Πάτρα: Κατάμεστα τα Παλαιά Σφαγεία στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο – ΦΩΤΟ
Σαράντα εννέα χρόνια μετά οι μνήμες με «οδηγό» τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και την εικόνα ζωντάνεψαν, με το Χορευτικό Τμήμα, τη λαϊκή του ορχήστρα και τη μαέστρο Δήμητρα Αψώμοτου να φέρνουν στο προσκήνιο μοναδικές στιγμές, θυμίζοντας σε όλους και όλες ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Στην κατάμεστη αίθουσα των «Παλαιών Σφαγείων» το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός στα γεγονότα των ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ξετυλίχθηκε ένα «μουσικό ταξίδι» με τραγούδια και χορογραφίες.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά οι μνήμες με «οδηγό» τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και την εικόνα ζωντάνεψαν, με το Χορευτικό Τμήμα, τη λαϊκή του ορχήστρα και τη μαέστρο Δήμητρα Αψώμοτου να φέρνουν στο προσκήνιο μοναδικές στιγμές, θυμίζοντας σε όλους και όλες ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν επίσης βίντεο και διαβάστηκαν κείμενα μέσα από τα οποία προσεγγίστηκε η περίοδος πριν, κατά και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην ομιλία της κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε:
«Για μια ακόμα χρονιά είμαστε εδώ και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων.
Με την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας το ’67, τα σχολικά συγκροτήματα της Αγίας Σοφίας και της Δροσιάς, μετατράπηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσους μετά πήραν το δρόμο της εξορίας , τα στρατόπεδα της Γυάρου που επαναλειτούργησαν, και αυτά που ιδρύθηκαν στο Παρθένι και το Λακκί της Λέρου.
Τιμούμε σήμερα την μνήμη και την προσφορά τους. Θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικά από την περιοχή μας:
Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, φοιτητής Παντείου από την Πάτρα.
Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Άνω Αλισσό Αχαΐας.
Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, ιδιωτικός υπάλληλος από τον Πύργο Ηλείας.
Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, οικοδόμος από τα Καλάβρυτα.
Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου ιδιωτικός υπάλληλος από την Εξωχώρα Ζακύνθου».
Αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη την περίοδο στην Πάτρα και τις ημερομηνίες που αποτέλεσαν σταθμό που αφορούσαν στη κατάληψη του πανεπιστημιακού παραρτήματος, τη δράση των φοιτητών, τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, τα μηνύματα που λάμβαναν οι πολίτες από τη συχνότητά του, τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις των φοιτητών από το παράρτημα που σμίξανε με το λαό με αντιδικτατορικά συνθήματα και κυρίαρχο σύνθημα «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ», που ήταν γραμμένα στις κολόνες της αιματοβαμμένης πύλης του Πολυτεχνείου.
«…Συνθήματα απόλυτα επίκαιρα και σήμερα, που οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις απειλές ΗΠΑ και Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων. Με την απαράδεκτη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με τη μαζική αποστολή όπλων από τις χώρες της Ε.Ε. αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ το εννιάμηνο του πολέμου.
Αυτό αφορά άμεσα και την Ελλάδα, που συμμετέχει δραστήρια και με πολλούς τρόπους στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον λαό.
Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967 – 1974, μάς διδάσκει ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι εχθροί των λαών. Το 1967 αυτές οι δυνάμεις, έβαλαν τη σφραγίδα τους κι επιβλήθηκε η χούντα στον ελληνικό λαό. Η δήθεν σύμμαχοι, δεν προστάτευσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο, με την εισβολή της Τουρκίας, όπου κατέλαβε το 37 % των εδαφών της. Σήμερα το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ όχι μόνο δεν προστατεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά είναι αυτοί που τροφοδοτούν επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Ποιος απ’ τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος, ….. ο λαός.
Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε «δύσκολο χειμώνα» ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με την οργανωμένη δύναμή του.
Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσει ο λαός μας για να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία.
Παίρνουμε δύναμη από όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους , δίνοντας φωτεινό παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του, θα έχει ο ίδιος το τιμόνι της εξουσίας, χωρίς σύγχρονους και παλιούς δυνάστες».
Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης στο τέλος της εκδήλωσης συνεχάρη τα μέλη του χορευτικού και της λαϊκής του Ορχήστρας για το έργο τους, τονίζοντας πως ένα από τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι, πως όταν ο λαός βγαίνει μπροστά και παίρνει τις τύχες στα χέρια του τότε όλα μπορεί να τα καταφέρει.
Στο χώρο των παλαιών σφαγείων εκτίθετο και εικαστικό έργο το οποίο πέρυσι δωρίσθηκε από τον Δημοσθένη Σαμούρη, αδελφό του πατρινού φοιτητή Γιώργου Σαμούρη που δολοφονήθηκε στην Αθήνα από τη Χούντα κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το έργο συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που αποτελούν τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Διοίκησης – Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρα Κουρή, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Πέτρος Βάης, ο Δημοσθένης Σαμούρης, δημοτικοί – διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας.
Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Χρήστος Γιαννόπουλος. Η ενδυματολογική επιμέλεια ήταν της Αναστασίας Αγγελοπούλου και της Κοστάτζας Κοσμάτου. Γενική επιμέλεια Χρήστος Γιαννόπουλος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News