετά τη διακοπή λειτουργίας της “Μέριμνας ζώων” στην Πανεπιστημιούπολη δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η διαχείριση των οποίων μας ανήκει σύμφωνα με τον νόμο 4039/12.
Προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ανάγκης μετά από πιέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων και πολλών δημοτών, ο δήμαρχος αφού καθυστέρησε σημαντικά (επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Μπούρα), εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η ενοικίαση κτιρίου για λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου.
Πράγματι μετά από «φωτογραφική διακήρυξη» προσφέρθηκε συγκρότημα τριών ισόγειων κτισμάτων (200 τ.μ. εκτός οικισμού) πλησίον του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο με τίμημα 24.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που υπερβαίνει και αυτό ενοικίασης ίδιου εμβαδού βίλας στο Ρίο! Η όλη διαδικασία σταμάτησε άδοξα για τους γνωστούς λόγους στην επιτροπή διαγωνισμού.
Το ίδιο όμως χρονικό διάστημα που εμείς αναζητούσαμε κτηνιατρείο υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” με ποσό 372.000 ευρώ για εγκατάσταση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ακίνητο δικό μας ή μισθωμένο.
Για το πρόγραμμα αυτό ουδέποτε ο Δήμος υπέβαλε πρόταση ή το συζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως όφειλε.
Επειδή αφενός, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι 31/12/2021 και αφετέρου μόνο το Δημοτικό Κτηνιατρείο δε λύνει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων στην πόλη μας, προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατεθεί ολοκληρωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της στέγασης των αδέσποτων, για να μη μετράμε ακόμα μια χαμένη ευκαιρία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News