Πλεύρης: Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί
Σε εφιάλτη για την Ευρώπη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα. Πλέον, η μία μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων να βρίσκεται «στο τραπέζι».
«Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν την πιθανή επικράτηση της «Όμικρον».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι επί του παρόντος κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ενώ καταγράφεται μια ύφεση σε κρούσματα και νοσηλείες.
Από την άλλη, όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον προβληματίζει τους ειδικούς, γι’ αυτό και ελήφθησαν μέτρα σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες, με στόχο να καθυστερήσει η επικράτηση του νέου στελέχους, ώστε να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να ληφθούν περισσότερα δεδομένα.
Μιλώντας για τον πολιτικό «σεισμό» που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».
«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.
«Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε.
«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες. Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το ενιάμηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι ισχύει για τη διάρκειά του.
«Υπάρχουν 16.000 άνθρωποι παραπάνω και είναι επικουρικοί. Η παραμονή τους στο σύστημα Θα παρατείνεται για όσο υπάρχει ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», είπε κλείνοντας ο κ. Πλεύρης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News