Πάτρα: Ξεσηκώθηκαν οι δικηγόροι για τις αναβολές
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των δικηγόρων για την τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης, με την οποία τίθεται πλαφόν στις αναβολές δικών, που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των δικηγόρων για την τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης, με την οποία τίθεται πλαφόν στις αναβολές δικών, που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια. Σύμφωνα με την νέα διάταξη:
Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία φορά για κάθε πλευρά, ενώ ο δικηγόρος πρέπει να προσκομίζει νομιμοποιητικά έγγραφα.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε εκτάκτως και καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική την προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους να κηρύσσουν αποχή σε περίπτωση δεύτερης αναβολής για κώλυμα στο πρόσωπο των δικηγόρων ή αίτησης αναβολής για λόγους υγείας, για να είναι καλυμένοι.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Θανάσης Ζούπας τόνισε με δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση έφερε τροπολογία την παραμονή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος με την οποία παραβιάζονται βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως από τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής του από τον δικηγόρο της επιλογής του, και μάλιστα χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος. Για παράδειγμα, ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να ζητήσει αναβολή εάν ο συνήγορός του αρρώστησε το προηγούμενο βράδυ και δεν έχει πιστοποιητικό από δημόσιο νοσοκομείο.
Γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε γιατί είναι απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό, πρόσθεσε ο κ. Ζούπας. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει.
Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς.
Πρόκειται για μία ακόμα νέα τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διατάξεις του Κώδικα πρέπει να είναι διαχρονικής ισχύος για ασφάλεια δικαίου, είπε ο πρόεδρος του ΔΚΠ και τόνισε ακόμα, «εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην προωθούμενη αιφνιδίως από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της δικαιοσύνης και ζητάμε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News