Πατρινό Καρναβάλι: Πρέπει ν’ ανεβάσουμε πιο ψηλά τον πήχη… – Ηταν και παραμένει κορυφαίο, αλλά χρειάζεται μια γενναία επανεκκίνηση

Η «Πελοπόννησος» καταγράφει όσα είδατε και δεν είδατε το εορταστικό τριήμερο. Το Πατρινό Καρναβάλι χρειάζεται ένα restart. Να καθίσουν όσοι πρέπει σ’ ένα τραπέζι και με καλή θέληση, πολλή γενναιότητα και φρέσκες ιδέες να βρουν πώς θα επανασχεδιάσουμε το Καρναβάλι της επόμενης δεκαετίας! Πώς θα βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά.

Πατρινό O δημιουργικός οίστρος των πληρωμάτων αποτυπώθηκε και φέτος στις περισσότερες στολές

Καθώς ο φετινός Καρνάβαλος έσερνε αργά τα βήματά του, αποχωρώντας ασθμαίνων από την αποκριάτικη σκηνή που πίσω του κατέβαζε με κρότο την αυλαία της, οι πιο παρατηρητικοί, ίσως θα μπορούσαν να διακρίνουν μία χαρμολύπη στα μάτια του, αλλά και μία απορία στο βλέμμα του:

Τι θέλουμε να διαβάσουμε, στο τέλος ενός ακόμα Πατρινού Καρναβαλιού; Αν η συνθήκη διαχείρισης, μείνει στις βερμπαλιστικές και επιδερμικές κριτικές, χωρίς σχοινοτενή διύλιση των πεπραγμένων του, θα αρκούσε ένα διθυραμβικό κείμενο με τα γνωστά πολυχρησιμοποιημένα κλισέ, για να βαυκαλίσει τα αφτιά ιθυνόντων και συμμετεχόντων.

Αν όμως μία αποτίμηση φιλοδοξεί να αποδειχθεί λυσιτελής και γενναία, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές διαπιστώσεις, όσο ίσως ενοχλητικές και αν είναι. Και η αίσθηση είναι ότι το Πατρινό Καρναβάλι οφείλει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να σχεδιάσει κάτι μακρόπνοο και ρηξικέλευθο για την επόμενη δεκαετία ή και εικοσαετία.

Πατρινό

Αξιο θαυμασμού το άρμα του πληρώματος «Ράβε Ξήλωνε» (15+31+183)

Οι φετινές δύο παρελάσεις, κεφάτες και εκρηκτικές σίγουρα, αλλά σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές των τελευταίων ετών, διαλαλούν ότι ο θεσμός χρειάζεται επιτακτικά επαναδιατύπωση και επανασχεδιασμό.

– Οι καρναβαλιστές κάλυψαν με τη συμμετοχή και το κέφι τους, τις όποιες διοργανωτικές αρρυθμίες.

– Τα άρματα του Δήμου Πατρέων εντυπωσιακά, αλλά σε σύγκριση με αυτά που κληροδότησε ο Πέτρος Βρυώνης, ας το παραδεχθούμε: Λίγα και φτωχότερα, τόσο σε καρναβαλική έμπνευση, σε σύλληψη, όσο και σε εμφάνιση.

Η παρέλαση ατελείωτη και μετά τις 3 πρώτες ώρες, μάλλον κουραστική και μονότονη. Η πομπή θέλει επανασχεδιασμό, ώστε να γίνει ταχύτερη και μικρότερη σε διάρκεια. Υπάρχουν σχετικές προτάσεις.

– Μάστιγα για το θέαμα τα υπεράριθμα πληρώματα, που ακόμα δεν βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισής τους από τον Καρναβαλικό Οργανισμό.

Πατρινό

Εντυπωσιακή στολή και χορογραφημένη παρέλαση από το πλήρωμα 94, με θέμα «Φάουστ»

– Τα άρματα των πληρωμάτων λιγοστά φέτος, λόγω της απουσίας εργοταξίου.

– Η μουσική κάλυψη του Δήμου σταμάτησε στην οδό Καρόλου, και ο τερματισμός έως την οδό Κιλκίς, έγινε στα «μουγκά», όπως ήδη είχε αποκαλύψει η «Π» από το Σάββατο. Ενώ και στα τμήματα του δρόμου ανάμεσα στα ηχεία, υπήρχε εμφανής ηχητική αδυναμία.

– Ποια ήταν η επιτροπή του Δήμου, που παρέλαβε και υπέγραψε τη μελέτη της ηχητικής εγκατάστασης;

Ρυθμικό και εμπνευσμένο το ρεπερτόριο της παρέλασης, αλλά μήπως να δώσουμε επιτέλους περισσότερο χρόνο στους πατρινούς συνθέτες και στα τοπικά καρναβαλικά τραγούδια;

Πατρινό

Μαρία Ζαχαροπούλου και Βίβιαν Παπαβλασοπούλου: Πήραν 10, όσο ακριβώς και ο αριθμός του Πληρώματός τους «Μας άναψαν τα λαμπάκια»

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε ο Δήμος Πατρέων, στην κατεύθυνση εξωστρέφειας και διαφήμισης του Πατρινού Καρναβαλιού σε ολόκληρη την Ελλάδα;

– Η ισοπέδωση και ο τηλεοπτικός υποβιβασμός από την ΕΡΤ έδωσε φέτος καίριο κτύπημα στη φήμη και το κύρος του θεσμού.

– Ο αριθμός των επισκεπτών δεν δικαιολόγησε τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις περί φετινού ρεκόρ προσελεύσεως κόσμου. Κινήθηκε μάλλον στα περυσινά επίπεδα, αν και παρατηρήθηκε αύξηση διελεύσεων στη Γέφυρα και μετακινήσεων στο ΚΤΕΛ. Ομως όλοι ήσαν επισκέπτες, ή διερχόμενοι;

Πατρινό

H καρναβαλική έμπνευση, στα… καλύτερά της!

– Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες και οι έμποροι παραπονέθηκαν στην «Π» για μειωμένη κίνηση, δείγμα της χαμηλής οικονομικής στάθμης του κύριου όγκου των επισκεπτών.

Αθέμιτος ανταγωνισμός και γκρίνια στον χώρο της εστίασης, με υπέρβαση παροχής υπηρεσιών, αλλά και μεγάλης έκτασης παραεμπόριο.

– Επιβεβαιώθηκε και φέτος, ότι το Πατρινό Καρναβάλι την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζεται ως τουριστικός προορισμός εκτόνωσης του τελευταίου σαββατοκύριακου από ένα νεανικό κοινό, με περισσότερο οπαδικές συμπεριφορές και όχι σαν πολιτιστικό και λαογραφικό θέαμα. Υπάρχει ζήτημα μετάλλαξης της ταυτότητάς του.

– Οι Σοκολατορίχτες με κάθε ευκαιρία, κράτησαν ψηλά το έθιμο και διαφήμισαν πανελληνίως το Πατρινό Καρναβάλι.

Ο Τομέας Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων έδειξε αντανακλαστικά.

Ερυθρός Σταυρός, Αστυνομία και Τροχαία ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Πατρινό

Γιώτα και Διονύσης Μπονέλης: “Θα γίνει της… Poppins! (Πλήρωμα 160)