Πλεύρης: «Δεν θα ανεχτούμε εισβολή με βάρκες από τη Βόρεια Αφρική» – Μειώνονται επιδόματα και παγώνει το άσυλο
Σκληρή γραμμή υιοθετεί το Υπουργείο Μετανάστευσης υπό τον Θάνο Πλεύρη, με αιχμηρές δηλώσεις στη Βουλή και δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν μείωση επιδομάτων, αλλαγές στη σίτιση των μεταναστών, «πάγωμα» της διαδικασίας ασύλου για τρεις μήνες και αυστηρότερες ποινές για παράνομη παραμονή στη χώρα. Ο ίδιος έστειλε σαφές μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: «Η χώρα δεν είναι ξενοδοχείο».

Με σκληρή ρητορική και νέα μέτρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, υιοθετώντας μια αυστηρή προσέγγιση απέναντι σε όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η δραστική μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι αλλοδαποί, ενώ ανακοίνωσε και επανεξέταση του μενού στις δομές φιλοξενίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Από το παξιμάδι μέχρι τις τρεις επιλογές γεύματος, το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο».
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ροές από τα ανατολικά σύνορα είναι περιορισμένες χάρη στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά υπογράμμισε πως το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στο Λιβυκό Πέλαγος, από όπου φτάνουν συνεχώς βάρκες. «Δεν θα ανεχτούμε καθημερινή εισβολή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι και η προσωρινή αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως όσοι φτάνουν δεν υπάγονται πλέον σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Αντίθετα, τίθενται σε διοικητική κράτηση, με δυνατότητα παραμονής από 12 έως 18 μήνες, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέπει πλέον την κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου, κάνοντας λόγο για λαθρομετανάστες που επικαλούνται επιχειρήσεις διάσωσης προκειμένου να προστατευτούν νομικά. Μόλις απορριφθεί η αίτηση ασύλου, η παραμονή θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή, εκτός αν υπάρξει συνεργασία για επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
Τέλος, προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο που εισάγεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο θα ενισχύει τη δυνατότητα απέλασης όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παραμονή. Όπως σημείωσε: «Εμείς δεν θα παρακολουθούμε απλώς το φαινόμενο. Θα το σταματήσουμε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News