Πάτρα: Μετά την επιδρομή, μπαράζ διαγραφών χρεών – Τσεκάρουν μία-μία τις κλήσεις

Αλαλούμ στον Δήμο Πατρέων με τα πρόστιμα με αποδέκτες τους πολίτες που στριμώγνονται στα γκισέ. Ψάχνουν τις κλήσεις μια προς μια στη Μαιζώνος για να βρουν τι συμβαίνει

Πάτρα

Πρόστιμα από κλήσεις παράνομης στάθμευσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει διαγράψει μέχρι σήμερα ο Δήμος Πατρέων, σε εφαρμογή του νόμου 5027/2023 του υπουργείου Εσωτερικών που έβαλε τέλος στην 20ετή ομηρία χιλιάδων οφειλετών με μια μαζική εκκαθάριση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στη Δημοτική Επιτροπή ένα ακόμα «πακέτο» διαγραφών ύψους 132.000 ευρώ, ποσό που είναι σταγόνα στον ωκεανό αν λάβουμε υπόψη ότι τα συνολικά χρέη από κλήσεις ΚΟΚ ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Η πραγματική εικόνα για το πού μπορεί να φτάσει αυτή η εκκαθάριση παραμένει ακόμα άγνωστη, καθώς η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα για να κάνει αυτή την εργασία, χειροκίνητα όπως πληροφορείται η «Π», γιατί τα συστήματα μηχανοργάνωσης δεν έχουν εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η διευθύντρια Προσόδων του Δήμου Πατρέων, Νίκη Ξένου, ήταν αποκαλυπτική στην απάντηση που έδωσε προς τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Φίλιππο Οικονόμου, όταν την ρώτησε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, πόσες διαγραφές θα φέρουν ακόμη; «Οχι, δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Θα σας έρχονται λίγες – λίγες, γιατί λίγες – λίγες ξεκαθαρίζουμε ανάλογα με τα έτη που πάμε πίσω και με βάση την επισκεψιμότητα από πολίτες που έχουμε αυτή την περίοδο του τριμήνου και βρίσκουμε ανά ΑΦΜ τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε» είπε η κυρία Ξένου.

Πολλοί δήμοι, όπως ο Δήμος Πατρέων, που είχαν αδρανήσει για χρόνια να κινήσουν τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων από κλήσεις, βλέποντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών έβαλε διαχωριστική γραμμή για τα ανείσπρακτα χρέη από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, έσπευδαν τους τελευταίους μήνες να αναζητήσουν πρόστιμα που ανάγονται ακόμα και στον προηγούμενο αιώνα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πολλές φορές είναι νομικά αυθαίρετη.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ
Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ απέστειλε στις 23 Φεβρουαρίου του 2024 σε όλους τους δήμους επεξηγηματική εγκύκλιο και έναν κατατοπιστικό πίνακα, για τα δικαιώματα είσπραξης προστίμων που γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/2018. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1/1/2025 έως 2/3/25, έπρεπε να εισπραχθούν άμεσα όλα τα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί ταμειακά από το 2005 και μετά. Ετσι εξηγείται σήμερα η επιδρομή του Δήμου Πατρέων παραμονές Καρναβαλιού, με 14.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς Πατρινών και πολιτών από άλλες περιοχές της χώρας, που αποκάλυψε η «Π».

Από τις 3/3/25 και μετά τέθηκε χωρίς εξαιρέσεις ο κανόνας της πενταετούς προθεσμίας για την είσπραξη βεβαιωθέντων προστίμων, προθεσμία που ξεκινά από τη λήξη της ταμειακής τους βεβαίωσης.

Η κατάσταση ωστόσο, παραμένει συγκεχυμένη ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να ψάχνει μια προς μια τις κλήσεις, ή έπειτα από ενστάσεις πολιτών για να διαπιστώσει ποιες έχουν παραγραφεί.

Να σημειωθεί ότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η χρήση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής, γινόταν μόνο για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 2/3/2025, ημερομηνία κατά την οποία έγινε το τσουνάμι κατασχέσεων του Δήμου Πατρέων, με προφανή σκοπό να μην παραγραφούν οφειλές από πρόστιμα. Μετά την πάροδο της συγκεκριμένης καταληκτικής ημερομηνίας όλα τα πρόστιμα ανεξαρτήτως χρόνου γέννησής τους, αποκτούν 5ετή προθεσμία παραγραφής μετά την ταμειακή τους βεβαίωση.

Πρόστιμα σε λάθος άτομα; 

Ο Δήμος Πατρέων φέρνει σχεδόν κάθε εβδομάδα στη δημοτική επιτροπή παραγραφές προστίμων. Πρόκειται για παραγραφή αξίωσης είσπραξης οφειλής, όταν διαπιστώνεται από την υπηρεσία ή έπειτα από ένσταση πολίτη, ότι ένα πρόστιμο δεν βεβαιώθηκε εντός των χρονικών πλαισίων που έθεσε ο νόμος 5027/23, ή ότι έχει βεβαιωθεί σε λάθος άτομο.

Τέτοιες περιπτώσεις διαπιστώνονται πάρα πολλές από πολίτες που σπεύδουν στο Δήμο Πατρέων. Ομως, υπάρχουν και άτομα που δεν το αντιλήφθηκαν και πλήρωσαν με καλή πίστη χωρίς να ελέγξουν, γι’ αυτό και η αντιπολίτευση εγείρει αμφιβολίες ακόμα και για τη διαδικασία που έγιναν οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Υπάρχουν ακόμα οι διαγραφές προστίμων, που πρέπει να γίνουν αυτόματα από την Οικονομική Υπηρεσία χωρίς αίτημα πολίτη, γιατί δεν εισπράχθηκαν εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων.

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς θεωρεί ότι οποιαδήποτε κλήση γεννήθηκε προ του 2020, πρέπει να διαγράφεται αυτομάτως και κυρίως χωρίς να χρειάζεται αίτημα δημότη.

Πηγές της «Π» που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι η λάθος βεβαίωση προστίμων από κλήσεις σε άλλα άτομα, γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν, λόγω μη εκσυγχρονισμού του υπολογιστικού συστήματος του Δήμου και ατελούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων.

Για παράδειγμα, κλήσεις ΚΟΚ από αυτοκίνητα που «άλλαζαν χέρια» δεν βεβαιώνονταν στους νέους ιδιοκτήτες των οχημάτων, αλλά στους προηγούμενους. Οσοι πήγαιναν στον Δήμο για να πληρώσουν το πρόστιμο, εντόπιζαν το λάθος, υποχρεώνονταν να πηγαίνουν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και να παίρνουν βεβαίωση μεταβίβασης, διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος εσωτερικά.

«Ο Δήμος δουλεύει ακόμα με κάρβουνο, γιατί η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ποτέ δεν έκανε εκσυγχρονισμό, ποτέ δεν εκπαίδευσε τους υπαλλήλους στις νέες τεχνολογίες, παρά μόνο δήλωνε ανυπακοή στους νόμους και έβαζε τους εργαζόμενους να τραβούν κουπί», τονίζει η αντιπολίτευση. «Τώρα αναγκάζονται να κάνουν χειροκίνητη εκκαθάριση προστίμων γιατί οι υπολογιστές είναι με παλιά προγράμματα χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες».

«Η Οικονομική Υπηρεσία εφαρμόζει τη νομοθεσία για τις κατασχέσεις και τις διαγραφές προστίμων, από κλήσεις στάθμευσης» δηλώνει στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, που απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για λανθασμένους χειρισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν οδηγήσει ακόμα και σε πληρωμή οφειλών, που θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί εδώ και πολύ καιρό.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν, ωστόσο, τη δημοτική αρχή ότι γνώριζε, από το 2023, πως είχε υποχρέωση να ενημερώσει σωστά, αναλυτικά και με ειλικρίνεια τους δημότες για τις οφειλές τους και να εφαρμόσει τους απολύτως δεσμευτικούς νόμους, αντί να προβαίνει σε μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος, την οποία ακολούθησε ένα τσουνάμι αναγκαστικών μέτρων, με 14.000 δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

«Δεν ενημέρωσαν τον κόσμο για να μαζέψουν χρήματα και μόλις πέρασαν οι κρίσιμες ημερομηνίες τότε τα αποκάλυψαν όλα. Εξαπάτησαν τους πολίτες κρύβοντας τις ευθύνες τους», καταγγέλλει η αντιπολίτευση που ετοιμάζεται για μάχη στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.