Πάτρα: Νέα στοιχεία για τη νεκρή ναυτικό – «Μπαλάκι» ευθυνών θύματος-πληρώματος-οδηγού

Η οικογένεια της 47χρονης αναζητά απαντήσεις. «Τεράστιες ευθύνες κατά τη φορτοεκφόρτωση και ευθύνες του οδηγού» βλέπει η νομική της υπεράσπιση. Τι λέει η άλλη πλευρά. Οι πληροφορίες για τη δικογραφία, τις μαρτυρικές καταθέσεις του Ιταλού πλοιάρχου και ύπαρχου. Το βιντεοληπτικό υλικό και ο ρόλος του Λιμεναρχείου.

στοιχεία

Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε από τον θανάσιμο τραυματισμό της 47χρονης επίκουρου ναυτικού, Παναγιώτας (Γιώτας) Κονδύλη, που παρασύρθηκε από ρυμουλκούμενο όχημα κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης του πλοίου «Claudia» σημαία Ιταλίας, που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας από τη Βενετία, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και η οικογένεια αναζητά απαντήσεις.

Μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο πατρινός δικηγόρος, Ακης Βαβαρούτας, που εκπροσωπεί τη μητέρα και τον αδελφό της, δήλωσε: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, απ’ όλη τη δικογραφία προκύπτει πως καθ’ όλη τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης δεν υπήρχαν μέλη του πληρώματος στον καταπέλτη και γενικά εκεί στον χώρο, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς». Κατά τον κ. Βαβαρούτα, ευθύνες βαρύνουν και τον 44χρονο οδηγό του επικαθήμενου: «Δηλώνει: ”Μπήκα και βγήκα 6-7 φορές και δεν υπήρχε κανείς” δεν θα έπρεπε να πει ότι δεν έχει ορατότητα, δεν βλέπει;».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η δικογραφία περιλαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων αναφέρει πως τα μέλη του πληρώματος ήταν στο υπόγειο γκαράζ, όπου βρίσκονταν τα ασυνόδευτα επικαθήμενα. Στις καταθέσεις του, ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος – Ιταλοί υπήκοοι – και ο Αιγύπτιος υπεύθυνος φόρτωσης (ναύτης), που κατηγορούνται για έκθεση σε κίνδυνο, αποδίδουν το δυστύχημα σε αποκλειστική υπαιτιότητα της ναυτικού.

«Ο οδηγός της νταλίκας και άλλοι οδηγοί έχουν καταθέσει ότι όση ώρα ήταν εκεί δεν αντελήφθησαν να υπάρχει κανένα μέλος του πληρώματος στον καταπέλτη, που να κατευθύνει τη φορτοεκφόρτωση. Ο οδηγός λέει μπήκε-βγήκε και δεν υπήρχε κανείς. Δύο οδηγοί που βρίσκονται εκτός πλοίου και περιμένουν τη σειρά τους λένε “δεν είδαμε κανέναν”» αναφέρει ο κ. Βαβαρούτας.

Βασιζόμενος σε καταθέσεις μαρτύρων, εγείρει θέμα για μη ύπαρξη ηχητικού σήματος στην νταλίκα ενώ έκανε όπισθεν, λέγοντας: «Σε διάφορες καταθέσεις αναφέρεται ότι η 47χρονη δεν άκουσε τον ήχο, ωστόσο δεν υπάρχει ένας που να λέει: “άκουσα τον ήχο οπισθοπορείας του φορτηγού”».

Σχολιάζοντας τα περί υπαιτιότητας της ναυτικού, ο κ. Βαβαρούτας ανέφερε: «Πράγματι, δεν θα έπρεπε να είναι στο συγκεκριμένο σημείο, γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, που πρέπει να λειτουργούν. Εάν κάποιος κάνει κάποιο λάθος θα σκοτώνεται; Επειδή όλοι έχουμε ταξιδέψει με καράβια, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που σε κατευθύνουν. Το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε εάν υπήρχε, έστω ένας άνθρωπος».

Η οικογένεια με έκπληξη ενημερώθηκε πως και οι τέσσερις συλληφθέντες -οδηγός και τα μέλη του πληρώματος- αφέθηκαν ελεύθερα μέχρι τη δίκη, με τον δικηγόρο να κάνει λόγο «για εσφαλμένη κρίση» στην περίπτωση των αλλοδαπών κατηγορουμένων. «Θεωρώ το ότι αφέθηκαν ελεύθερα τα τρία μέλη του πληρώματος και, μάλιστα, με μια ελάχιστη εγγύηση των 500 ευρώ είναι μια πολύ βιαστική και εσφαλμένη κρίση, γιατί; Γιατί βάσει του νόμου, ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία για τους περιοριστικούς όρους είναι ότι θα πρέπει να μπει περιοριστικός όρος που να εξασφαλίζει την εμφάνισή τους στο δικαστήριο. Νομίζω ότι το ποσό της χρηματικής εγγύησης για έναν ναύτη, που είναι από την Αίγυπτο και δουλεύει σε μια ιταλική εταιρεία, είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι παρών στη δίκη».

Από τον νομικό συμπαραστάτη της μητέρας και του αδελφού του θύματος έχει υποβληθεί αίτημα για τη λήψη του βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες του πλοίου, διάρκειας 90 λεπτών, ενώ με έγγραφο προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο ζητείται να απαντηθεί εάν υπήρχε ή όχι παρουσία λιμενικών στο σημείο. Επίσης, ο πατρινός δικηγόρος διερευνά εάν το όχημα που ρυμούλκησε το ασυνόδευτο επικαθήμενο βρισκόταν νόμιμα στο χώρο. «Να δούμε τι ήταν και εάν μπορούσε να είναι εκεί και να κάνει αυτήν τη δουλειά. Τράκτορας πάντως δεν είναι» δήλωσε στην «Π» ο κ. Βαβαρούτας.

Οικογένεια θύματος: Εψαχναν στο νεκροτομείο!

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα λέει στην «Πελοπόννησο» ο δικηγόρος της οικογένειας, για τον τρόπο που πληροφορήθηκαν τον θάνατο της 47χρονης, αλλά και για τα όσα ακολούθησαν, με τον αδελφό και τη μητέρα να ψάχνουν μόνοι τη σορό της στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαβαρούτα, υπεύθυνος της εταιρείας – προϊστάμενος της ναυτικού – στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής κάλεσε τηλεφωνικά τη μητέρα της και στη συνέχεια διέκοψε την επικοινωνία λέγοντας της: «Μισό λεπτό δεν πιάνει το κινητό, να βγω έξω και θα σας ξαναπάρω» και δεν την ξανακάλεσε. Η γυναίκα αναστατωμένη ξύπνησε τον γιο της και εκείνος κάλεσε στον αριθμό με τον άνδρα να του λέει: «Είσαι μόνος στο δωμάτιο; Είναι και η μητέρα σου εκεί; Ξέρεις έγινε ένα ατύχημα και η Γιώτα δεν τα κατάφερε. Ελάτε στο λιμάνι». Την ώρα που κατευθύνονταν στον τόπο του συμβάντος, δέχθηκαν νέα κλήση από το ίδιο άτομο και ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να πάνε στο νεκροτομείο.

«Κανείς από την εταιρεία δεν τους ανέμενε. Η μητέρα καταρρέει και μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από το Ρίο στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» που εφημέρευε και μένει μόνος ο αδελφός να ψάχνει. Πήγε στο νεκροτομείο, χτύπαγε πόρτες, του άνοιξε μια γυναίκα, την ενημερώνει για το ποιος είναι και για την επιθυμία του να δει την αδελφή του και εκείνη του απαντά: ”Καλύτερα να μη τη δείτε έτσι που είναι, φύγετε”» δηλώνει ο πατρινός δικηγόρος.

Ο καταρρακωμένος αδελφός, ακολούθως, μετέβη στον «Αγιο Ανδρέα», για να βρεθεί κοντά στη μητέρα του και στη συνέχεια και οι δύο πήγαν στο σπίτι τους, περιμένοντας την άλλη ημέρα να δουν τι είχε συμβεί.

Δικηγόρος οδηγού: Είναι αθώος

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 44χρονου οδηγού της νταλίκας Δημήτρης Λειβαδάς, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» δήλωσε: «Είναι αθώος, ακολουθούσε υποχρεωτική οπισθοπορεία από το κάτω αμπάρι. Κατά τη διάρκεια της οπισθοπορείας, δεν υπήρχε κανένα μέλος πληρώματος, για να τον καθοδηγήσει. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στη μέση ακριβώς του καταπέλτη με την πλάτη στην πορεία του οχήματος που κατέβαινε και δεν είχε ακολουθήσει τη σημασμένη για τους πεζούς έξοδο, που είχε κίτρινη διαγράμμιση και κώνους και ούτε αντελήφθη το επίμονο ηχητικό σήμα που παρήγαγε το όχημα του οδηγού, όταν διενεργούσε όπισθεν. Ως αποτέλεσμα αυτής της αμελούς συμπεριφοράς -σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη πληρώματος στον καταπέλτη- επήλθε ο θάνατός της». Ο κ. Λειβαδάς εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς την ύπαρξη ηχητικής προειδοποίησης του βαρέως οχήματος κατά την έξοδο από το πλοίο, υπογραμμίζοντας: «Σημειωτέον στο μέρος του καταπέλτη, όπου ευρίσκετο, ήταν το ”νεκρό” σημείο για τον οδηγό του οχήματος, δεδομένου πως δεν μπορούσε να την αντιληφθεί και να την προστατεύσει από τους δύο πλευρικούς καθρέπτες, που είχε στη διάθεση του. Είναι συντετριμμένος για τον θάνατό της».
Υπενθυμίζεται, πως ο οδηγός που συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή -τη Δευτέρα- αφέθηκε ελεύθερος.

Λιμενικό: ΕΔΕ και ανεξάρτητη έρευνα

Πηγές του Λιμενικού ανέφεραν στην «Πελοπόννησο», σχετικά με τις αιτιάσεις της οικογένειας για απουσία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατά τη διαδικασία αποβίβασης ασυνόδευτων οχημάτων: «Το Λιμενικό δεν είναι υπεύθυνο φόρτωσης–εκφόρτωσης, λαμβάνει μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακής ρύθμισης κατά την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων. Η ευθύνη της διαδικασίας ανήκει στο πλήρωμα του πλοίου. Το ατύχημα έγινε στον καταπέλτη, πάνω στο καράβι. Ακόμα και λιμενικός να ήταν εκεί θα μπορούσε να προλάβει κάτι; Ολα έγιναν τόσο γρήγορα, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει κάποιος».

Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος διετάχθη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ στο λιμάνι βρέθηκε ο δεύτερος υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Φώτης Κιάμος, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο του συμβάντος και ζήτησε να δει το υλικό από τις κάμερες του πλοίου. Παράλληλα, αφίχθη κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), διεξάγοντας ανεξάρτητη έρευνα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία -με ανακοίνωσή της- ζήτησε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις στα μέτρα ασφαλείας και η ελλιπής εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είναι εκτεταμένες, ιδίως κατά τις διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης επιβατών και οχημάτων, καθώς και στη στοιβασία των οχημάτων στα γκαράζ των πλοίων.

Το πλοίο «Claudia», που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Attica Group, μετά την αντικατάσταση του πληρώματος απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό τη Βενετία, το βράδυ του Σαββάτου.