Πωλητήριο στις βιομηχανίες Silcio και Piritium του ομίλου Κοπελούζου στη ΒΙΠΕ Πατρών

Οι δύο τεχνολογικές βιομηχανίες, είχαν ιδρυθεί στη ΒΙΠΕ Πατρών το 2010, τότε που στην Ελλάδα ξεκινούσε ο μεγάλος «πυρετός» των φωτοβολταϊκών και της «πράσινης ενέργειας».

Πωλητήριο

Με αντίτιμο 8,2 εκατ. ευρώ έχουν βγει προς πώληση οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων Silcio και Piritium του Ομίλου Κοπελούζου, στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Η σχετική αγγελία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο μεγάλου κτηματομεσητικού γραφείου της Αθήνας και αφορά σε τρία οικόπεδα συνολικού εμβαδού 33 στρεμμάτων και εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 7600 τ.μ. Τα κτήρια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και διαθέτουν υπερσύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές, αλλά όχι τον εξοπλισμό παραγωγής φωτοβολταϊκών πλακιδίων (wafers), κυψελών (cells) και πλαισίων (modules) πολυκρυσταλλικού πυριτίου, που έχει ήδη πουληθεί.

Οι δύο τεχνολογικές βιομηχανίες, είχαν ιδρυθεί στη ΒΙΠΕ Πατρών το 2010, τότε που στην Ελλάδα ξεκινούσε ο μεγάλος «πυρετός» των φωτοβολταϊκών και της «πράσινης ενέργειας». Μαζί με τις SOLTECH AE και SOLAR CELLS HELLAS, ήταν τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ελλάδα, απασχολώντας πάνω από 1000 εργαζόμενους με τα παραγόμενα προϊόντα τους, να απευθύνονται στην εγχώρια αγορά ή σε χώρες του εξωτερικού.

Δυστυχώς η περίοδος της οικονομικής κρίσης και οι αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, παράλληλα με την τεράστια εισαγωγή ανάλογων προϊόντων μικρότερου κόστους από την Ασία, οδήγησαν τα εργοστάσια αυτά, στα οποία είχαν επενδυθεί δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ και είχε γίνει εκπαίδευση του προσωπικού σε πολύ υψηλό επίπεδο, στο να μαραζώσουν και να αναστείλουν την παραγωγική τους διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, ο υπερσύγχρονο εξοπλισμός των Silcio και Piritium του ομίλου Κοπελούζου, πουλήθηκε στην τουρκική εταιρεία Suoz Energy Group των Μερτ και Μπερκ Τσιλέρ, υιών της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της, με την κρίση των Ιμίων.

Να σημειωθεί πως, ο Ομιλός Κοπελούζου είχε σχέδια για να αναπτύξει στη ΒΙΠΕ Πατρών σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πλέον έχει βγάλει πωλητήριο για τις εγκαταστάσεις των δύο εργοστασίων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να τις αξιοποιήσει για άλλες επενδύσεις στην περιοχή.