Πάτρα: Οι ψησταριές το «φουντώνουν» – Πιτόγυρο στα 3 ευρώ από αρχές Απριλίου
Οι καταστηματάρχες εστίασης δεν άντεξαν να απορροφούν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια και έτσι από τις αρχές Απριλίου το πιτόγυρο θα κοστίζει 3 ευρώ
Στα 3 ευρώ θα πωλείται από τις 4 Απριλίου το «πιτόγυρο» στην Πάτρα, ενώ το απλό σουβλάκι (κοτόπουλο ή χοιρινό ή κεμπάμπ) στα 1,90 το τεμάχιο. Αυτή είναι και η απόφαση καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα οι οποίοι συναντήθηκαν προ ημερών για να καθορίσουν νέες τιμές, ενόψει των πολλών ανατιμήσεων που έχουν σημειωθεί στις πρώτες ύλες και τη μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας.
«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις. Και πάλι η αύξηση που βάζουμε στο σουβλάκι είναι μικρή. Γνωρίζουμε ότι αν δεν θα υπάρξει μεγάλη κατανάλωση και θα σημειωθεί πτώση στην κίνηση, ενδέχεται να μην αποφύγουμε το ”λουκέτο”» δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ιδιοκτήτης καταστήματος και συνδικαλιστής.
Για τα «περιφερειακά» καταστήματα αποφασίστηκε να πωλείται το πιτόγυρο στα 2,80 και το σουβλάκι (τεμάχιο) στο 1,80.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως πριν μπει η χώρα μας στο ευρώ, το πιτόγυρο στην Πάτρα κόστιζε 200 έως 250 δραχμές, δηλαδή κατά μέσο όρο 0,7 ευρώ.
Στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, σε κάποια σημεία το πιτόγυρο κοστίζει 3,90 ευρώ. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί πως στο Ηράκλειο το 2018 κόστιζε μία πίτα με γύρο 3,30 ευρώ στο κέντρο και 3 ευρώ στα περιφερειακά καταστήματα.
Ολοι πάντως, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρούν πως οι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις είναι μπροστά μας και τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει παρ’ εκτός από έναν εξορθολογισμό της αγοράς, ο οποίος όμως δεν περνάει από το χέρι τους. Το σουβλάκι είναι πάντως αυτό το προϊόν, το οποίο δείχνει ανάγλυφα την τρελή κούρσα των αυξήσεων, μιας και τα προϊόντα που… έχει πάνω του είναι πολλά.
Οπως δήλωσαν καταστηματάρχες εστίασης, μέχρι πριν λίγο καιρό αγόραζαν τον γύρο τον χοιρινό 4 ευρώ το κιλό και τώρα έχει φτάσει τα 4.60 ευρώ. Ανάλογη και η αύξηση στο κιλό τα σουβλάκια. Οι πίτες ανέβηκαν 20 λεπτά. Ακόμη και στις πατάτες (σσ κομμένες) υπάρχει αύξηση κατά 30%, όπως και στις ντομάτες β’ ποιότητας (αυτές που χρησιμοποιούνται στο πιτόγυρο).
Μερικές αυξήσεις είναι πάντως εξωφρενικές και αυτές έχουν να κάνουν με τα σπορέλαια ή τα φοινικέλαια, λάδια που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους καταστήματα. Το δεκάλιτρο το ηλιέλαιο «εκτοξεύτηκε» από τα 12 ευρώ… στα 26 ευρώ ενώ εμφανείς είναι και οι… ελλείψεις στην αγορά!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News