Πάτρα: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ
Νέα κινητοποίηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το μεσημέρι στην Πάτρα.
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων πραγματοποιείται σήμερα στις 12.00 στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.
Η σύσκεψη των Συλλόγων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών, Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-ΣΕΡΕΤΕ, Συμβασιούχων Ερευνητών/Διδασκόντων-ΣΣΕΔ και Εκπροσώπων των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) στην ανοικτή συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2024, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατέληξε στα κάτωθι:
(1). Οι συλλογικότητες που πήραν μέρος στην σύσκεψη εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ρητά: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση…Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».
(2) Η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιφέρει την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και τη μεταφορά του κόστους των πανεπιστημιακών σπουδών στις ελληνικές οικογένειες, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.
(3) Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει πως όποιο και να ήταν το αρχικό ύψος των διδάκτρων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αυτά ακολούθησαν ραγδαία αυξητική πορεία σε σύντομο χρόνο.
(4) Τα Δημόσια Πανεπιστήμια παρά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης σε προσωπικό (φύλαξης, καθαριότητας, διοικητικό/τεχνικό, επιστημονικό/ερευνητικό) επιτελούν υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο κυρίως λόγω του «πατριωτισμού» των μελών ΔΕΠ, διδασκόντων, ερευνητών και εργαζομένων, παράγοντας ερευνητικό έργο πολύ μεγαλύτερο από πολλά έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού αναλογικά με τη χρηματοδότησή τους. Η αναβάθμισή τους δεν μπορεί να προέλθει από τον εμπορικό ανταγωνισμό με ιδιωτικά ιδρύματα, αλλά με την αύξηση της χρηματοδότησης, την επαρκή στελέχωση, την ενίσχυση των υποδομών τους και της φοιτητικής μέριμνας.
(5) Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα προασπίζοντας τις δωρεάν σπουδές τους, την αξία των πτυχίων τους και το δικαίωμα στην Πανεπιστημιακή Μόρφωση με βάση τις δυνατότητες των νέων και όχι την οικονομική τους κατάσταση.
(6) Είναι απαραίτητο να ενημερωθεί με στοιχεία η κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας την παραπληροφόρηση των κυρίαρχων ΜΜΕ.
(7) Οι συλλογικότητες που πήραν μέρος στην σύσκεψη καλούν τη Σύγκλητο και τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών να τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
(8) Η σύσκεψη των Συλλόγων καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/2 και ώρα 12.00 στην Πλατεία Γεωργίου και στη σύσκεψη συντονισμού που θα ακολουθήσει.
ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: 25 Γενάρη Απεργούμε ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων
Μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την νέα χρονιά είναι η προώθηση μια αναδιάρθρωσης-τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαγγέλλοντας ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με στόχο την εκ βάθρων επιχειρηματική ανασυγκρότηση της. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για να παρακάμψει το Σύνταγμα και να δώσει δυνατότητα «σύστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων Aνώτατης Eκπαίδευσης μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», καθώς επίσης και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, κρατικών ή ιδιωτικών.
Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:
● Την ενίσχυση της μετατροπής της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
● Την επιβολή της λειτουργίας με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ.
● Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Το μέλλον του δημοσίου Πανεπιστημίου το δείχνουν τα δημόσια νοσοκομεία. Πόσο καλύτερα έγιναν τόσα χρόνια που λειτουργούν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές; Η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στην υγεία, στις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να εγκυμονούν και εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλ. Τέμπη, υγειονομική κρίση στην περίοδο της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς).
● Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Θα οδηγήσει σε αποσύνδεση των πτυχίων με τα επαγγελματικά δικαιώματα και σε περαιτέρω χειροτέρευση των μισθών.
● Θα οδηγήσει σε νέο κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικά όσων βρίσκονται στην περιφέρεια.
● Την προώθηση επιβολής διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές των δημοσίων πανεπιστημίων ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς και την δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
● Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία).
Εδώ και χρόνια, οι μνημονιακές κυβερνήσεις συστηματικά και συνειδητά υποχρηματοδοτούν τα δημόσια πανεπιστήμια για να παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, ανεπάρκειας και κατάρρευσης. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ευκαιρία επένδυσης για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία της “πελατείας” τους με την θέσπιση της ελάχιστη βάση εισαγωγής που πετάει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεγάλο κομμάτι μαθητ(ρι)ών.
Το νέο νομοσχέδιο δεν θα αναβαθμίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά θα μειώσει και άλλο τον προϋπολογισμό των δημοσίων πανεπιστημίων, με γενικότερες αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο της έρευνας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συνολικά. Οι όποιες εξαγγελίες για στήριξη και ενίσχυση των δημοσίων ιδρυμάτων, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΜΠ ότι η χρηματοδότηση του έχει μειωθεί 63.6% την τελευταία 15ετία (-69.8% αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός). Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται για δεκάδες ιδρύματα της χώρας.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θ’ αλλάξει δραματικά τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέποντας στα ξένα πανεπιστήμια να ανοίγουν θυγατρικές επιχειρήσεις, οπουδήποτε προσφέρονται ικανοποιητικές συνθήκες κέρδους. Συνολικά, η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα συρρικνώσει δραματικά την χρηματοδότηση για τα δημόσια ιδρύματα υποκαθιστώντας την με νέες πηγές εσόδων και θα μειώσει την ποιότητα της πανεπιστημιακής έρευνας και εκπαίδευσης (εισαγωγή και αύξηση διδάκτρων, συγκρότηση σύντομων προγραμμάτων επανακατάρτισης που δεν παρέχουν πλήρη επιστημονική εποπτεία, ενοικίαση των δημόσιων εργαστηρίων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λειτουργούν ως ερευνητικοί μεσάζοντες, περαιτέρω διασύνδεση με επιχειρήσεις, μετατροπή σε επιχειρήσεις πώλησης υπηρεσιών).
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην έρευνα θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι αναγκαίος ο αγώνας σύσσωμης της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας και όλου του λαού προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έρχεται άμεσα σε διαβούλευση. Για μην τολμήσει καν να φέρει η κυβέρνηση την αναθεώρηση του άρθρου 16. Είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο ενωτικός και μαχητικός αγώνας για το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Δεν θα επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα!
Διεκδικούμε:
● Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Λέμε Όχι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/ες.
● Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Έρευνα στο ύψος των αναγκών των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζόμενων.
● Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.
● Συγκρότηση του αναγκαίου, πλατιού πανεκπαιδευτικού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας και απέναντι στο νέο νομοσχέδιο.
● Παλεύουμε η επιστημονική γνώση να είναι κοινωνικό αγαθό. Να παράγεται κάτω από δημόσιο έλεγχο και να είναι ελεύθερη στην κοινωνία.
● Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
● Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Συλλογική σύμβαση εργασίας στην έρευνα για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων με αυξημένο μισθό, ωράριο και ασφάλιση.
● Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος Γεωργιάδη και όλο το αντεργατικό πλαίσιο για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
Επιδιώκουμε την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς ΣΣΕ, ενάντια στην λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και τις ιδιωτικοποιήσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του κράτους του Ισραήλ.
Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει μόνους τους τους φοιτητές τους μαθητές και τη νεολαία. Πρέπει να παλέψει τώρα μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικά ΑΕΙ και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News