Πάτρα: Σχήμα Νίκου Καραμάνου για τις Πρυτανικές Εκλογές: Σύνθημα η αξιοκρατία, η συνεργασία, η ποιότητα
«Το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, με γενναίες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ποιοτικά και δυναμικά μπροστά».
Και επισήμως γνωστοποίησε χθες τη συμμετοχή του στις επικείμενες πρυτανικές εκλογές ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης Νίκος Καραμάνος. Η υποψηφιότητά του πλαισιώνεται από έξι δυνατές υπογραφές καθηγητών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η υποψηφιότητα Καραμάνου είναι η δεύτερη υποψηφιότητα που ανακοινώνεται και μπαίνει στον στίβο της διεκδίκησης, μετά του νυν πρύτανη Χρήστου Μπούρα.
Η ομάδα που πλαισιώνει τον Νίκο Καραμάνο είναι η εξής:
⦁ Δημήτρης Βαγενάς, καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή
⦁ Βασίλης Βουτσινάς, καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων
⦁ Χριστίνα Καλογεροπούλου, καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
⦁ Νίκος Μπακάλης, καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας
⦁ Γιώργος Νικολάου, καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
⦁ Γιώργος Τσιάμης, καθηγητής, Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Η ομάδα στην πρώτη της εμφάνισης δίνει το πλαίσιο των θέσεών της με το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογή της στο Συμβούλιο Διοίκησης. Ειδικότερα, δίνει έμφαση στα εξής σημεία:
– «Το σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ως κέντρο έρευνας και μετάδοσης της νέας γνώσης, οφείλει να πρωτοπορεί και πρέπει διαρκώς να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της καινοτομίας με ακτινοβολία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
– «Η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης, η ενίσχυση των συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα κινητικότητας, με σκοπό την εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών, αποτελούν βασικά μέσα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και την προώθηση της διεθνούς επιρροής του. Στο πλαίσιο αυτό επίσης περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός κατάλληλου αναπτυξιακού και ερευνητικού περιβάλλοντος που θα προωθεί την εσωτερική χρηματοδότηση των διδακτορικών διατριβών, τη μεταφραστική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, καθώς και την προσέλκυση επιστημόνων του εξωτερικού (brain gain). Στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ουσιώδες να δρομολογηθούν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τον διάλογο».
– «Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιβάλλεται να πορευθεί με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την αξιοκρατία, την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, τη συνεργασία, το ποιοτικό και σταθερό εργασιακό περιβάλλον και το δημοκρατικό ήθος. Η σύγχρονη αντίληψη για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλει να διέπεται από αρχές και πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, αφήνοντας πίσω παρωχημένες μορφές διοίκησης. Η αδιαφάνεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων και η ελλιπής αποτίμηση της κατανομής των πόρων δεν μπορούν και δεν πρέπει πλέον να χαρακτηρίζουν τη διοίκηση ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου».
– «Το σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του: οι φοιτητές, το διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό. Η συναντίληψη και η συνέργεια όλων αυτών των παραγόντων σε μία κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας αλλά και για το ευ ζην μέσα σ’ αυτό, είναι οι καθοριστικές προϋποθέσεις για την ποιοτική αναβάθμισή του.
Το Πανεπιστήμιό μας έχει ανάγκη το συλλογικό και συνεργατικό πνεύμα. Πάνω απ’ όλα θα υπηρετεί στο ακέραιο την αποστολή που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός: θα μοχθεί για τη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, διατηρώντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του».
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Κρύο, χιόνια και άνεμοι 9 μποφόρ – Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης της ΕΜΥ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News