Πάτρα: Κριτική στον Δήμο για το Ποντιακό Αντάμωμα – Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Στην Πάτρα βρέθηκαν γύρω στα 450 Σωματεία από όλη την Ελλάδα, από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη μέχρι τα 10 Σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ολα τα ξενοδοχεία, από Βραχνέικα μέχρι Σελιανίτικα ήταν sold out.

Ποντιακό

«Οι άνθρωποι, που ήρθαν στην Πάτρα, έφυγαν με την καλύτερη αίσθηση, όμως φοβάμαι ότι μάλλον δεν κάναμε πολλά πράγματα γι’ αυτούς…».
Τα λόγια της Αμαλίας Δημητροπούλου μέλους του Φάρου Ποντίων Πατρών και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, χθες στον Peloponnisos FM 104,1, αποτυπώνουν ένα μικρό παράπονο για το ότι η Πάτρα θα μπορούσε να είχε πολλαπλάσια οφέλη από το ποντιακό αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη, με την έλευση 4.000 Ποντίων.

«Η πόλη δεν συστήθηκε όπως θα μπορούσε, δεν συστηθήκαμε, όπως θα έπρεπε. Οι άνθρωποι αυτοί, που ήρθαν στα μέρη μας δεν είδαν τα προϊόντα μας, δεν γνώρισαν πολλές πτυχές της πόλης μας κι αυτό με προβληματίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημητροπούλου, καταθέτοντας στο τραπέζι του απολογισμού της διοργάνωσης τους προβληματισμούς της.

Και πρόσθεσε: «Η Πάτρα έχει καταγεγραμμένη προσφυγική ιστορία, καθώς στην πόλη μας έφτασαν 10.000-12.000 πρόσφυγες στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο στόχος μας ήταν να έρθουν σε επαφή και η Παμποντιακή Κοινότητα με την πόλη, αλλά και η πόλη με την Παμποντιακή Κοινότητα».

Στην Πάτρα βρέθηκαν γύρω στα 450 Σωματεία από όλη την Ελλάδα, από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη μέχρι τα 10 Σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ολα τα ξενοδοχεία, από Βραχνέικα μέχρι Σελιανίτικα ήταν sold out.

«Οι επισκέπτες μας έφαγαν, ήπιαν και την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Γεωργίου χορέψαμε, τραγουδήσαμε, μαγειρέψαμε και κεράσαμε τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντική επιτυχία το ότι καταφέραμε να γεμίσουμε ένα γήπεδο, που πολύ δύσκολα γεμίζει. Ο κόσμος παρά την καθυστέρηση της έναρξης έδωσε βροντερό «παρών» στο Τόφαλος κι έδειξε υπομονή» πρόσθεσε η κ. Δημητροπούλου , καταθέτοντας έναν ουσιώδη και γόνιμο προβληματισμό:

«Οι άνθρωποι, που ήρθαν στην Πάτρα έφυγαν με την καλύτερη αίσθηση, όμως μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα γι’ αυτούς. Δεν συντονιστήκαμε όσο θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, άπαντες έφυγαν με καλή αίσθηση φιλοξενίας και, κυρίως, με τη διάθεση να επιστρέψουν για διακοπές».

Ψωμάς: Ποια Πάτρα τους δείξαμε;

ΠοντιακόΟ επικεφαλής του δημοτικής παράταξης «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, ανέφερε στην «Π»: «Ηταν μια μεγάλη γιορτή του Ποντιακού Ελληνισμού και τιμή για την Πάτρα που τη φιλοξένησε. Ηταν σπουδαίο, που η πόλη δέχτηκε τόσους επισκέπτες, έστω και για 2 μέρες. Και είναι πάντα μεγάλη ευκαιρία να δείχνεις την πόλη σου σε κόσμο, που έρχεται από αλλού, ειδικά όταν οι αφετηρίες είναι πολλές και διαφορετικές. Θα έχει αξία να μάθουμε την άποψη όσων ήρθαν για την πόλη, για τη φιλοξενία και για τη διοργάνωση. Ειδικά για έναν θεσμό, που έχει ήδη γράψει 17 χρόνια ιστορίας δεν νοούνται ατέλειες και λάθη. Αναρωτιέμαι: Αγκάλιασε η πόλη την εκδήλωση; Επιδιώχτηκαν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες πριν και κατά τη διάρκεια; Ηταν επαρκής η προβολή; Δώσαμε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να περάσουν καλά στην πόλη και κατά τις ”εκτός φεστιβάλ” ώρες παραμονής τους; Η αγωνία μου συνοψίζεται στα ερωτήματα: Ποια Πάτρα είδαν όσοι ήρθαν; Ποια Πάτρα τους δείξαμε; Θα ξανάρθουν; Εγιναν, γυρίζοντας στους τόπους του, διαφημιστές της πόλης μας;

Συμμετείχαμε στην υποδοχή των αντιπροσωπειών, ξεναγώντας τους στην Εκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην Οικία Παλαμά (με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας), δίνοντας δυναμικό παρών στις διάφορες δράσεις, φιλοξενώντας συμμετέχοντες και κοινό στις όποιες διαθέσιμες υποδομές μας. Η εμπειρία τούς άφησε μία γλυκόπικρη γεύση; Συγκίνηση από τη συμμετοχή σε μια τέτοιου βεληνεκούς δράση, απογοήτευση από την εικόνα πόλης στις διαδρομές και τις περιηγήσεις τους. Ικανοποίηση από τη φιλοξενία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παράπονο για τη σχεδόν ταυτόχρονη διοργάνωση άλλων μαζικών εκδηλώσεων στην πόλη, που δυστυχώς λειτούργησαν ”ανταγωνιστικά”. Σε αυτό το τελευταίο τους δίνουμε δίκιο, γιατί είναι καθαρά θέμα συνεννόησης, που προφανώς δεν προηγήθηκε ή δεν πέτυχε. Θέλουμε πολλά τέτοια Φεστιβάλ στην Πάτρα! Καλο-οργανωμένα, διάσπαρτα στο έτος, δουλεμένα με συνεργασία και μεράκι. Εχουμε ανάγκη από διοργανώσεις, που θα φέρουν στην Πάτρα τουρισμό, χρήμα, ανάπτυξη, διαφήμιση και ξανά τουρισμό, χρήμα, ανάπτυξη, διαφήμιση και ξανά και ξανά, αδιάκοπα, για να μπει η Πάτρα σε ένα ανοδικό σπιράλ».

Ζαφειρόπουλος: «Ήθελε καλύτερη επικοινωνία»

ΠοντιακόΟ πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην «Π», στάθηκε στην έλλειψη επικοινωνίας του ποντιακού ανταμώματος. «Οφείλουμε να πούμε ότι, ως δράση, συνέβαλε στην τουριστική προβολή της περιοχής μας. Υπήρξε κινητικότητα και στον εμπορικό κόσμο και στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Δυστυχώς λείπουν τέτοιες εκδηλώσεις από την Πάτρα. Είμαστε ένας μεγάλος μητροπολιτικός Δήμος και έχουμε τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για να κάνουμε πράγματα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά μας είναι τα δύο νοσοκομεία, το λιμάνι, το αεροδρόμιο με κοντινή πρόσβαση στην πρωτεύουσα κλπ. Το πρόβλημα ήταν η επικοινωνία. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη προβολή στις δράσεις, στα χορευτικά κ.λπ. Οι περισσότεροι εξ ημών δεν το γνωρίζαμε καν ή το μάθαμε την τελευταία στιγμή. Εμένα μου το είπε τις παραμονές φιλικό μου πρόσωπο. Προδιαγραφές υπάρχουν, θέλει όμως, καλύτερη επικοινωνία».

Διαμαντόπουλος: «Εμείς ενημερωθήκαμε αργά»

Ποντιακό Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος σχολίασε στην «Π»: «Σε ό,τι αφορά στην κίνηση στα ξενοδοχεία της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ήταν πολύ καλή. Στην περιοχή έλειπαν κλίνες, ίσως γιατί η συνάντηση κανονίστηκε τελευταία στιγμή. Οι σύλλογοι μάλλον ενδιαφέρθηκαν πολύ αργά και οι περισσότεροι δήλωσαν συμμετοχή μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, κάποιοι και μετά τις 25 του προηγούμενου μήνα». Και πρόσθεσε: «Το 90% των κρατήσεων αφορούσε μία διανυκτέρευση, το βράδυ του Σαββάτου. Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος δεν σώζεται με μία διανυκτέρευση. Ναι, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα για μία ημέρα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι σώζεται κανείς έτσι. Εμείς από την πλευρά μας, παρότι ενημερωθήκαμε αργά, προσφέραμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά χρειάζεται πιο έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία με τους συλλόγους για να πετύχουμε όλοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Δήμος Πατρέων: Για κάποιους «ευκαιρία κέρδους»

Οι τοποθετήσεις παραγόντων της αυτοδιοίκησης και του ξενοδοχειακού κι εμπορικού κόσμου για τις ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες που θα μπορούσαν να έχουν εκδηλώσεις όπως το Ποντιακό αντάμωμα που φιλοξένησε το Σάββατο η Πάτρα, αποτέλεσαν την αφορμή για να δοθεί η σχετική απάντηση από τη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, με μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πατρέων αναφέρει τα εξής:

«Το 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ολοκληρώθηκε, μετά από επίμονη και επίπονη δουλειά του Δήμου Πατρέων και της Διοίκησης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφήνοντας στο μυαλό όσων συμμετείχαν, αλλά και όσων παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, ένα μοναδικό αποτύπωμα. Χαρά, συγκίνηση, θύμηση της προσφυγιάς.

Χιλιάδες ενωμένα χέρια στον «Τόφαλο» και την πλατεία Γεωργίου Α΄, σε όλη την πόλη. Χέρια ανθρώπων που χορεύουν ακόμα και σήμερα, μετά από 100 χρόνια, τους χορούς τους, χέρια που μαγειρεύουν και προσφέρουν απλόχερα το φαγητό τους σε όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ποντιακή παράδοση.

Η Πάτρα, πόλη προσφυγική κατά ένα μεγάλο μέρος, άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχτηκε τους επισκέπτες της, που έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εκατοντάδες Πατρινοί, εργαζόμενοι του Δήμου, παιδιά από το Χορευτικό του Δήμου, ΔΣ και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, απλοί πολίτες, συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία της διοργάνωσης και όλοι βγήκαν ‘’ένα μπόι ψηλότεροι’’.

Για κάποιους, λοιπόν, που ευτυχώς αποτελούν την πλειοψηφία της πόλης μας, το Φεστιβάλ ήταν παράδοση, ήθη, προσφυγιά, μάθημα της ιστορίας μας και αποφασιστικότητα για το μέλλον του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Για άλλους, ήταν αποκλειστικά ευκαιρία για κέρδος, διαφήμιση εμπορική, ευκαιρία για ρηχή κριτική στη δημοτική αρχή. Είναι μάλιστα τόσο το μένος τους, που δεν βλέπουν καν την υποκρισία, να αναγνωρίζουν τη σφαγή και την προσφυγιά των Ποντίων επειδή τους βλέπουν ως ‘’τσέπες’’ που αφήνουν λεφτά στην Πάτρα, ενώ την ίδια στιγμή τους ενοχλεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων που συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 40.000! Τους χαλάει η αισθητική!

Το Παμποντιακό Φεστιβάλ περνάει στην ιστορία της πόλης μας και θα μείνει στις μνήμες μας για καιρό, για τα μηνύματα που εξέπεμψε, για τους ανθρώπους που έφερε σε επαφή, για τις ιστορίες που είπε.

Ευχαριστούμε τους επισκέπτες μας για την αγάπη τους και τη χαρά τους, ευχαριστούμε τους Πατρινούς για την υποδοχή τους, ευχαριστούμε την Παμποντιακή Ομοσπονδία και τους Συλλόγους για τη συνεργασία τους.

Υ.Γ. Διάφοροι που τους τελευταίους μήνες, κατά την προετοιμασία του Φεστιβάλ, προσπάθησαν να βγάλουν ‘’απ΄ τη μύγα ξίγκι’’, καλό θα ήταν να παραμείνουν φειδωλοί στις δηλώσεις τους».