Πατρινό Καρναβάλι 2021: Ελα να μάθεις τι θα πει κορονοϊός

Δεν περιμέναμε καμία ιδιαίτερη έξαρση, δεν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες ούτε είχαν καταγραφεί κινήσεις από τα ραντάρ μας. Αλλά μια τέτοια εκκωφαντική παραίτηση των Πατρινών από το καρναβάλι τους δεν την περίμενε κανείς. Οχι πως ζηλέψαμε τις τρέλες των Ξανθιωτών που αγνόησαν επιδεικτικά και αυτοκαταστροφικά την υγιεινονομική απειλή. Αλλά η διασταύρωση των δύο εικόνων, μιας έρημης Πάτρας από μια μεριά και μιας παλλόμενης Ξάνθης από την άλλη, δημιουργούσε άλλη αίσθηση περί του ποια είναι η αυθεντική καρναβαλική πόλη.

Τι συνέβη; Φαίνεται ότι οι Πατρινοί δεν ήθελαν ημίμετρα. Ή έχουμε καρναβάλι ή δεν έχουμε: Αυτή η σκέψη επικράτησε. Παραλλήλως, οι καθιερωμένοι καπετάν φασαρίες της πόλης αδράνησαν σκοπίμως. Δεν πήραν πρωτοβουλίες, δεν παρακίνησαν κόσμο, το πολύ να έβαλαν ορισμένοι μια στολή ή ένα καπέλο ίσα για να τιμηθεί συμβολικά η μέρα. Παράλληλα, έπαιξε ρόλο ασφαλώς η επίγνωση της κατάστασης: Με εκατό κρούσματα την ημέρα, δεν είναι να κάνεις αστεία. Οφείλαμε να σεβαστούμε τη συνθήκη. Και βέβαια η κοινωνία διακρίνεται από νομοταγή παράδοση: Δεν είναι στη φύση των Πατρινών να παίζουν κλεφτοπολέμους με την αστυνομία. Η κατακλείδα: Σε κάθε οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει η φωνή που φρενάρει τους ασυγκράτητους.

Πέρυσι η κεκτημένη ταχύτητα ενός καρναβαλιού σε εξέλιξη, αλλά και η πεποίθηση ότι ο κίνδυνος ήταν ακόμα μακριά, οδήγησε σε μια ελεγχόμενη απείθεια λίγων ωρών. Φέτος δεν σάλεψε κανείς από τους καρναβαλικούς πυρήνες. Καταγράφηκαν εντοπισμένες κινήσεις, κυρίως στην πλατεία Γεωργίου, σε παρεακό επίπεδο ή συμβολικά και τίποτα παραπάνω. Η ΕΛΑΣ επέλεξε να μην ασχοληθεί. Η ζημιά έγινε από άλλους:Η κοινωνία επέλεξε πάρκα, παραλίες και όρη, για εξοχικές βόλτες. Αλλά η Αστυνομία φαίνεται ότι παρέκαμψε  και υπερυσυγκεντρώσεις και τις νυχτερινές παρασπονδίες. Το Καρναβάλι του 2021 θα περάσει στην ιστορία ως μη γενόμενο, αν εξαιρέσουμε τα διαδικτυακά σκιρτήματα που ήταν φιλότιμα, αλλά αποκριά χωρίς συγχρωτισμό δεν νοείται. Ο πολύς κόσμος στριμώχτηκε στις Σκάλες στην Αγίου Νικολάου. Νεολαία, κυρίως. Η ΕΛΑΣ προτίμησε να μην το δει και αυτό σχολιάστηκε.

«Θα πάρουμε το αίμα μας πίσω του χρόνου» ήταν μια φράση που ακούσαμε. Επικρατεί η αισιόδοξη εκτίμηση ότο εμβόλιο θα νικήσει τον ιό μέχρι τότε. Αλλά και πέρυσι αυτό λέγαμε.

Κ.Μ.