Πιερρακάκης από το ECOFIN: «Ναι» στο ψηφιακό ευρώ – Πέντε ευκαιρίες και μία απειλή

Την πλήρη στήριξή του στην ταχεία υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνεδρίαση του ECOFIN, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ στρατηγικά και με γρήγορα βήματα προς ένα νέο μοντέλο νομισματικής κυριαρχίας.

Πιερρακάκης από το ECOFIN: «Ναι» στο ψηφιακό ευρώ – Πέντε ευκαιρίες και μία απειλή

Την ανάγκη να επισπευσθεί η υλοποίηση του ψηφιακού ευρώ και να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις έως το τέλος του έτους, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα 8 Ιουλίου στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα στρατηγικής σημασίας, πέρα από τα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν κινηθεί άμεσα η ΕΕ, κινδυνεύει να μείνει πίσω σε ένα περιβάλλον ψηφιοποίησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που εξελίσσεται ραγδαία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απειλή είναι να μην το κάνουμε αρκετά γρήγορα».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε πέντε κομβικές ευκαιρίες που διανοίγονται για την ΕΕ με την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ:

1. Περαιτέρω ψηφιοποίηση πληρωμών: Ο υπουργός επισήμανε ότι οι ψηφιακές πληρωμές πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα μετρητά και όχι να τα αντικαθιστούν, ενώ επεσήμανε πως στην Ελλάδα η ευρεία χρήση ψηφιακών συναλλαγών συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

2. Ενίσχυση της νομισματικής κυριαρχίας: Ο Πιερρακάκης σημείωσε ότι η ΕΕ στηρίζεται σήμερα κυρίως σε μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών και πως η ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ μπορεί να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Ένωσης. Ανέφερε επίσης το ελληνικό σύστημα IRIS ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εγχώριας λύσης.

3. Χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση: Τόνισε την ανάγκη παροχής μιας δωρεάν, ευρωπαϊκής εναλλακτικής απέναντι στα ξένα συστήματα πληρωμών, επισημαίνοντας πως το ψηφιακό ευρώ μπορεί να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

4. Ιδιωτικότητα: Αν και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η πλήρης ανωνυμία, όπως συμβαίνει με τα μετρητά, ο υπουργός υπογράμμισε πως το ψηφιακό ευρώ μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους προστασίας της ιδιωτικότητας από τα ήδη υπάρχοντα διεθνή συστήματα.

5. Κίνητρο για καινοτομία: Η νέα αυτή προσέγγιση στις πληρωμές μπορεί να δώσει ώθηση στον ευρύτερο ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό στην ΕΕ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πιερρακάκης κάλεσε τους ομολόγους του να δώσουν σαφές πολιτικό σήμα για ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του έτους, επισημαίνοντας πως «το ψηφιακό ευρώ είναι μια στρατηγική επιλογή, όχι απλώς τεχνολογική και η στιγμή να δράσουμε είναι τώρα».