Πέτρος Ψωμάς: «Όποιον θεωρείς επικίνδυνο δεν τον ταπεινώνεις με λόγια, τον αντιμετωπίζεις πολιτικά»
Σαφές και αιχμηρό πολιτικό σχόλιο με αποδέκτη τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη έκανε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου. Κάνει λόγο για αδυναμία ελέγχου θυμού, αποτυχία συναινετικής ηγεσίας και φθορά μετά από 11 χρόνια δημαρχίας.

Σε υψηλούς τόνους αλλά με πολιτικό ύφος σχολίασε ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της παράταξης σπιράλ, τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για διχαστική στάση και κόπωση μετά από μακρά παραμονή στην εξουσία.
«Είναι κρίμα στο κλείσιμο του κύκλου του να απωλέσει ο Κώστας Πελετίδης το προσωπείο του “καλού ανθρώπου”», αναφέρει ο κ. Ψωμάς, προσθέτοντας ότι προτιμά να αποδώσει την τοποθέτησή του δημάρχου σε «κακή στιγμή» και «αδυναμία έκφρασης θυμού με σωστό τρόπο».
Ο ίδιος συνδέει την επίθεση του κ. Πελετίδη στους επικριτές της δημοτικής αρχής με την αποτυχία της πρόσφατης κινητοποίησης, κάνοντας λόγο για «πολιτική μετατόπιση του θυμού» σε λάθος στόχο. «Μας κατηγόρησε ενώ πρώτα είχαμε προβλέψει και προειδοποιήσει για την αποτυχία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα στο σχόλιό του ο Πέτρος Ψωμάς αναφέρει τα εξής: «Είναι κρίμα στο κλείσιμο του κύκλου του να απωλέσει ο Κώστας Πελετίδης το προσωπείο του «καλού ανθρώπου». Επιλέγω να χρεώνω αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του στην κακή στιγμή. Όλοι έχουμε δικαίωμα για έναν εσφαλμένο χειρισμό, μία λάθος φράση, μια δύσκολη μέρα. Εκτιμώ πως πρόκειται για κλασική περίπτωση αδυναμίας έκφρασης του θυμού με σωστό τρόπο: Άλλο τον εξόργισε τον δήμαρχο –η τραγική αποτυχία της κινητοποίησης του περασμένου Σαββάτου- και με άλλους τα έβαλε –με όσους την σχολιάσαμε, αφού πρώτα είχαμε προβλέψει και προειδοποιήσει σχετικά.
Στον δημόσιο διάλογο το σωστό είναι να προτάσσουμε επιχειρήματα, η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται κόσμια και επί πολιτικών πεπραγμένων. Είναι, εξάλλου, ατυχέστατο να κρίνουμε κάποιον για κάτι για το οποίο δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε γνώση και ενημέρωση, άρα και προσωπική άποψη.
Εμείς στο σπιράλ μπορεί να μην έχουμε κοινές πολιτικές αφετηρίες, μας διακατέχουν όμως κοινές αξίες και αρχές. Αρχή μας είναι να αντιμετωπίζουμε τον πολιτικό αντίπαλο με σεβασμό και με τεκμήρια. Όποιον θεωρείς επικίνδυνο δεν τον ταπεινώνεις με λόγια, τον αντιμετωπίζεις με έργα και με πολιτική πράξη.
Δυστυχώς ο δήμαρχος παρασύρθηκε από την αγένεια και την απρεπή συμπεριφορά συνεργατών του. Αντί να τους συνετίσει, τους αντέγραψε. Δεν χρειάζεται έναν διχαστικό δήμαρχο η πόλη, έχει ανάγκη μια συναινετική ηγεσία που να μπορεί να ενώνει. Έχουμε τριάμιση χρόνια δημοτικής θητείας μπροστά μας κατά τα οποία οι τέσσερις εκλεγμένες παρατάξεις έχουμε υποχρέωση να βρίσκουμε τον κοινό μας τόπο και οι αντιπολιτευόμενοι να συμπληρώνουμε τη δημοτική αρχή. Ας ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Το τελευταίο που χρειάζεται η Πάτρα σήμερα είναι στείρες αντιπαραθέσεις και τορπιλισμό του πολιτικού κλίματος.
Ο Κώστας Πελετίδης είναι ένας χαρισματικός ηγέτης, μία ταλαντούχα πολιτική προσωπικότητα. Δυστυχώς οι ιδεολογικές αγκυλώσεις δεν του επιτρέπουν να διαχειριστεί τα απαιτητικά ζητήματα της Πάτρας με επιτυχία. Τώρα, φοβάμαι, προστίθεται στο μίγμα και η φυσική κόπωση, δικαιολογημένη ίσως μετά από 11 (άκαρπα) χρόνια θητείας. Το έχω ξαναπεί πως για τον πολιτικό του χώρο θα ήταν πιο χρήσιμος σε άλλο επίπεδο πολιτικής, η αυτοδιοίκηση δεν είναι το πεδίο του.
Αν ήμουν στη θέση του δημάρχου, θα ζητούσα να διαγραφεί και να ξεχαστεί το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό απόσπασμα. Εμείς το έχουμε ήδη ξεχάσει και κοιτάμε μπροστά. Ο αγώνας μας για μια Πάτρα καθαρή, όμορφη, κύρους, εξωστρέφειας, ανοδικού οικονομικού σπιράλ, με δουλειές, ευκαιρίες και προοπτικές δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί από κανένα φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο, ειδικά δε από επιπόλαιες φράσεις εναντίον μας που ούτε αποδεικνύονται, ούτε σχέση έχουν με την πραγματικότητα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News