Πέτρος Ψωμάς για τα αδέσποτα: Η Πάτρα μπορεί να κερδίσει στη φιλοζωία και την καθημερινή ασφάλεια
Οι θέσεις και οι προτάσεις του σπιράλ για τα αδέσποτα ζώα, όπως καταγράφονται στο πρόγραμμα του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου και αποτελεί διεθνή ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή τους διαβίωση, το σπιράλ παραθέτει τις βασικές του θέσεις σχετικά με τα αδέσποτα.
Στις 18 βασικές προγραμματικές θέσεις του σπιράλ για την επόμενη πενταετία 2024-2028, συμπεριλαμβάνεται και η σωστή λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων και επέκτασή του, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, τόσο για την ποιότητα φροντίδας των αδέσποτων ζώων όσο και για την ασφάλεια των συνδημοτών μας.
«Το σπιράλ, ως νέα δημοτική αρχή θα ασχοληθεί με τα αδέσποτα ζώα με ευαισθησία. Το οφείλει τόσο στα ζώα, όσο και στους ανθρώπους της πόλης. Έχει υποχρέωση, όχι μόνο έναντι του νόμου, αλλά και έναντι της κοινωνίας. Η Πάτρα κερδίζει στην φιλοζωία αλλά και στην καθημερινή ασφάλεια» δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέτρος Ψωμάς.
Άλλωστε το σπιράλ, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με το θέμα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς του Δήμου Πατρέων.
Οι προτάσεις του σπιράλ
1. Άμεση επικοινωνία και καταγραφή όλων των φιλοζωικών σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων, ατόμων που συντρέχουν στα αδέσποτα του αστικού ιστού. Γνωριμία, καταγραφή, εκπαίδευση και ενεργοποίηση τους σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενασχόλησης στο δημοτικό κτηνιατρείο-καταφύγιο, με συγκεκριμένο έργο. Δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους, διάφανη και ανακοινώσιμη ενίσχυση του έργου τους.
2. Συστηματοποίηση επισκέψεων τμημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φορέων, συλλόγων κλπ. στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου-καταφυγίου, κατόπιν προηγούμενης ενημερωτικής διαδικασίας. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η γνωριμία με τη φιλοζωία ως στάση ζωής και η ανάληψη ευθυνών και δράσεων που απορρέουν απ’ αυτήν. Οι επισκέψεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά και να εμπλουτίζονται διαρκώς.
3. Καθιέρωση της «Ημέρας υιοθεσίας» από όλα τα σχολεία της πόλης. Η δημοτική αρχή μπορεί να συνδιοργανώνει τη δράση, προκειμένου να γνωστοποιηθούν ευρέως -σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά της Πάτρας- τόσο το παραχθέν έργο τής φροντίδας των αδέσποτων, όσο και η καλλιέργεια και προώθηση νόμιμων υιοθεσιών αυτών.
4. Άμεση συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών για ενημέρωση προγραμμάτων, ευαισθητοποίηση μέσω του κλήρου, συνεργασία με τις ενορίες και τα πνευματικά κέντρα της Πάτρας.
Κυρίαρχο μέλημα του σπιράλ είναι οι διαδοχικές, συστηματικές στειρώσεις, ειδικά για γάτες που ο πληθυσμός τους μετά από τόση δημοτική παραμέληση, είναι ανεξέλεγκτος. Θα εφαρμοστεί ότι ορίζει ο νόμος, στηρίζοντας ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται σε κίνδυνο ή νοσούν, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, επιβαρυμένες, εθελοντές συμπολίτες, κ.α. σε συνεργασία μαζί τους.
Η εκκίνηση ολοκληρωμένης διαδικασίας καταγραφής, περισυλλογής, εμβολιασμού, (στείρωσης, τοποθέτησης τσιπ όπου προβλέπεται), ενημέρωσης ενιαίας βάσης δεδομένων στοιχείων του κάθε ζώου για υιοθεσία, με καθημερινή, συστηματική διαδικτυακή υποστήριξη, έτσι ώστε να αποφευχθούν η ιδρυματοποίηση και η πολύμηνη αιχμαλωσία των ζώων και να προωθηθούν με νόμιμες διαδικασίες σε οικογένειες και δικά τους σπιτικά, εγκαταλείποντας τους δρόμους και τα επικίνδυνα για εκείνα πρόσωπα και πράγματα, κυριαρχούν στην σκέψη του σπιράλ για την αποτελεσματική διαχείριση αυτού του τόσο σημαντικού για την πόλη μας θέματος.
Ενσυναίσθηση, ενδυνάμωση δημοτικού προσωπικού με νέα μέλη, τήρηση του νομικού πλαισίου και ουσιαστική συνδρομή αρμοδίων κρατικών οργάνων για την ορθή κατεύθυνση, ενίσχυση και στήριξη Εθελοντών, παιδεία, μετάδοση αισθήματος ευθύνης κι αγάπης για την ευζωία όλων, ανθρώπων και ζώων στην ίδια γειτονιά, είναι το σύνθημα που εμπνέει την συνεργασία και την ορθή λειτουργία του εγχειρήματος για την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη σπιράλ.
Άλλωστε πριν από δύο χρόνια, στην πολύ ενδιαφέρουσα ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση που είχε διοργανώσει το σπιράλ, τον Απρίλιο του 2021, για τα μη οικόσιτα ζώα συντροφιάς (https://www.youtube.com/watch?v=VP3fK4jPSwA&t=67s), καταγράφοντας καλές πρακτικές και ιδέες από διάφορες περιοχές της χώρας, είχε διαπιστωθεί πως το ζήτημα είναι πρωτίστως θέμα παιδείας, η αντιμετώπιση του οποίου συνολικά απαιτεί ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News