Πάτρα – Κληροδότημα Σώκαρη: Τα επόμενα βήματα για το «Σπίτι του Παιδιού»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί συζητήσεις και αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των φορέων.

Σώκαρη

Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται πως θα προωθηθεί το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για να του παραχωρηθεί από τον Δήμο ένα ακίνητο για να στεγάσει το «Σπίτι του Παιδιού» στην Πάτρα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης υποδέχθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και συζήτησαν για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί συζητήσεις και αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των φορέων.

Υπήρχε μια αρχική διάθεση για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες έπρεπε να εξετάσουν ποιος χώρος πληροί τις προδιαγραφές του υπουργείου για το «Σπίτι του Παιδιού». Ο Δήμος εξέτασε αρκετούς χώρους και κατέληξε στο ακίνητο του Κληροδοτήματος Σώκαρη.

Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα σταλεί και επίσημα το αίτημα του υπουργείου στον Δήμο, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων από το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας. Ηδη μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των γραφειοκρατικών αλληλογραφιών έχει ολοκληρωθεί, ενώ απομένει να αλλάξει η χρήση του κληροδοτήματος Σώκαρη με απόφαση του Δήμου.

Στον Δήμο Πατρών θεωρούν ότι το «Σπίτι του Παιδιού» μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά και με άλλες δομές που υπάρχουν ήδη στην πόλη, όπως η Δομή για κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε μυστική τοποθεσία μέχρι να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, αυτός ο χώρος δεν διαθέτει σημαντικές παροχές για τα παιδιά.

Το κληροδότημα Σώκαρη θα στεγάσει το «Σπίτι του Παιδιού» στην πόλη, το οποίο το υπουργείο θα αναλάβει να το μετατρέψει στη δομή για τα παιδιά.

«Το Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.

Η «Π» έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ότι τόσο στο Καραμανδάνειο όσο και στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών μεταφέρονται αρκετά συχνά παιδιά με εισαγγελική παραγγελία που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς κρίνεται ακατάλληλο. Η έλλειψη δομών για την άμεση φροντίδα των παιδιών αυτών έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα παθολογικό αίτιο αλλά απλά για φύλαξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες πέντε αδέλφια με εντολή του εισαγγελέα είχαν μεταφερθεί στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ. Μάλιστα τα παιδιά αυτά κατάφεραν και διέφυγαν της προσοχής του προσωπικού της Κλινικής και είχαν απομακρυνθεί από το νοσοκομείο. Γεγονός που είχε αποτελέσει αφορμή για να αναδειχτεί για μία ακόμα φορά το σοβαρό κενό που υπάρχει στην παιδική μέριμνα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει και εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες για το «Σπίτι του Παιδιού» θα βελτιωθεί η εικόνα στις παιδιατρικές κλινικές θα βελτιωθεί και θα σταματήσουν πλέον να δεσμεύονται δωμάτια για την αναγκαστική φύλαξη παιδιών. Το βασικότερο βέβαια είναι τα παιδιά αυτά να βρίσκονται σε ένα μη νοσοκομειακό περιβάλλον.